Hakkımızda1

Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?

Merhaba Sevgili Gelişen Kariyerim Okuyucuları, sunum hayatımızın birçok alanında yer almaktadır. Okulda, iş hayatında mutlaka sunum yapmışsınızdır. Bir projeyi, yeni bir ürünü insanlara kabul ettirmek istiyorsak öncelikle etkili sunum yapmamız gerekir. Ama etkili sunum için sadece konuya hakim olmak yeterli değildir. Peki neler gereklidir biliyor musunuz? Bilmiyorsanız gelin birlikte etkili sunum teknikleri nelermiş inceleyelim.

Sunum Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Arka plan: Mutlaka olması gerekir. Her sayfada aynı arka plan kullanılmalıdır. Arka planınızın çok sıradan olmamasına özen gösterin, isterseniz kendi arka planınızı koyabilirsiniz. Buradan konunuza uygun bir arka plan kullanabilirsiniz.
  • Slayt boyutu: Slayt boyutunu geniş ekran (16:9) olarak ayarlayın.
font kullanımı
  • Font kullanımı: Yazınızın herkes için okunulabilir olması için en az 30 punto kullanmanız gerekir. Kullanılan font okunulabilir olmalı ve bir sunumda en fazla iki faklı font kullanılmalıdır. Yazılarınızın hepsinin büyük harfle, italik ya da koyu olmamasına özen gösterin. Mesela bir cümleyi vurgulamak istiyorsanız yan tarafta görüldüğü gibi yazmanız daha etkileyici olacaktır.
  • Görsel kullanımı: Sunumunuzu konunuzla ilgili video (maksimum 3-5 dakikalık), resim ve grafiklerle zenginleştirirseniz dinleyicilerin dikkatinin siz de olmasını sağlamış olursunuz. Elinizdeki verileri yazmak yerine grafik üzerinde göstermek daha etkili olacaktır. Kullandığınız resmin boşluklu olmasına özen gösterin, öne çıkmasını istediğiniz yazıyı resmin üstüne yazarsanız çok daha hoş duracaktır. Bir slaytta tek resim kullanmaya özen gösterin, birden fazla resim koymanız gerekiyorsa da doğru hizalamaya özen gösterin.
  • Renk kullanımı: Kontrast renkleri seçerseniz çok daha dikkat çekici olacaktır. Genelde açık renkli arka planda koyu renkler tercih ediliyor. Kullandığınız renklerin uyumlu olmasına özen gösterin.
etkili sunum kapağı
Etkili sunum kapağı örneği
  • Sunum kapağı: Konuyu anlatan en doğru başlık bulunup kapağa eklenmelidir ve sunumun tamamını anlatan kaliteli ve yüksek çözünürlüklü bir görsel eklenmelidir. Sunumu yapan kişinin adı soyadı, iş/okul bilgileri de eklenmelidir.
  • Arka kapak: İletişim bilgileriniz yer almalı ve dinleyicilerinizin soruları olup olmadığını sormalısınız ve sizi dinlediği için teşekkür etmelisiniz.

Etkili Sunum İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

etkili sunum
  1. Bulunduğunuz slaytta anlatacağınız konunun ana cümlesini konunuzla ilgili görsel üstüne yazıp koyarsanız çok etkili olacaktır. Mesela etkili sunum teknikleri konusu üzerinde sunum yapıyoruz ve sakinlik üzerinde konuşacaksak görselde ki gibi slayt ekleyip konumuzu anlatırsak etkili olacaktır.
  2. Kaygılı ve heyecanlıysanız bunu kontrol etmeye çalışın, sesinizin titrememesine özen gösterin.
  3. Kendinize bir sunum kartı hazırlayın.
  4. Anlatacağınız konuya çalışırken sanki sunum yapıyormuş gibi anlatın ve kendinizi videoya çekin, hatalarınızı daha kolay görmüş olursunuz. Ya da arkadaşlarınızdan sizi dinlemesini rica edin sunumunuzu onlara yapın.
  5. Sunumdan önce, sunum yapacağınız yere gidin ve kontrol edin; mikrofonla konuşacaksanız mikrofonu, bilgisayarınız ile projeksiyon arasında ki bağlantıyı kontrol edin ki sunum esnasında sıkıntı yaşamayın.
  6. Sunumdan önce ağır yemekler yemeyin, gazlı içecekler içmeyin.
  7. Düz renk giymeye özen gösterin.
  8. Sunum esnasında anlatabileceğiniz konunuzla ilgili hikayeler araştırın ve sıradan olmamasına özen gösterin.
  9. Gelebilecek sorulara hazırlıklı olun.
  10. Kendi sunumunuzu kendiniz hazırlayın böylelikle siz araştırdığınız için akılda daha kalıcı ve anlatması daha kolay olacaktır. Özgün olmasına özen gösterin.
  11. Nefesinizi kontrol edin. Enerjik olmaya özen gösterin. Sesiniz gür çıksın. Dinleyicilerinizin sizi dinlerken sıkılmamasına dikkat edin. Kendinize güvenin.
  12. Bir slayt için bir dakika zaman ayırın, kaç dakika konuşacaksanız o kadar slayt hazırlayın.
  13. Sunum esnasında projeksiyonun önüne geçmeyin.
  14. Yavaş yavaş, tane tane anlaşılır konuşmaya özen gösterin.
  15. Beden dilinize hakim olun; ellerinizi kollarınızı çok sallamayın, çok gezinmeyin, sürekli oturmayın, kürsünün arkasında sabit bir şekilde de durmayın. Bu konuda sıkça alıştırma yapın ve rahat konuşabildiğiniz duruşu bulun.
  16. İnteraktif yapmaya çalışın, böylece dinleyicileriniz sıkılmamış olur.
  17. Akışı bozmamaya özen gösterin. Bir soru geldiğinde akışınız bozuluyorsa sunumunuzun sonunda cevaplayabilirsiniz, sonra cevaplayacağım dediğiniz zaman cevaplamayı ihmal etmeyin.

En İyi Sunum Nasıl Yapılır?

en iyi sunum nasıl hazırlanır

Sunum hazırlamakta ki amaç size yol göstermesi ve görseller eklenerek dinleyicileri sıkmadan, etkili şekilde konuyu anlatmaktır. Anlatacağınız her şeyi sunumunuza eklememelisiniz. Ne kadar az yazı eklerseniz o kadar etkili olacaktır. Bir slaytta en fazla 4-5 satırlık cümleler olmalı, dinleyicileriniz yazı okumaya değil sizi dinlemeye geliyor. Konuya hakim olup dinleyicilerinize güzel bir şekilde anlatmalısınız. Tek başına konuya hakim olmak da, tek başına etkili sunum hazırlamak da yeterli değildir. Sunum dosyasını etkili bir şekilde hazırlayıp konuyu en iyi şekilde anlatmanız gerekmektedir. Konuya hakim olduğunuzda heyecanınızda o ölçüde azalacaktır. Her ikisini de yaptığınız durumda iyi bir sunum yapmış olacaksınızdır.

Umarım sizlere etkili sunum tekniklerini güzel bir şekilde anlatabilmişimdir. Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

REFERANSLAR: Haluk Tatar, Beyhan Budak, Hakan Çamoğlu

Yöneylem Araştırması

Kendimizi Dinletmek İçin Neler Yapmalıyız?

Hayır Diyebilmek

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu