Üniversiteliler Anlatıyor

ÇAP Nedir?

Merhaba Sevgili Gelişen Kariyerim okuru, bugün sizlerle Çift Anadal Programı (ÇAP) nedir? Kimler başvurabilir? Kriterleri nelerdir? Gibi soruları yanıtlamaya çalışacağım. Faydalı bir içerik olacağını düşünüyorum, buyurun yazımıza geçelim.

Çift Anadal Programı Nedir?

Çift Anadal Programı, özellikle tercih aşamasında en çok sorulan bir kavram, tıpkı yatay geçişte olduğu gibi.

Bir lisans öğretim programına (birinci anadal) kayıtlı olan öğrencilerin, üniversitelerindeki başka bir bölümün tüm derslerini alarak, aynı zaman dilimi içinde her iki programı da başarıyla tamamlayıp, ikinci bir dalda Lisans diplomasına sahip olmaları anlamına gelir.

Diploma
Diploma

Programa giriş ve tamamlama aşamaları kolay sanılır. Ayrıca Vakıf Üniversitelerini düşünen adayların önüne bir seçenek olarak sunulur. ”Bak bu bölüme gir, şununla da çift anadal yaparsın.” Gibi bir ifadeyle, programın zor olmadığını, amacına kolaylıkla ulaşabileceğini belirten ifadeler kullanılır. Ancak bunu gerçekleştirmek söylendiği kadar da kolay bir iş değildir, hatta mühendislik programlarında bunu gerçekleştirmek sanıldığından daha da zor bir hal alır. Evet, böyle bir seçenek mevcut ama sanıldığı ya da birilerinin söylediği kadar kolay değildir.

ÇAP İçin Gerekli Şartlar!

Yandal Programında da bahsettiğimiz gibi öncelik adayın, başarı durumu: Bölümünde/Programında öğrenimini üstün başarıyla yürüten öğrenciler, çift dal programlarına başvurabiliyorlar. Başarı tanımlaması üniversiteler arasında değişiklik gösterebiliyor. Bazı üniversitelerde, öğrencinin birinci (ana) lisans programındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.50 olması gerekirken, bazılarında 2.70 ya da 3.00 ortalama beklenebiliyor. Ayrıca bazen öğrencinin birinci anadal programındaki başarı sıralamasında ilk %20’lik dilim içinde yer alması şartı konabiliyor.

Genel Ağırlıklı Not Ortalaması Örneği
Genel Ağırlıklı Not Ortalaması Örneği

ÇAP Başvuru Zamanı!

Aday öğrenciler ÇAP başvurularına, kayıtlı bulundukları programın en erken 3’üncü en geç 5’inci yarıyılında başvurabiliyor.

Tamamlanması Gereken Kredi!

Çift anadal programında tamamlanması gereken kredi sayısı, yandala göre çok daha fazladır. Üniversiteler arasında belirli farklılıklar olabiliyor. Örneğin, herhangi bir üniversitede, birinci lisans programının kredilerine ek, çift anadal için 40 kredi tamamlamak gerekirken, bir diğer üniversitede bu kredi miktarı 36 olabiliyor.

Çift anadal programına devam eden öğrencinin birinci lisans programındaki genel not ortalaması belirli bir düzeyin (üniversitelere göre değişken) altına düştüğünde, ikinci anadal programıyla ilişiği kesiliyor.

Çift Anadal Programının Zorlukları Nelerdir?

Bütün bu kriterleri göz önünde bulundurduğumuzda, Çift anadal programını tamamlamanın hiçte kolay olmadığını görüyoruz. Öğrencinin birinci Lisans programının gerektirdiği derslere artı olarak, ikinci anadaldaki tüm derslerini de başarıyla tamamlayabilmesi gerekiyor.

Gerçekten çok yoğun bir ders program yükünü kaldırabilecek bir kapasiteye, gerekli çalışma becerilerine, motivasyona ve zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle, birinci Lisans programlarının başında çok sıkı çalışmayan, rahatlıkla yüksek bir ortalama tutturamayan ve bir program daha tamamlayabilecek kadar etkili bir şekilde geçirecek zamanı olduğunu düşünmeyen öğrencilerin çift anadal programlarına yönelmesi büyük hayal kırıklığı getirecektir.

Eğer kendine güvenen öğrenciler varsa ve üniversite hayatının da sunduğu bazı sosyal etkinliklerden (kulüpler, festivaller, spor etkinlikleri vb.) mahrum kalabilirsiniz. Geleceğim için yapamayacağım şey yoktur diyenler, sizleri çift anadal programında görmeyi çok isteriz. Tüm bu zorlukları göze alarak programa katılan adayların sadece üniversite hayatında değil, bu aşamadan sonraki tüm merdivenleri kolaylıkla çıkabileceğinden emin olabilirsiniz. ÇAP yükünü kaldıramayacaklarını düşünen öğrencilerin, yandal seçeneğini değerlendirmeleri de yine onların yararına olur.

Daima gelişmeyi hedefleyen biz gençlerin yapabileceği işlerin sınırı yoktur. Yeter ki isteyelim, arkası mutlaka gelir. Hepinize iyi günler dilerim.

Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

REFERANS: NTV

Yandal Nedir?

Nasıl İyi Bir Lider Olunur?

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır ?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu