Hakkımızda1

10 Madde de Daha Verimli Bir Gün

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlerle güne nasıl daha verimli başlarız, gün içinde neler yaparak günümüzü daha verimli geçiririz, bunlara bakacağız. Maddeler halinde birçok örnek vereceğim ve bunların size uygun olanlarından birkaç tanesini yapmanız bile hayatınızda birçok şeyi değiştireceğine inanıyorum. Sanırım biraz uzun bir yazı olacak o yüzden vakit kaybetmeden başlayalım.  

1)  Mottonu Bul!

Mottonun ne olduğunu hepimiz biliyoruz tabii ki ama ben yine de kısaca bahsedeyim. Motto kelime anlamıyla slogan demektir. Burada aslında demek istediğim sizin motivasyonunuzu arttıracak, belki sizi heyecanlandıracak bir söz bulmanız ve bunu benimsemeniz. Örneğin;

“ ZORLANMIYORSAN GELİŞMİYORSUNDUR.” 

Bu mottoyla birlikte hemen 2.maddemize geçelim.

2) Konfor Alanından Çık!

Konfor alanı dediğimiz şey aslında çok basit. Minimum stres, rahatlık ve durağanlığın hüküm sürdüğü alandır. Bu rahatlıkta insanın verim alması neredeyse imkansızdır. Bu alanın nereler olduğunu siz belirlersiniz, kesin bir alan söylemek doğru olmaz ama orası sizin için neresiyse oradan uzaklaşın. Rahatlıkla olmaz, ZORLANMALIYIZ.

 3) Plan (To Do List)

Kendi mottomuzu bulduk, konfor alanımızdan da çıktık ama bunlar yeterli değil tabii. Plan yapmalıyız. Plansız hiçbir günün verimini alacağınızı düşünmüyorum çünkü ben alamıyorum. Ve plan yapmak o gün ne yapacağınızı düşünmek, yazmak. Onları yaptığınızı görmek ya da üstünü çizmek kesinlikle sizi motive edecektir.

4) Güne Yeni Bir Bilgiyle Başla

Bu madde de ne demek istiyorum? Araştırmalar gösteriyor ki birçoğumuz uyanır uyanmaz telefonlarımızı alıp saatlerimizi geçiriyoruz. Telefonla saatler geçirmek bizi sadece yorar. Bedenen yoruluruz, zihnimiz yorulur bunu fark etmeyenimiz yoktur sanıyorum. Fakat her gün yeni bir bilgiyle başlarsak günümüzün geri kalanı da öyle geçecektir. Nasıl yani yeni bir bilgi? Mesela bir Podcast ya da bir TED Konuşması, bir belgesel, sevdiğiniz herhangi bir şey. Çok kolay değil mi?

Tamam, bunları zaten biliyoruz daha ilginç şeyler söyle diyenler için bu madde.

5) Beynini Manipüle Et

Biliyoruz ki beyin vücudumuzdaki en karmaşık yapı, fakat aynı zamanda en kolay kandırabileceğimiz de bir organımız. Beynimiz biz ne söylersek ona inanır. Nasıl mı? Siz o gün kötü hissediyor olabilirsiniz, sizin bir hedefiniz var ama ruh haliniz öylece durmak istiyor. Bu durumu değiştirebilirsiniz. Yapmayı istediğiniz şey her neyse bunu sürekli kendinize tekrarlayın. Bu olmak istediğiniz kişi için de geçerli. Fark etmeden buna dönüştüğünüzü göreceksiniz. Hedeflerinizi görselleştirebilirsiniz. Sürekli tekrar edin, hayal edin bu beyninizi manipüle etmenize yetecek. Eğer sürekli şikayet ederseniz, tüm aksilikler sizi bulur peş peşe, bunlar tesadüf değildir. Evren çekim kuvvetiyle çalışır.

 “SİZ EVRENE NE VERİRSENİZ EVREN DE SİZE ONU VERİR.”

Diğer maddeleri sırayla yazmak istiyorum çünkü bence yeterince açıklar.

 6) Bildirimlerinizi Kapatın

Herkes istediği zaman değil, sadece siz istediğiniz zaman insanlar size ulaşabilsin.

Telefondaki sosyal medya bildirimleri o an her ne yapıyorsak bunu aksatmada bire birdir. Uzun süreli mesajlaşmalar veya bildirimler zamanınızı çalmakla kalmaz enerjinizi de tüketir. Enerjinizi tüketir derken neden bahsediyorum? Örnek vermek gerekirse; instagram hesabınızdan bir hikaye veya gönderi paylaştınız ve ardından ders çalışmaya/ kitap okumaya başladınız. Ama aklınız sürekli kaç kişinin gördüğünde, kaç kişinin beğendiğinde kaldı ve bunu düşünüp duruyorsunuz. İster istemez tüm enerjinizi orada harcamış oluyorsunuz ve yaptığınız işten aldığınız verim otomatik olarak düşüyor.

7) Kendine Özen Göster / Kendini Sev

Her şey kendini sevmekle başlar. Kendinizi ihmal etmeyin…

Zaten bu maddede ne demek istediğimi hepiniz anlıyorsunuz. Bir işte başarılı olmak, bir günü verimli geçirmek istiyorsak ilk yapmamız gereken kendimizi mutlu etmek. Bunu nasıl yapabiliriz? Spor yaparak, doğru şeyler yiyerek ya da bakım yaparak kendimizi daha güzel daha enerjik hissedebiliriz.

8) Aynı Anda Sadece 1 İş Yap

Aynı anda hem telefonla ilgilenip hem de ders çalışamazsınız bu yaptığınız iki işi de olduğundan daha fazla verimsizleştirir.

Örneğin ben televizyon izlerken de arkadaşlarımla konuşabiliyorum, oyun oynayabiliyorum vs. diyebilirsiniz. Ama yaptığınız işlere daha dikkatli baktığınızda bunları daha verimli yapabileceğinizi göreceksiniz. Yaptığımız işlerin hakkını vermeliyiz. 🙂

9) Öğrendiklerini Anlat

İlla karşınızda biri olmasına gerek yok. Sadece anlatın karşınızdaki cansız bir oyuncak olsa bile.

Bu maddeden de anladığınız üzere, bu yaşa gelene kadar hepimizin duyduğu öğrenme taktiklerinden biri olan, anlatarak öğrenme taktiği devreye giriyor. Araştırmalar gösteriyor ki anlattıklarımızın %70’ini öğreniyormuşuz. Daha fazla öğrenme ve daha fazla akılda kalıcılık için anlatın. Kime ya da neye anlattığınızın hiçbir önemi yok.

Eğer herhangi bir konuyu o konuyla hiçbir ilgisi ve bilgisi olmayan birine anlatabiliyorsanız ve karşınızdaki de anlayabiliyorsa o konuyu tamamen öğrenmişsiniz demektir.

10) Kitap

En sona en önemlisi kaldı sanırım. Daha verimli bir gün değil daha verimli bir hayat için.

Her şeyi okuyun. İlgili olduğunuz, olmadığınız, işinize yarayan veya yaramayan her şeyi okumaya çalışın. Siz, size hiç bir şey katmadığını düşünseniz de kesinlikle size bir şey katmış olacaktır. Hepinizin bildiğini düşündüğüm bir örnek var. Bir elma yediğinizde büyümezsiniz ama size tat verir, vitamin olur. Birçok şekilde size yarar sağlar ama siz fark etmezsiniz. Bana hiçbir şey katmadı dediğiniz kitaplarda böyledir. Çok şey katar, siz farketmezsiniz.

REFERANSLAR:

Hikmet Anıl Öztekin videoları

Evremdeki çekim kuvveti için “The Secret” belgeseli

Bugün sizlere günümüzü daha verimli nasıl geçirebiliriz? Konusunda kısaca ama mümkün olduğunca açık bir şekilde anlatmaya çalıştım.

 Endüstri mühendisliği ve diğer mühendislik bölümleriyle birlikte, bilim, teknoloji ve kişisel gelişim ile ilgili şu an sitemizde olan ve gelecek yepyeni yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu