Hakkımızda1

Antet Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Merhaba Sevgili Gelişen Kariyerim Okurları, bugün birçok öğrenci ve iş insanını ilgilendiren bir konu olan Antet Nedir, Antet Nasıl Hazırlanır? Bunlardan bahsedeceğim. Hazırsanız yazımıza geçelim.

Antet Nedir?

Resim veya proje alanında gösteremediğimiz, firma ve resim bilgilerinin, bir kuruluşun simgesinin, adının, adresinin ve ölçek gibi bilgilerin, çizelge çizilerek gösterildiği alanlar antet olarak adlandırılır.

Antetlerin büyüklük, içerik ve şekli her firmaya ve bölüme göre biraz değişiklik gösterse de genel olarak benzer formatta hazırlanır. Kullanılan kağıdın boyutuna bakılarak, bütün teknik resim yapraklarına en uygun ölçüde antet çizimi gerçekleştirilir. Ayrıca resim kağıtlarına elle yapılan çizimlerde antet hazırlandığı gibi AutoCAD ve Solidworks gibi çizim programlarında da antet hazırlayabilirsiniz.

Antette Genellikle Aşağıdaki Bilgiler Bulunur:

  1. Şirketin veya kurumun adı.

2. Çizimin adı.

3. Çizimin numarası.

4. Ölçek bilgisi.

5. Çizen kişinin adı.

6. Kontrol eden veya onaylayan kişilerin adları.

7. Çizim tarihi.

8. Parça resim ise parçanın yapıldığı malzeme.

Antet Nasıl Hazırlanır?

El ile yapılan teknik resimlerde öncelikle antet hazırlamak için gerekli olan kurşun kalem, silgi, cetvel ve resim kağıdı gibi birkaç malzemeyi temin ettikten sonra antet hazırlamak düşündüğünüzden çok daha az zaman alacaktır. Malzemelerinizi temin ettikten sonra anteti ne için hazırlıyorsanız içermesi gereken bilgilere karar verip biçimini, boyutunu ve çizgiler arası boşluğu doğru şekilde ayarlayarak yeterli bölmeyi içeren anteti çizebilirsiniz. Fakat boyut bakımından bir antetin genişliğinin 190 mm’yi geçmemesi gerektiği, yükseklik değerinin de mümkün olduğu kadar az olması gerektiği unutulmamalıdır.

Antet Hazırlamak İçin Kullanılan Malzemeler Nasıl Olmalıdır?

1. Antet çiziminizin özenli ve temiz görünmesi için silgi seçimine dikkat etmelisiniz. Yumuşak ve iz bırakmayan bir silgi tercih edilmesi uygun olacaktır. Doğru silgiyi seçmiş olsanız bile hata yapmadan çizim yapmaya özen göstermeyi unutmayın.


2. Uçlu kalem yerine teknik resimde kullanılan kurşun kalemlerden kullanmanız daha uygun olacaktır. Bu kurşun kalemler çizim kağıtlarının cinsine ve çizgilerin istenen özelliğine göre değişen sertlikler de yapıldığı için kullanıma daha uygundur. Derslerde kullanılan kurşun kalemler 3B, 2B, B, HB, F, H, 2H, 3H sembolleriyle anılır. B serisindeki sayılar büyüdükçe kalemin sertlik derecesi düşerken, H serisindeki sayıların büyümesi kalemin giderek sertleştiğini gösterir. HB, F ve H sombollerine sahip kalemler tahmin edebileceğiniz gibi orta sertlikte kalemlerdir ve antet çizimi için ideal olacaktır.


3. Kağıtların A serisi formları teknik resimler için kullanılmaktadır. A serisi kağıtlar A0, A1, A2, A3, A4, A5 gibi formlarda satılmaktadır. A serisi formundaki resim yapraklarının boyutuna göre ve kullanış şeklinize göre antet çizim yerini seçebilirsiniz. Örneğin A4 formundaki bir kağıda antet çizimi yapıyorsanız ve kağıdı dik şekilde kullanacaksanız A4 kağıdının altının tamamına, yatay şekilde kullanacaksanız sağ alt köşesine antet çiziminizi yapabilirsiniz.

4. Son olarak kullanacak olduğunuz cetveli seçerken, çizim esnasında sizin işinizi kolaylaştıracak bir cetvel olan T cetvelini tercih edebilirsiniz. T cetvelinin masaya tutunabilir olması çizim esnasında kaymayı engelleyip doğru aralıklarla çizim yapmanızı sağlayarak daha kusursuz bir antet çizmenize yardımcı olacaktır.

Antet Nedir?
Şekil.1. Bir Firma İçin Hazırlanmış Olan Antet Örneği
Antet Nedir?
Şekil.2. Okullar İçin Antet Örneği

Bugün sizlere antet nedir, antet nasıl hazırlanır ve antet hazırlamada kullandığımız malzemeleri seçerken nelere dikkat etmeliyiz, kısaca anlatmaya çalıştım. Birçok öğrenciyi ve iş insanını ilgilendirebilecek bilim, teknoloji, mühendislik ve kişisel gelişimle ilgili şu an sitemizde olan yazılarımız ve eğlenerek öğreneceğiniz kısa testlerimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. İlginizi çekebilecek yepyeni yazılarımız için bizimle kalın..

Referanslar; ANTET Teknik Resim , Temel-bilgilerantet-yazi-alani ,TeknikResim Ve MeslekResmi

LibreOffice-Ücretsiz Office Programı

Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP)

Linkedin Profili Nasıl Hazırlanır?

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu