Farabi Değişim Programı Nedir ?
Merhaba sevgili Gelişen Kariyerim okurları. Üniversite öğrencilerinin büyük bir ilgiyle araştırdığı, yurt içi yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim görevlisi değişim imkânı sağlayan öğrenci değişim programı ”Farabi Değişim Programı” hakkında konuşacağız bu hafta. Farabi Değişim Programı nedir, kimler yararlanabilir, kimler yararlanamaz, getirisi nedir, neleri kapsar gibi sık sorulan sorulara cevap bulabileceğiniz yazıyı keyifle okumanızı dilerim.
İçindekiler
‘Farabi’ İsmi Nereden Geliyor?
Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı (Farabi Değişim Programı), ismini İslam dünyasında felsefe alanında Muallim-i Evvel (İlk Öğretmen) olarak bilinen, Aristo ile kıyaslanacak kadar büyük bir üne sahip olan ve Batı dünyasında “Alpharabius” olarak tanınan ünlü filozof ve bilim adamı Ebu Nasır Muhammed İbn el-Farah el-Farabi‘den alır.
Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı
Bilinen adıyla Farabi Değişim Programı, yurt içi yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim görevlisi değişimi imkânı sağlayan bir programdır. Üniversiteler arasında geçici süre için geçiş imkânı sağlayan program farklı üniversitelerin verdiği eğitimlerden yararlanma, farklı bir şehirde okuma deneyimi ve kişinin vizyonunun gelişmesine olanak sağlar. Öğrencinin farklı kişiler ile karşılaşmasına vesile olarak staj ve kariyer için bir fırsat olabilir.
Kimler Yararlanabilir?
Örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile öğretim görevlileri programdan yararlanabilirler.
Kimler Yararlanamaz?
Yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrenciler, hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemleri ve esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için programa katılamazlar. Lisans ve ön lisans düzeyindeki öğrenciler ise, hazırlık ve birinci sınıftayken programa katılamazlar.
Başvuru Şartları Nelerdir?
Farabi Değişim Programından yararlanabileceği dönem içerisinde olan öğrenciler için başvuru şartı olan puanlama şöyledir;
Ön Lisans, Lisans Öğrencilerinin Genel Not Ortalamasının (GANO) en az 4 üzerinden 2.0,
Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencilerinin Genel Not Ortalamasının (GANO) en az 4 üzerinden 2,50 olması gereklidir.
Başvurular Nereye /Ne Zaman Yapılır?
Farabi Değişim Programı için, halihazırda öğrencisi olunan yükseköğretim kurumunun Farabi Kurum Koordinatörlüğüne başvuru yapılmalıdır.
Şubat ayından itibaren Farabi duyuruları ilan edilmeye başlıyor. Üniversitenin duyurularını takip ederek süreç hakkında bilgi sahibi olunabilir.
Her Üniversiteye Geçiş Yapılır Mı?
Her üniversiteden her üniversiteye geçiş yapılamaz. Üniversitelerin kendi aralarında yaptıkları anlaşmaya göre geçiş yapılabilecek üniversitelerin listesi yayınlanır. Bu listeden tercih yapılarak, geçiş için başvuru yapılabilir.
Programın Süresi Nedir?
Farabi Değişim Programından en az 1 yarıyıl, en fazla 2 yarıyıl faydalanılabilir.
Program Kapsamında Burs Verilir Mi?
Farabi Değişim Programına katılan öğrencilere karşılıksız burs verilmektedir. Öğrenci Güz yarıyılı için 4 ay, Bahar yarıyılı için 4 ay olmak üzere toplam 8 ay burs alır. Tutar, aylıklar halinde öğrencinin hesabına yatırılır.
Bilmekte Fayda Var
Farabi Değişim Programından faydalanan öğrencilerin kayıt dondurma hakları yoktur.
Öğrencilerin almakta oldukları dil ve eğitim bursları varsa; kesintiye uğramaz, almaya devam ederler.
Öğrenici KYK yurt hizmetinden faydalanıyorsa, geçiş yaptığı yerdeki KYK yurduna naklini isteyebilir.
Öğrenciler her bir eğitim öğretim kademesinde birer kez Farabi Değişim Programı’na katılabilirler.
Ancak, bir öğrenci öğrenim hayatı boyunca sadece bir kez ve bir dönem Burslu Farabi Değişim Programı öğrencisi olabilir.
Farabi değişim öğrencisiyken öğrencisi olunan okulun geçme notu geçerlidir.
Kredilerin tamamlanmasında ders tekrarlarının önüne geçilmesi için, gidilen yükseköğretim kurumunun alt ve üst sınıflarından da dersler seçilebilir.
Kabul edildiği halde değişim programına katılma hakkından vazgeçmek isteyen öğrenciler, feragat dilekçesi verir. Hastalık, kaza ve benzeri mazeret nedenlerine bağlı olarak değişimden yararlanamayan ve mazereti geçerli sayılan öğrenciler, mazeretleri bittikten sonra programdan yararlanabilirler.
Kabul edildiği halde mazeretsiz olarak geçiş yaptığı okulda derslere başlamayan öğrencilerin bursları kesilir. Eğer varsa aldıkları ödemelerin iadesi talep edilir. Bu durumu yaşayan öğrenciler hiçbir eğitim basamağında bir daha burslu ya da burssuz Farabi Değişim Programından yararlanamazlar.
Son Olarak..
Öğrenci değişim programlarından biri olan ‘‘Farabi Değişim Programı” ile alakalı sık sorulan sorulara ve Farabi’nin ne olduğuna cevap aradığımız bu yazı umarım ihtiyacınızı karşılamıştır sevgili Gelişen Kariyerim okurları. Bir sonraki yazıda görüşene dek hoş kalın, hoşça kalın..
Mühendislikte Üniversitenin Önemi Nedir?