CV Nasıl Hazırlanmalı?
Merhaba Sevgili Gelişen Kariyerim Okuyucuları; işe girmenin zor olduğu bu dönemde CV’yi doğru ve dikkat çekici bir biçimde hazırlamak daha da önemli bir konuma gelmiştir. CV, çalışmak istediğimiz yer ile ilk iletişim aracımızdır, mülakata çağrılmak istiyorsak ilk izlenimimiz etkili olmalıdır. Peki siz CV nasıl hazırlanmalı biliyor musunuz? Bilmiyorsanız gelin birlikte inceleyelim.
Yaşadığımız dönemde başvuru yaptığımız pozisyonlara yüzlerce kişi de başvuru yapmaktadır. Genelde CV’ye sadece 30 saniye göz gezdiriyorlar. Diğer adaylardan farklı bir CV hazırlayarak bu 30 saniyede onların dikkatini çekmeyi başarmamız gerekiyor ki bizi mülakata davet etsinler. Dikkat çekici ve etkili bir CV nasıl hazırlanmalı? Sorusunun cevabı yazımızda iyi okumalar.
İçindekiler
CV Hangi Dilde Yazılmalı?
İlk olarak hangi dilde yazacağımıza karar vermeliyiz. Türkiye’de her iş ilanında yabancı dil isteniyor, genelde İngilizce. Başvuru yapacağınız ülkeye göre farklılık gösterebilir ama Türkiye’de CV’nizi İngilizce olarak hazırlarsanız daha dikkat çekici olacaktır ve İngilizce bildiğinizi uygulamalı olarak göstermiş olacaksınız.
CV Formatını Seçmek
CV’nizi iki formatta hazırlayabilirsiniz: Klasik ve infografik CV. Klasik CV genelde standart Word belgesinde hazırlanmış veya kariyer sitelerinden indirilmiş oluyor. İnfografik CV ise görsel ögeler ve renkli grafikler kullanarak hazırlanır. Fazla renk kullanarak karışık olmamalı; sade, düzenli ve profesyonel olmalıdır. Klasik CV ve infografik CV örnekleri verilmiştir.
CV’nin Ana Başlıklarının Belirlenmesi
CV’nize gereksiz bilgiler eklememelisiniz, iş vereninizi ilgilendiren şeylerin olması gereklidir. Olması gereken başlıklar;
- Eğitim bilgileri
- Deneyimler
- Dil bilgisi
- Yetenekler
- Sertifika ve ödüller
- İlgi alanları / hobiler
- İletişim bilgileri
Başlıkların Sıralanması
Başlıkları uygun biçimde sıralamak; önem sırasına göre sıralamanız gerekir. Yeni mezunsanız ve başvurduğunuz pozisyon için herhangi bir deneyiminiz yoksa (staj) ilk sıraya eğitim bilgilerinizi yazmanız gerekir ve sıralamayı; eğitim bilgisi – deneyim – dil bilgisi – yetenek – sertifika ve ödüller – ilgi alanları şeklinde yapabilirsiniz. İş tecrübeniz var ise ilk sıraya deneyimlerinizi yazmalısınız sonra eğitim bilgileriniz gelmelidir. Bu sıralama başvurduğunuz pozisyona ve size göre farklılık gösterebilir mesela başvurduğunuz pozisyona uygun sertifika ve ödülleriniz varsa bunları deneyim ve eğitimden sonra yazabilirsiniz.
Başlıkların İçeriğini Oluşturmak
- Eğitim bilgilerinizi ve iş deneyimlerinizi yazarken ters kronolojik sırayla yani en yeni olan üste gelecek şekilde yazmanız gerekiyor. Deneyimlerinizde iş yerinizde yaptıklarınızı, başvurduğunuz pozisyon için önemli olanlarını maddeler halinde kısa ve öz şekilde yazınız. Üstünden zaman geçtiyse ve yaptıklarınızı hatırlamakta zorlanıyorsanız yeni başvuracağınız işteki kriterler size yardımcı olabilir.
- Dil bilgilerinizi yazarken infografik CV kullanacaksanız görsel kullanarak seviyenizi belirtebilirsiniz, klasik CV kullanacaksanız parantez içerisinde ileri, orta, az şeklinde belirtebilirsiniz.
- Yeteneklerinizi, başvuru yaptığınız pozisyon için sizden istenen kriterlere göre düzenleyebilirsiniz mesela sizden Microsoft Office programlarına hâkim olmanız isteniyorsa ve bu programları biliyorsanız yetenekler kısmına yazabilirsiniz.
- Sertifika ve ödülleri yazarken başvurduğunuz iş ile ilgili olanları yazmaya özen gösterin. İş ile ilgisi olmayan sertifika ve ödül eklerseniz gereksiz bilgi olacaktır.
- Hobilerinizi yazarken klişelerden uzak durun örneğin kitap okumak, tiyatroya gitmek artık herkesin yazdığı şeylerdir. Gerçekten düzenli olarak yaptığınız şeyleri yazın, mülakata çağrıldığınız durumda görüştüğünüz kişiler ile ortak hobileriniz olabilir ve size soru sorabilirler bu durumda cevap veremezseniz kötü bir izlenim bırakmış olursunuz.
- İletişim bilgilerinizde e-mail adresiniz profesyonel olsun, adınızı ve soyadınızı içeren mail adresleri yazınız. Kendi telefon numaranızı yazın ve 3-4 tane telefon numarası yazmayın. Adres bilgilerinizde açık adres yazmanıza gerek yok yaşadığınız şehir ve semti yazmanız yeterli olacaktır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kariyer hedefi; CV’ye kariyer hedefinizi yazacaksanız yaratıcı olmasına özen gösterin. Tek bir kariyer hedefi yazıp bunu her şirkete ve pozisyona göndermemiz gerekir, şirket adını veya pozisyonu yazımızın içinde geçirirsek özel olarak yazdığımız belli olacaktır ve bu size +puan getirecektir. Ya yaratıcı ve klişelerden uzak bir yazı yazalım ya da hiç yazmayalım.
- Kişisel bilgiler; ehliyetinizi ve medeni halinizi de ekleyebilirsiniz ama özel hayatına girmenize gerek yoktur, profesyonel olun.
- Fotoğraf; CV’nize fotoğraf eklemek başvuru yaptığınız ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Türkiye’de fotoğraf eklemeniz istenir ama ABD’de fotoğraf ve yaş bilgileri istenmez. Fotoğraf eklerken dikkatli olmalısınız, grup halinde çekilmiş bir fotoğraf koymayın sadece siz olun. Mümkünse vesikalık ya da biyometrik fotoğraflar koyun, genelde erkekler takım elbiseli ve kadınlarda resmi bir kıyafet olması tercih ediliyor. Sade ve temiz bir fotoğraf olmasına özen gösterin.
- Ufak iş tecrübeleri; üniversite yıllarında çalıştığınız part-time işler ya da başvuru yaptığınız pozisyon ile ilgili olmayan çalıştığınız işleri, başvurduğunuz pozisyon için hiç iş tecrübeniz ve stajınız yok ise yazabilirsiniz. Bu durum sizin sorumluluk sahibi ve iş disiplinine sahip olduğunuzu düşünmelerine sebep olur.
- Ek belgeler; iş ilanında aksi belirtilmediyse ek belgeler ( diploma, sertifika vb.) göndermenize gerek yoktur.
- Uzun paragraflar; iş deneyimlerinizden bahsederken uzun paragraflar halinde yazmayın, kısa ve öz şekilde maddeler halinde yazın.
- Yazım hataları; yapmış olduğunuz yazım hataları CV’ye hiç özenmemiş olduğunuzun bir göstergesidir ve bu durumda yazacağınız rapor ya da maillerde de aynı özensizliği yapacağınızı düşüneceklerinden sizi anında eleyebilirler.
CV en fazla 2 sayfalık (1/2 2/2 şeklinde sayfaları numaralandırmayı unutmayın), iki sütunlu yapı ve infografik tasarımlı olursa dikkat çekici olacaktır. CV’lerinizi dürüst, net ve iyi düşünerek doldurun. Ama CV’nin nasıl göründüğü kadar içindeki bilgiler de önemlidir, kendimizi mesleğimiz ile ilgili geliştirecek çalışmalar yapmalıyız, kişisel gelişimimiz de oldukça önemlidir.
Yazımda sürekli başvurduğunuz pozisyon için yazdım çünkü bu önemli bir kavramdır mümkünse her iş başvurusu için CV güncellemesi yapın ve iş ilanında yazanlara dikkat ederek güncelleyin. Tek bir CV hazırlayıp bunu her iş ilanında kullanırsanız mülakata çağrılma ihtimaliniz düşecektir.
Umarım CV nasıl hazırlanmalı konusunda sizlere yardımcı olabilmişimdir ve okurken keyif almışsınızdır. Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz. Hayalinizdeki işe bir an önce başlamanız dileği ile görüşürüz.