Endüstri Mühendisleri İçin Kitap Önerileri
Merhaba sevgili Gelişen Kariyerim Okurları, bu makalemde endüstri mühendislerinin mutlaka okuması gereken kitap önerilerini konu alacağız.
Kitaplar en iyi öğreticilerdir. Bu cümleyi belki yüzlerce kez duydunuz. Çok doğru bir cümledir. Çünkü bir ömür yaşama hakkımız var ve bu ömrü en verimli şekilde sürdürmeliyiz. Bu konuda kitaplar bizi mükemmele yaklaştıran en önemli etkenlerden biridir. Çünkü bir kitabı okumak bir hayata dokunmak bir hayatı yaşamaktır gerektiğinde ders alır. Tecrübe edersiniz gerektiğinde takdir eder, örnek alırsınız ve tüm bu işlemler hayat yolunda sizi bir adım öne iter. Kitap okumak bu kadar önemli iken daha da önemlisi kitap seçimidir. Benimde bu konuda size ufak bir katkım olsun istedim.
İçindekiler
Haydi kitap önerilerine başlayalım
AMAÇ (Eliyahu M. Goldratt)
Üretim departmanında çalışmak isteyen endüstri mühendislerinin mutlaka okuması gereken bir kitap. Endüstri mühendisliğinden fabrika müdürlüğüne terfi etmiş Alex Rogonun 3 ay içerisinde işleri düzeltmez ise eğer bölümün kapatılacağını haber alması ile olaylar başlar. Alex durumu kurtarmak için Sürekli iyileştirme ve kısıtlar teorisi gibi iyileştirme metotlarını olayların içinde işler.
Kitabı okurken kendinizi fabrikanın içinde endüstri mühendisi edası ile hayal etmeniz hiç zor olmayacak. sürekli iyileştirme kısıtlar teorisi gibi bazı prensipleri ve kriz yönetimini başarı ile aktarabilen bir kitap.
Aynı zamanda kendini işine çok kaptırarak ailesini ihmal ederek parçalanmakta olan bir ailenin nasıl kurtarılacağı ve aile-iş ilişkisi konusunda size tecrübe sağlayacak iş bir kitap Alex’in yerine kendinizi koyarak bir endüstri mühendisi yorumu ile okuduğunuzda kitabı size çok şey katacaktır.
HIZ ( Jeff Cox)
Amaç kitabının devamı niteliğinde olan bu kitap 3 ana iyileştirme disiplinini roman biçminde aktarmakta;
Yalın Düşünce, Altı Sigma ve Kısıtlar Teorisi net olarak ne anlama geliyor? Bu teoriler üretim ortamında sık sık yaşanan kaosa nasıl düzen getiriyorlar? Bu ilkelerin gücü somut olarak izlenebilir mi?
Gerçek işletmelerden sağlanan sonuçlar ışığında yazılan bu kitap, karmaşık üretim sorunlarını basit bir dille masaya yatıran bu roman sayesinde, imalatın temel ilkeleri ve birçok sanayi süreci hakkında yaşamsal öngörüler kazanacaksınız.Üretim ortamı, ekip yönetimi iş yaşam dengesi, sürekli gelişim ve iyileştirme gibi konuları başarı ile işleyen bu kitap, edebi sürükleyiciliği kadar, bilim ve eğitimle ilgili bir kitap olarak da uzun yıllar başucu kitabı olmaya aday.
Toyota Tarzı (Jeffery K. Liker)
Toyota Tarzının ve Toyota Üretim Sisteminin tüm karmaşıklığını kucaklayabilme ve fırsatlarından faydalanabilme imkanı veren bu kitap, üç bölüm ile okuyucuya sunuluyor.
Birinci kısım Toyota’nın mevcut başarısını ve tarihini tanıtıyor. TÜS’in birçok sektörde iş yapmayı dönüştüren yeni bir imalat paradigması olarak nasıl evrim gösterdiğini anlatıyor. Burada, Toyota Tarzının Lexus ile Prius’un geliştirilmesinde nasıl uygulandığı görülüyor.
İkinci kısımda Toyota Tarzının 14 ilkesi anlatılıyor. Bu temel ilkeler Toyota Üretim Sisteminin ve genel olarak Toyota yönetiminin tekniklerini ve araçlarını belirliyor.
Kitabın üçüncü kısmı diğer kuruluşların Toyota Tarzını nasıl uygulayabileceğini ve öğrenen yalın bir örgüt haline gelmek için ne gibi adımlar atmaları gerektiğini ele alıyor. Burada özel bir bölüm Toyota Tarzı ilkelerinin imalat yapmayan hizmet kuruluşlarına uygulanması konusuna da ayrılmıştır.
Toyota Ruhu ( Taııchı Ohno)
Toyota üretim sisteminin doğuşunu ve geçtiği evreleri roman edası ile okuyucuya aktaran bir kitaptır.
Toyota Üretim Sisteminin tartışmasız baş mimarı Taiichi Ohno tarafından kaleme alınmış olan bu kitap Toyota üretim sisteminin gelişimini yaşadıkları zorlukları size aktarırken daha önce duymadığınız birçok metot ve terimler ile karşılaşacaksınız. Bu kitabı okuyarak Toyota üretim sisteminin yazarı olan Taichi Ohnoyla bu deneyimi yaşama fırsatı bulacaksınız.
İdeal dünyada işimizden keyif alıp mutlu oluruz. İşimiz anlam doludur. Sabah işe gitme isteği ile uyanırız. Ama işler her zaman ideal dünyaya uymayabilir. Hangi mesleğe sahip olursanız olun iş yaşamını her zaman anlamlı kılmak mümkündür. Bu kitap size iş yaşamında amacınızı gerçekleştirirken işinizden anlam çıkarmaya odaklanabilmenizi sağlayacak yollar gösteriyor.
İKNA PSİKOLOJİSİ (Prof. Robert B. Cialdini)
Endüstri mühendisleri makinenin yanında insanları da yönetmekte etkin olmalıdır zira endüstri mühendisi makina ile insandan oluşan bütünleşik sistemleri yönetmekle uğraşır. Dolayısı ile hitabeti kuvvetli olmalı ikna kabiliyeti yüksek olmalıdır. İşte bu noktada Robert B. Cialdini‘nin bu kitabı size ikna psikolojisini etkileyici bir dil ile aktarıyor. Kişiliğinize katkısı olacak, uzun süre etkisinde kalacağınız bir eser.
İkna, satış, pazarlama alanlarında dünya çapında ün yapmış olan akademisyen, ikna sürecinin birçok alanda önemli bir süreç olduğunu dile getiren bu kitabı ile ticaretten aşka ve pazarlamaya kadar ikna kabiliyetine sahip olmanın yollarını anlatır. “Fiziksel çekicilik ve iknanın bir ilgisi var mı?”, “İknanın güç ile ilişkisi nedir?”, “Günlük yaşamda ikna süreci nasıl işliyor?”, “Dilin ve hitabetin ikna sürecine etkileri nelerdir?”, “Kabul ettiğimiz her şey için gerçekten ikna olmuş oluyor muyuz?” bu gibi soruların cevabını sorgulayan Cialdini, cevapları bu kitapla beraber okurları ile paylaşmaktadır. Aynı zamanda içeriğindeki çeşitli okuyucu mektupları ile de konuyu fazlasıyla desteklemektedir. Hem iş hayatında hem de sosyal hayatınızda ikna süreci ile ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgilere bu kitap aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları ( John Perkins )
ABD’de tam 24 yayın evinin yayınlamktan çekindiği, yazarın 5 kez yazmaya karar verip, her seferinde rüşvet ve tehdilerle vazgeçirildiği, yayınlandığı ülkelerde gündemi sarsan, tüyler ürperten gerçekler.
Dünyamızı kimler yönetiyor? Kirli aileler, kirli şirketler.
Kalkındırma yalanı altında -milyarlarca dolarlık- şişirilmiş projeler ve bu projeleri ‘bilimsel’ gösteren, üniversite kitaplarına bile geçmiş raporlar, teoriler. Maalesef bu kez komplo değiller! Hedef ülkeler, hedef yöneticiler; ya satılacaklar, ya da ölecekler. Hepsi yaşanmış, hepsi gerçek
Yöntem çok, amaç tek: Şirketokrasi ile Yönetilen ‘Küresel İmparatorluk’
(tanıtım bülteninden)
Liderliği Öğrenmek (Barry Posner, James M. Kouzes)
Günümüzde endüstri mühendisliğinden birçok müdür, yönetici, takım lideri, firma lideri gibi mertebelerde insanlar yetişmekte. İyi bir endüstri mühendisinde yönetebilme ve liderlik vasfı bulunmalı. Bu noktada liderlik özelliğimizi etkin bir biçimde geliştirmemiz gerekmekte.
işte bu noktada En iyi liderlerin en iyi öğrenenler olduğunu savunarak liderliği bize öğreten bir kitap Liderliği Öğrenmek. Her endüstri mühendisini bırakın kariyer anlamında yükseklere oynamak isteyenlerin raflarında mutlaka bulundurması gereken bir kitaptır. Parçalara bölünmüş bir şekilde aslında liderliğin doğuştan gelmediğini öğrenilebilir bir nitelik olduğunu öğreten bir bilgi havuzu diyebiliriz. Bakış açınızı değiştirip geliştirecek, olaylara farklı perspektiflerden bakmanızı sağlayacaktır.
‘Bugün olduğunuz kişi yarın olacağınız kişi değildir.’
Liderliği öğrenmek kitabından.
Duygusal Zeka Kitap Serisi ( Harward Business Rewiev)
Teknik olmaktan daha çok insan ilişkileri üzerine bir seri endüstri mühendisleri olarak makineler kadar insanları da yöneltmekteyiz bu kitaplar bu açıdan kariyer gelişiminizde etkili olacaktır. 11 kitaptan oluşan bu seri Mutluluk, Resillence, Mindfulness, Etkileme ve ikna, Özgün liderlik, Öz farkındalık, Odaklanma, Amaç anlam ve tutku, Çatışma ve iletişim, Duygusal zeka ve liderlik ana başlıkları ile size insan ilişkileri, insan psikolojisi ikna ve etkili konuşma gibi konularda büyük katkıları olacaktır.
Endüstri mühendisliği hakkında bilinmesi gerekenler adlı yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.