Hakkımızda1

Bilgi Teknolojileri Nelerdir?

Bu hafta yazımda 'Bilgi Teknolojileri Nedir?' sorusuna cevap vereceğim. Bilgi teknolojileri; bilgiyi üreten, toplayan, biriktiren, işleten, yayılması ve korunmasını sağlayan mekanizmaların bütünüdür. Günümüzde gelişen teknolojiyle ve değişen yaşam standartlarımızla birlikte bilgi teknolojileri hayatımızın vazgeçilemez bir parçası olmuştur. Özellikle 5G teknolojisini konuşurken internet sayesinde yapabildiklerimizden hiçbirimizin kuşkusu yoktur. Arkadaşlarımızla mesajlaşabiliyor, görüntülü konuşmalar gerçekleştirebiliyoruz. Kısacası internet sayesinde en hızlı bilgi aktarımını yapabiliyoruz. İnternet teknolojisine herkesin ulaşabildiği bu dönemde iletişim teknolojilerine ulaşmak da bir o kadar kolay olmuştur. Bilginin bilgisayar üzerinden kolayca saklanması ve korunması mümkündür.

Bilgi teknolojilerinin ilk adımı olarak video kamera, televizyon ve uydu sistemlerinden bahsetsek yanlış olmaz. Bunları takiben her yerde yardımımıza koşan insan dostu bilgisayarlarımız gelir. Bilgisayarlar sayesinde verilerimizi işleyebilir, bilgilerimizi depolayabilir hatta internet aracılığıyla tüm bu bilgi ve verilerin dünyanın öbür ucuna gitmesini sağlayabiliriz. İşte biz tüm bu teknolojilerin bütününe bilgi teknolojileri deriz.

Bilgi Teknolojileri

Neleri Kapsar?

Bilgi teknolojilerini oluşturan başlıca dört öge vardır. Bunlar yazılım, hizmetler, ekipmanlar ve donanımdır. Bilgisayar ve bulut tabanlı sistemler ve bulut tabanlı sistemlerle çalışan çeşitli yazılım araçları, bilgi teknolojilerinden elde edilmek istenilen amacın gerçekleşmesini sağlayıcı araçlardır. Bu araçlar sayesinde veri toplama, verilerin işlenmesi, analiz edilmesi; bu analizler sonucunda yeni ürün veya hizmet modeli tasarlanması hedeflenir.

Bilgi teknolojileri temel işlevleri gerçekleştirmek için kullanılan birkaç fiziksel ekipman içerir. Dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar hatta kayıt ekipmanı gibi kullanıcı cihazları, çevre birimleri ve yazılımlar IT alanına dahil edilebilir. 

İş uygulamaları arasında SQL Selver gibi veritabanları, gerçek zamanlı sipariş girişi gibi işlem sistemleri, Exchange gibi e-posta sunucuları, Apache gibi Web sunucuları, müşteri ilişkileri yönetimi ve kurumsal kaynak planlama sistemleri bulunur. Bu uygulamalar, bir ticari amaçla verileri manipüle etmek, birleştirmek, dağıtmak veya başka şekilde etkilemek için programlanmış talimatları yürütür.

Donanım, bir bilgisayar sisteminin tüm fiziksel parçalarını içerir. Bu anakart, merkezi işlem birimi ve sabit sürücü gibi bilgisayarın içine takılan donanımı içerir. Donanım aynı zamanda klavye, fare ve yazıcı gibi bilgisayarın dışına bağlanabilen bileşenleri de içermektedir. Bazı tabletlerin ve daha küçük dizüstü bilgisayarların, klavye ve fare gibi öğeleri cihaza birleştirdiğini unutmayın. Genel olarak donanım, fiziksel olarak dokunabileceğiniz bilgisayarlar ve ağları ile ilgili herhangi bir parça, bileşen veya cihazdır.

Gelişen Bazı Bilgi Teknolojileri

Bilgisayar program ve yazılımları sonrası gelişen diğer bilgi teknolojileri de mobil ve bulut üzerinedir. Mobil teknolojisinde, akıllı telefonların veya tabletlerin hayatımıza girmesiyle birlikte günümüzde mobil uygulama alanındaki yazılımlar büyük bir gelişme sağlamıştır. Bir zamanlar internet üzerinden iletişim kurmak için, sadece evdeki bilgisayarlara bağlıyken; akıllı cihazlarla artık markete giderken bile veri paylaşabilecek kadar hızlandık. Elimizdeki bu teknolojik aletlerle şu anda kullandığımız sosyal medya uygulamaları, depolama bulutları, oyun, mesajlaşma ve ağ üzeri bağlantıları gibi birçok veri aktarımını sağlayan programları kolaylıkla kullanmaya başladık.

Bulut teknolojisi ise; büyük verilerin internet ortamında depolanabildiği bir sistemdir. Şirketlerin bilgi işlem verileri genellikle bulut sisteminde tutulur. Bu da şirketleri büyük bir maliyetten kurtarır. Sadece şirket hayatında değil evde okulda dışarda kısacası her yerde günlük hayatımızda kullandığımız bulutlar mevcut. Akıllı telefonlarımızda, bilgisayarlarımızda kullandığımız dosya ve fotoğraflarımızı da bu bulutlar üzerinde kolayca depolayabilir ve sadece internet üzerinden farklı birimlerle paylaşım yapabiliriz.

Referans: Bilgi Teknolojileri Nedir?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu