Erasmus Hakkında Genel Bilgiler
Merhaba Gelişen Kariyerim okurları. Bu yazımda sizlere üniversite öğrencilerinin yakında ilgilendiği ve hakkında birçok bilgiyi merak ettiği Erasmus programı hakkında bilgi vereceğim. Şimdi hep birlikte bu programı yakından tanıyalım.
İçindekiler
Erasmus Nedir?
Erasmus programı Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişim programıdır. Bu program 2014’ten beri Erasmus+ (Erasmus Plus) ismiyle anılıyor. Bu programla üniversite öğrencileri yurt dışında hem eğitim alma imkânı buluyor hem de staj yapabiliyorlar. Ayrıca bu imkânlar sadece üniversite öğrencilerine sağlanmıyor. Yüksek lisans, doktora yapan öğrencilere ve öğretim üyelerine de sağlanıyor.
Erasmus Şartları Nelerdir?
Erasmus nasıl yapılır başlığına geçmeden önce sizlere bu programa kabul şartlarının neler olduğundan bahsetmek istiyorum. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dil yeterliliğinizin olması gerekiyor. (En az B1-B2 seviyesinde)
- Öğrencilerin aldıkları eğitimin ilk bir yılını tamamlamış olması gerekiyor. Hazırlık sınıfı buna dahil değil.
- Akademik başarı ortalaması üniversitelere göre farklılık gösterse de genel olarak istenilen en düşük ortalama 4.00 üzerinden 2.00’dır. Bazı üniversitelerde 4.00 üzerinden 2.20 iken bazılarında 2.50’dir. Bu ortalamalar yüksek lisans ve doktora öğrencilerinde farklılık gösteriyor.
- Erasmus programına dahil olan bir bölümde okuyor olmanız gerekiyor çünkü her üniversitede ve her bölümde bu program yok.
- Gideceğiniz ülkede eğitim sürenizin bir yılı geçmemesi gerekiyor.
- Bu program için gireceğiniz sınavdan yeterli puanı almanız gerekiyor. Bu sınav üniversitenizin yapacağı yabancı dil sınavı olabilir ya da bu sınava eş değer olan TOEFL, IELTS gibi yabancı dil sınavları da olabilir.
- Daha önce Erasmus programına katılmamış olmanız gerekiyor.
Erasmus Nasıl Yapılır?
Bu süreçte neler yapacağınızı öğrenmek için üniversitenizin Erasmus koordinatörlüğüne gitmelisiniz çünkü onlar size yapacağınız her şeyi ayrıntılı olarak anlatıyor. Ben size şimdi genel olarak yapılacaklardan bahsedeceğim. İlk olarak hazırlamış olduğunuz belgelerle (yabancı dil sınav sonuç belgesi, başvuru formu, transkript ve özgeçmiş) başvurunuzu yaparsınız. Kurul tarafından seçildiğinizde ( yabancı dil sınavınızın %50’si, ortalamanızın %50’si alınır) tekrar hazırlamanız gereken belgeler var. Gideceğiniz üniversite ( bu üniversiteyi siz seçersiniz fakat üniversitenizin okuduğunuz bölümle ilgili anlaştığı belli üniversiteler vardır ve siz bunlardan seçim yaparsınız) sizden bazı belgeler ister ve onları gönderirsiniz. Daha sonra birkaç imza işi de halledilince gidersiniz ve oradaki eğitim süreciniz başlar. Daha sonra dönüşte de sizden istenen bazı belgeler vardır ve bunları da kendi üniversitenize teslim etmeniz gerekmektedir.
Erasmus Ülkeleri
Gidebileceğiniz ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Avusturya
- Fransa
- Danimarka
- Belçika
- Finlandiya
- Yunanistan
- Hollanda
- Portekiz
- Almanya
- İngiltere
- Litvanya
- Polonya
- İzlanda
- Estonya
- Kıbrıs
- Macaristan
- Letonya
- Çek Cumhuriyeti
- Slovenya
- İtalya
- Lüksemburg
- İspanya
- İsviçre
- Malta
- Bulgaristan
- Romanya
- Norveç
- Lihtenştayn
- Slovakya
- Türkiye
Erasmus Hibesi Nedir?
Bu hibe öğrenciye öğrenim göreceği ülkede kaldığı sürece masraflarını karşılayabilmesi için verilen bir miktar paradır fakat bilinmelidir ki bu hibe bir burs değildir. Öğrenim gördüğünüz ülkede bu hibenin yetip yetmeyeceği ülkenin pahalılık durumuna bağlıdır. Giden öğrencilerden bazıları bu hibenin bir miktarını biriktirdiğini söylerken bazıları ailelerinden tekrar para istediklerini söylemiştir. Bundan dolayı gideceğiniz ülkeyi çok iyi araştırmalısınız ki gittiğiniz zaman ummadığınız bir olayla karşılaşmayasınız.
Alacağınız hibenin %80’ini gitmeden önce, %20’sini geldikten sonra alıyorsunuz. Geldikten sonra alma nedeniniz ise gittiğiniz ülkede aldığınız toplam derslerin en az üçte ikisinden başarılı olmanızın gerekmesidir.
Hibe miktarlarına gelince ülkelerin pahalılık durumuna göre değişim gösterdiğini söyleyebiliriz ve bu miktarları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Estonya, Letonya, Macaristan, Bulgaristan, Polonya, Litvanya, Romanya ve Türkiye: 300 Euro
- Slovak Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Slovenya, Malta, Portekiz ve Kıbrıs: 400 Euro
- İtalya, Finlandiya, Belçika, İspanya, Avusturya, Almanya, Lüksemburg, İsveç ve Hollanda: 500 Euro
- Danimarka, İngiltere, Fransa ve İrlanda: 600 Euro
Yazımda sizlere bu program hakkında genel bilgileri verdim. Umarım okurken keyif almışsınızdır.
İngilizce Konuşmak İçin 5 Teknik