Depresyon Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Merhaba Sevgili Gelişen Kariyerim Okuyucuları, bu yazımda depresyon hakkında birtakım konulardan konuşacağız. Depresyon nedir, depresyon belirtileri nelerdir, depresyon ile nasıl mücadele ederiz bunlardan bahsedeceğiz.
İçindekiler
Depresyon Nedir?
Diğer adıyla majör depresif bozukluk, kişinin sürekli mutsuz olma hali ve hiçbir şeyden zevk alamamasına neden olan duygu durumu bozukluğudur.
Depresyonda olan bir kişi çoğu zaman içinde bulunduğu durumun farkında olmaz. Depresyon aslında canımızın sürekli çikolata çekmesiyle eşleştirebileceğimiz bir durum değildir. Tatlı ihtiyacı her ne kadar serotonin (mutluluk) hormonunu sağlamak için verdiğimiz bir tepki olsa da depresyon, ciddi boyutlarda seyredebilen ve aşılması zor bir hastalık haline gelebilir.
Her üzüntü ve mutsuzluk hissi için de depresyon tanımlaması yapılması doğru olmaz. Bulunduğumuz duygu durumu, anlık hareketlerle ölçülebilir bir kıstas değildir. Depresyon bir süreç halidir. Ve bu süreç, hastanın gözünde her zaman parçaları bir araya getirebildiği büyük bir yapboza ulaşmasını sağlayamayabilir. Sürecin doğru anlaşılması ancak doğru gözlemle olur. Bu gözlem, genelde kişinin yakın çevresinde bir fark edişe yol açar. Kesin tanı ve tedavi için her zaman işin uzmanından yardım almakta fayda vardır.
Çoğu zaman depresyonda olan kişi bulunduğu durumdan hoşnut haldedir. Çünkü depresyona sebep olan durumlar içerisinde kendi konfor alanına hakim ve güvenilirlik hissini yaşar.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon kimi insanda hiç görülmezken kimisinin hayatında sadece bir defa görülen bir durum olabilir. Fakat bunların yanında yaşam koşulları ve çevre gibi birçok faktör, insanı çoğu zaman depresyona sürükleyebilmektedir. Özellikle son zamanlarda küresel salgın hastalık Covid-19 ile birlikte birçok kaygı, korku ve stres durumu artmış bulunmaktadır. Karantina sürecinde, alışılmışın dışında evde geçirilen süreler insanlarda paniğe yol açmıştır. Normal zamanda dahi vaktini evinde geçirmenin dışında mecbur kalma durumu, insanlarda farklı bir algı yaratmıştır. Belirsizlik hali insanı tüketen bir durumdur. Bu belirsizliklerin başında eğitim gibi önemli mevzular listenin başında yer aldığında çeşitli sosyal, ekonomik ve ruhsal sorunları da beraberinde getirmiştir.
Bu ruhsal sorunlar içinde depresyon, aşağıdaki belirtilere sahiptir.
- Mutsuzluk; Sebepsiz ağlamalar, kaygılı ve huzursuz hissetme.
- Yorgunluk; Fiziksel ve ruhsal yorgunluk hali, en basit işlerde bile yetersizlik durumu, tükenmişlik hissi.
- Uykusuzluk veya sürekli uyuma hali.
- Başarısızlık hissi; Kendini suçlamaya meyilli olma, değersizlik algısının çoğalması.
- Geçmişe takılı kalma, intihar düşüncesi.
- Kontrolsüz kilo alımı veya kaybı.
- Çeşitli hobi ve aktivitelerden zevk alamama.
- Öfke patlamaları ya da aşırı alınganlık.
- Tepkilerde gecikme; Konsantre olamama, düşünme, konuşma veya hareketlerde yavaşlama, ilgisizlik ve dikkatsizlik.
- Dışlanmışlık; Sosyal aktivitelerden kaçma isteği ve “Ben sevilmiyorum.” düşüncesi.
Depresyon ile Baş Etmede 3 Önemli Aşama
Depresyon tedavi gerektiren bir süreçtir. Depresyon ile mücadelede gerekli tedavilerin yanı sıra kişinin gayreti de çok önemlidir. Bunun için sizlere 3 önemli aşamadan bahsedeceğim.
1. Aşama: Kabulleniş
Psikolojik hastalıkların çoğunda, hastanın durumu kabullenmesi ile çözüme ilk adım atılır. Depresyon belirtileri baş gösterdiğinde farkındalık önemlidir. Kişinin bulunduğu durumu önce kendisi anlaması gerekir. Bu kabullenme durumu öncelikle depresyonun kişide yarattığı sorunları doğru yorumlayabilmesi ile olur.
Depresyonda olan kişi bu durumun bir yaşam biçimi ya da davranışlarının karakter özelliği olduğunu düşünebilir. Fakat depresyon bir hastalıktır ve kişinin kendinden kaynaklı bir problem olduğu düşüncesini aşması gerekir.
2. Aşama: Harekete Geçiş
Kabullenme aşamasından sonra harekete geçmek çok önemlidir. Psikolojik rahatsızlıklar meşguliyetten hiç hazzetmezler. Bu sebeple kişi, rutinlerinin dışına çıkmalı ve yeni alışkanlıklar edinmeye başlamalıdır.
Aslında beynimizi kandırmak çok kolaydır. Gün içinde her zaman yaptığınız şeyler dışında yeni bir davranış eklediğinizde beyninizi şaşırtmış olacaksınız.
3. Aşama: Pes Etmemek
Depresyon kendini tekrarlamayı seven bir hastalıktır. Siz ne kadar kurtulmak isterseniz isteyin, sizi kara deliğine çekmek için hazır bekliyor olacaktır. Bunun için mücadeleden asla vazgeçmemek gerekir. Motivasyonunuzu her daim yüksek tutmalısınız. Bunun için güvendiğiniz kaynaklardan çeşitli kitaplar okuyabilir, motivasyon videoları izleyebilirsiniz. (Yazımın sonuna sizler için eklediğim birkaç videodan da faydalanabilirsiniz.)
Depresyonla Mücadele Tavsiyeleri
- Sanat, Tasarım ve Teknoloji
Bu başlık sana Barış Özcan’ın Youtube kanalının “Sanat, Tasarım ve Teknoloji Hikayeleri” içeriğini anımsatmış olmalı. Naçizane tavsiyem, işin ya da okuduğun meslek dışında bu başlıklardan birini kendin için seçmen. Günlük hayatta en çok sayısal ağırlıklı işlerle uğraşıyorsan sağ beynini geliştirmek için bir sanat dalını, hakkında hiçbir fikrin olmasa dahi hayatına almaya çalış. Burada önemli olan başarabilmek değil, beynini şaşırtıp farklı bir alanda geliştirmek.
- Spor
Spor; her ne kadar önemini bilsek, ihtiyacımız olduğunu hissetsek dahi istikrarda en çok zorlandığımız dal olabilir. Depresyon sürecinde pes etmeye meyilli yanımıza yenik düşüyorsak, spor yapmaya başlama hevesimizin bizi daha derine çekmesinden korunmamız gerek. Fakat spor zaten bir alışkanlığımızsa onu beslememiz fiziksel ve ruhsal açıdan çok önemli.
- Kelimelerin Gücü
Kendine motivasyonunu artıracak kelimeler belirle. Örneğin “Kendimi çok seviyorum.” “Ben iyi ki varım.” gibi cümlelerin yanında seni her hatırladığında gülümsetecek bir anıya dair kelimeler kullanabilirsin. “Çocukken öpünce prens olması için kurbağa kovalayan kendime bayılıyorum.” Her gün yeni kelimeler bulmaya çalış. Bunu yaparken kendini önemsemeyi unutma.
- Meditasyon
Meditasyon için illa yogaya başlaman ya da tütsü yakman gerekmez. Size bahsedeceğim meditasyon, kendi içinizdeki inanç biçiminizi ritüel haline getirmektir. Derinden inandığın ve sana faydası olan düşünceyi eyleme aktarmaktır. Senin için bu şiir okumak, futbol maçı izlemek bile olabilir. Ancak dikkat etmen gereken durum, bunu faydalı ve düzenli bir aktivite haline getirmektir.
Bu yazımızla depresyonu birçok açıdan ele almış olduk. Depresyonun yanı sıra “Tükenmişlik Sendromu” hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsin. Keyifli bir hafta geçirmen dileğiyle, hoşça kal.
Diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Baş Etme Süreci
Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Nedir?