Dikkat Eksikliği Nedir? Nasıl Düzeltilir?
Merhaba Sevgili Gelişen Kariyerim Okuyucuları, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ülkemizdeki bir çok çocukta, gençlerde ve yetişkinlerde bulunan hayatı fazlasıyla etkileyen bir durumdur.
Peki bu bozukluğun altında yatan sebepler nelerdir? Dikkat eksikliği hangi psikolojik hastalıklarla birlikte gözükür? Belirtileri nelerdir?
İçindekiler
Belirtileri Nelerdir?
- Karşısındaki bir kişi bir şey anlattığında dinlediği cümlenin bazı kısımlarını kaçırır.
- Meraklıdır.
- Dikkat eksikliğinin yanında hiperaktivite gözüken bireyler kıpır kıpır yerinde duramazlar. Sürekli bir şeylerle meşgul olurlar.
- Dikkatsizdirler, elindeki bir şeyi nereye koyduklarını unuturlar.
- Sabırsızdırlar. Hemen her şey olsun isterler.
- Okullarda odaklanma sorunu yaşadıkları için derslerini tam anlamıyla dinleyemezler. Ders çalışırken çabuk sıkılırlar.
- Bazı bireyler dağınık olabilmektedir.
Dikkat Eksikliği çoğu çocukta bulunmaktadır ve tedavisi olmadığı sürece çocuklar hayatta bir çok sorunla karşılaşabilir. Örneğin; trafik kazaları, eşyaları unutma, sınavlarda başarısızlık vb.
“Dikkat hiçi her şeye dönüştürür.”
— Goethe
Peki Bu Dikkat Eksikliği Hangi Hastalıklarla Birlikte Gözükebilir?
Dikkat eksikliği aynı zamanda Disleksi( öğrenme bozukluğu) ,Otizm, Dispraksi, Bipolar bozukluk, astım, alerji ve sindirim bozuklukları gözükebilmektedir.
Evet ilk başta yazılanlar gayet normal gözükebilir fakat SİNDİRİM SİSTEMİ farklı.
Kendi çocuğu otizm, disleksi ve dikkat eksikliği olan Nöroloji ve Beslenme Doktoru olan Natasha Campbell kendi çocuğunu iyileştirebilmek için bir çok araştırma ve deneyler yapmıştır.
Yaptığı gözlemler sonucu Dikkat Eksikliği, Disleksi, Otizm ve benzeri tanılar konulan bireylerin hepsinde sindirim sistemi sorunları olduğunu keşfetmiştir.
Kendi çocuğunu da öncelik sindirim sistemini düzelterek başlamış ve sonuç başarılı olmuş oğlu iyileşmiştir.
Buna şöyle örnek verebiliriz biz beynimizin çalışması için ceviz yiyoruz fakat bağırsaklar, mide gibi organlarda sorun olduğu için vitamin ayrışmıyor.Bu ceviz yendiğinde sindirilmediği için fayda sağlamıyor.
Dikkat Eksikliği Olan Bireyin Zeka Düzeyi
Bireyin zeka düzeyleri normal ve normal üstü olabilmektedir. Fakat dikkat dağınıklığı olduğundan dolayı birey kendini işine veremez ve biri konuştuğu zaman kafasında başka şeyler düşünmeye başlar.
Nelerden Uzak Durulmalı!
Ayrıca telefon , televizyon, bilgisayar vb. oyun oynamak fazlaca vakit geçirmek dikkatsizliğin artmasına sebebiyet verir. Bu tür şeylerin bireyden uzak tutulması dikkat dağınıklığının ilerlemesini önler. Daha çok dikkati toparlayan sudoku, satraç, yap-boz, matematik problemleri çözme dikkati toparlar ve daha dikkatli olunur. Özellikle sudoku çözmek çoğu psikiyatri tarafından önerilmektedir.
Tedavi Yöntemi Olarak Ne Yapılmalıdır?
Yukarıda da bahsedildiği üzere yapılan deneylerde sindirim sisteminin önemli rol aldığını belirttik. İlk tedavi yöntemi olarak sindirim sorunları giderilmelidir.
İkinci bir yol olarak psikiyatri doktoruna başvurarak doktor uygun görürse ilaç kullanımına başlamaktır. İlaç kullanımı zamanla dozu arttırılarak devam eder.
İlacın Yan Etkisi Var Mıdır? Hangi ilaçlar kullanılır?
İlacı doktor uygun görürse düzenli kullanılmalıdır. İlaç olarak concerta gibi ilaçlar kullanıldığında tokluk hissi verebilir. İlaç kullanıldığında odaklanma artar ve çocuklarda hiperaktiviteyi azaltır. Derslerde daha fazla başarı elde edilebilir ve sıkılmadan ders çalışma süresi artar.
- Concerta
- Ritalin
- Adderal
- Pemolin
- Klonidin
Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Kişisel Gelişim Konulu diğer yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz.
Özgüven Eksikliği Nedir ve Özgüven Nasıl Geliştirilir?