Dünyada En Pahalı İnternet Kullanan Ülkeler!
Merhaba sevgili Gelişen Kariyerim Okurları,
Bugün sizlere çağımızın önde gelen ve çoğu kişinin olmadan rahatsız olduğu ” 1 GB Mobil İnternet” fiyatının dünyada hangi ülke en pahalı internet‘i ve ortalamasının ne kadar olduğunu anlatacağız. O zaman başlayalım !
Dünya çapında milyarlarca insan her gün cep telefonlarına güveniyor. Doymuş bir pazarda ağında bile, mobil ağlar erişimini genişletmeye devam etti. Yalnızca son beş yılda, yaklaşık bir milyar ek kişi mobil veri hizmetlerine erişim kazanmıştır. Bu ağların dünya çapında artan yaygınlığına rağmen, erişim elde etme maliyeti ülkeden ülkeye büyük ölçüde değişebilir – özellikle de mobil veri fiyatı söz konusu olduğunda. Bugünün grafiği, 155 farklı ülkede ve yetki alanında bir gigabayt (GB) mobil veri maliyetini göstermek için Cable.co.uk’den alınan rakamları kullanıyoruz. Mobil ekonominin geniş küresel erişimine rağmen, gerçek erişilebilirliğe ulaşmak için hala uzun bir yol olduğu gayet açık.
Mobil Veri Maliyetlerindeki Tutarsızlıklar :
Araştırmacılar, ülkeler arasındaki mobil veriler için maliyet varyasyonunu açıklamaya yardımcı olan birkaç temel unsur belirlediler, bunlar ;
1 – Mevcut altyapı (veya eksikliği): Bu mantıksız görünebilir, ancak çoğu mobil ağ sabit hat bağlantısına dayanır. Sonuç olarak, mevcut altyapısı olan ülkeler daha ucuza daha fazla veriye sahip mobil planlar sunabilmektedir. Hindistan ve İtalya için durum böyledir. Altyapısı az olan veya hiç olmayan ülkeler uydular gibi daha maliyetli bağlantı alternatiflerine güvenir. ve maliyet genellikle tüketiciye aktarılır.
2 – Mobil verilere güvenme: Mobil veriler belirli bir bölgedeki internetin birincil kaynağı olduğunda, benimsenme neredeyse evrensel hale gelebilir. Bu yüksek talep tipik olarak rakip sağlayıcılarda bir artışa yol açar ve bu da maliyeti düşürür. Kırgızistan bunun iyi bir örneğidir.
3 – Düşük veri tüketimi: Altyapısı zayıf olan ülkeler daha az veri kullanma eğilimindedir. Daha küçük veri sınırları sunan mobil planlarla, GB başına ortalama ortalama maliyet daha yüksek eğilme eğilimindedir. Malavi ve Benin gibi ülkeler bu fenomenin örnekleridir.
4 – Tüketicinin ortalama geliri: Nispeten varlıklı ülkeler mobil hizmetler için daha fazla ücret alma eğilimindedir, çünkü nüfus genellikle daha fazla ödeme yapabilir ve bir ağ işletme maliyeti daha yüksektir. Bu Kanada veya Almanya gibi ülkelerde belirgindir.
1 GB Veri İçin En Ucuz Ülkeler :
Mobil veri için en ucuz ülkeler arasında bile maliyet değişimi önemlidir. İşte 1 GB veri için en ucuz beş ülkeye bir göz atın!
Hindistan, 2019’da ülkenin ortalama maliyetine kıyasla % 65’lik bir düşüşle GB başına 0,09 $ ‘dan en ucuz sırada yer alıyor. Veriler Hindistan’da neden bu kadar ucuz? Önemli bir faktör, Hindistan’ın en büyük holdinglerinden biri olan Reliance Industries’in sahibi olduğu bir telekom şirketi olan Reliance Jio tarafından yönlendirilen ülkenin yoğun pazar rekabetidir. Reliance Jio, müşterilerine ücretsiz deneme süreleri ve ayda 1 dolardan daha az bir ücret karşılığında planlar sunan 2016 yılında piyasaya sürüldü. Bu, diğer sağlayıcıları bölgedeki toplam veri maliyetini düşürerek fiyatlarını düşürmeye zorladı. Bu fiyatlar uzun vadede sürdürülemez olduğundan, Hindistan’ın normalden daha ucuz fiyatları yakında sona erebilir.
Vurgulanması gereken bir diğer ülke, İtalya ve Ukrayna’dan önce GB başına 0.21 $ ile en ucuz üçüncü sırada yer alan Kırgızistan’dır. Ülkenin minimum sabit hat altyapısı ve büyük kırsal nüfusu göz önüne alındığında bu sıralama şaşırtıcıdır. Araştırmacılar, düşük maliyetin Kırgızistan’ın nüfusun birincil internet kaynağı olarak mobil verilere olan güvenin bir sonucu olduğunu düşünüyor.
1 GB Mobil Veri İçin En Pahalı Ülkeler :
Dünyanın diğer ucundaki verilerimizde , bir gigabayt mobil veri için en pahalı beş ülke şöyle gösterilebilir!
Dikkat çeken çarpıcı bir eğilim, mobil veriler için en pahalı ülkelerin beşinden dördünün Sahra Altı Afrika’da (SSA) olmasıdır. SSA’daki yüksek veri maliyetinin arkasındaki önemli bir faktör, altyapı eksikliğidir. Aşırı yüklenmiş ağlarda, bölgede sunulan veri paketleri genellikle daha küçüktür. Bu, sınırsız paketi olan ülkelere kıyasla GB başına ortalama maliyeti artırır. SSA’nın yüksek maliyetlerine katkıda bulunan bir diğer unsur da pazar rekabetinin eksikliğidir. Nijerya gibi birden fazla rakip ağa sahip ülkelerde veri maliyeti daha düşüktür.
1 GB Mobil Veride İlk 10 Ülke Nedir ve Türkiye Kaçıncı Sırada ?
Veri setinde yer alan 11 ülkenin ve yetki alanlarının tam listesi bulunmaktadır. Dünyadaki en pahalı ve en ucuz ülkeler arasındaki mobil veri maliyetindeki keskin kontrastı göstermeye yardımcı olur. Türkiye dünyada en pahalı internet‘i kullanan ülkeler içerisinde 53. olarak yer almaktadır.
Referans : Visual
Dünya genelinde eşit erişilebilirlik ve fiyat noktasına ulaşacak mıyız yoksa ülkeler arasındaki teknoloji açığı genişlemeye devammı edecek ? 5G şebekelerinin yükselişiyle birlikte, sadece 7 ülkenin 5G ile ilgili yatırımların çoğunu oluşturması bekleniyor. Zaman bunun dünya çapında benimsenmesi için ne anlama geldiğini anlatacak. Evet bugün sizlere mobil veri’nin ne kadar fiyatlandırıldığını anlattım. Diğer yazılarımı ilgili link ile tıklayarak okuyabilir ve paylaşabilirsiniz.