Hakkımızda1

Gerilla Pazarlama Ne Demek ?

Merhaba Gelişen Kariyerim okuyucuları. Bu yazımda gerilla pazarlama ne demek? Bundan bahsetmek istiyorum. Bu pazarlama türünü birçoğunuz yeni duyuyor olabilir. Bir önceki yazımda pazarlama departmanından ve işlevinden bahsetmiştim. Pazarlama çok kapsamlı bir alan ve birçok alt dalı mevcut. Gerilla pazarlaması da bunlardan bir tanesi. Peki gerilla pazarlaması nedir?

gerilla pazarlama

Gerilla pazarlaması kısaca kampanyaları, projeyi hayata geçiren ekibin yaratıcılığını en iyi şekilde sergileme imkânı sunmasıyla alışılagelmişin dışında, dikkat çekici ve akılda kalıcı projeler olarak nitelendirilirler. Bu kampanyalar ucuz, yenilikçi ve oldukça yaratıcı stratejiler olarak karakterize edilir.

Gerilla pazarlamasında stratejisinin amacı; viral hale gelmek ve tüketici gözünde markaya hızlı bir şekilde katkı sağlamaktır.

Büyük ölçekli firmalar geleneksel pazarlamanın her türünü kullanmak için yeterli bütçeye sahipken, küçük ve orta ölçekli firmaların bu alanda rekabet etmesi oldukça zor bir durumdur. Gerilla pazarlama küçük işletmelerin, büyük bir gücünü ortaya koymasını sağlar.

Peki Gerilla Pazarlaması Adını Nereden Alıyor?

Gerilla savaşlarında genel geçer savaş taktiklerinin yanı sıra, beklenilmeyen hamleler yapıldığı gibi pazarlamacılar da gerilla pazarlaması kavramını bu savaş stratejisinden alınan yöntemle bir hizmeti veya ürünü tanıtmak adına şaşırtıcı ve sıra dışı yöntemleri kullanmaktadırlar.

Gerilla pazarlaması ilk kez Jay Conrad Levinson tarafından ortaya atılmıştır.

Tarihçesi ne olursa olsun günümüzde gerilla pazarlama taktikleri; “şaşırt, dikkat çek, akılda kal” mottolarıyla tasarlanmaktadır. Yöntemin ortaya çıkış amacına uygun olarak hali hazırda düşük bütçeli markaların can simidi olduklarını ifade etmek yanlış olmaz.

Yani Geleneksel pazarlama; pazarlama için yüksek bütçeler isterken, Gerilla pazarlama; hayal gücü, heyecan ve enerji ister.

Gerilla Pazarlama (Guerilla Marketing) Çeşitleri

4 kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar:

Açık Alan Gerilla Pazarlaması: Kent meydanı, park vb. açık alanlarda gerçekleştirilen faaliyetlerdir.

Kapalı Alan Gerilla Pazarlaması: Açık alanlarda yapılan faaliyetlerin aksine metro istasyonu, üniversite kampüsü, mağaza içi gibi kapalı alanlarda yapılabilirler.

Olay Pusu Gerilla Pazarlama: Bu yöntem, gerilla kavramına en çok yaklaşan kısımdır. Bu kısımda; planlanmış bir etkinliği davetsiz olarak basıp, halihazırda bulunan kitleye marka için oluşturulan gerilla pazarlama faaliyetini gerçekleştirmek olarak açıklanabilir.

Deneyimsel Gerilla Pazarlama: Hedef kitlenin markayla en çok iletişime geçeceği şekilde tasarlanır ve proje ekibi tarafından üstte yer alan 3 yöntem de uygulanır.

Gerilla pazarlamanın ulaştığı insan sayısı azdır. Fakat akılda kalma oranı çok yüksektir. İnsanların karşısına beklenmedik bir an da çıkar ve ilgi çekici bir şekilde çıktığı için hafızalarda yer edinirler. Fark yaratarak ön plana çıkar. Üstelik bu tanıtımları sağlarken yüksek bütçelere ihtiyaç duymaz. Böylece günümüzde büyük firmaların da bu kanala yöneldiğini görmekteyiz.

gerilla pazarlama

Gerilla Pazarlamasının Avantajları ve Dezavantajları

Şimdiye kadar gerilla pazarlamanın hep olumlu yanlarından bahsettik. Peki dezavantajları yok mu? Elbette var. Yaratıcı fikirden oluşması ve düşük bütçeli olması avantaj sağlıyor. Fakat gerilla pazarlamasının yavaş işleyişi dezavantaj olarak nitelendirilir. Yapılan standart bir reklamın geri dönüşü sabır gerektirir. Kampanyanın görülüp tüketicide satın alma kararını vermesi ve satın alması zaman gerektirir.

Gerilla pazarlama her zaman geniş kitlelere erişebilir bir durumdadır. Fakat anlaşılmayabilir. İnsanlar genelde doğrudan reklamlara alışkındır.

Reklamın yaratıcılığı ve anlaşılması zor olursa, bu dezavantaja dönüşür. Burada dikkat edilmesi gereken konu hedef kitlenin iyi analiz edilmesinden geçiyor. Gerilla pazarlamanın viralleşme özelliği vardır. Fakat etkileyici reklamlar tüm kitleyi bir seferde etkileyip sonrasında etkisini yitirebilirler. Kısaca dikkat uyandıran kampanyanın işlevi kısa sürede sona erebilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise reklam sahibinin bilinir olmasıdır. Yani reklama bakıldığında markanın fark ediliyor olması çokça önemlidir. Aksi halde kampanya etkileyici olur ancak başarılı olamaz.

Guerilla Marketing Örnekleri

Geçtiğimiz günlerde Yumoş markasının ses getiren reklamını hepiniz duymuşsunuzdur. Nişantaşı’nda bir binanın üzerine Yumoş markasının maskotu olan rengârenk ayıcıklar yerleştirdiler. Adeta görsel şölen sunarak hem dikkat çekici hem de sevimli görüntüler ortaya çıkmıştı. Dikkat çekiciliği sayesinde büyük ses getirmişti ve yeni ürün çıkardıklarını bu şekilde duyurmuşlardı. Bu durum, firma açısından oldukça stratejik ve olumlu tepkiler aldığı bir reklam kampanyası oldu. Bu sayede reklam kampanyası hızla sosyal medyada yayıldı ve bir sürü yorum alarak gündemde kalabilen bir reklam haline geldi. Yumoş aslında az maliyet ile çok fazla popülarite kazanan hale geldi.

gerilla pazarlama

Narcos | Netflix

Netflix de yer alan, Kolombiyalı uyuşturucu karteli Pablo Escobar’ın hayatını devamında da kartellerin hikâyelerini konu alan Narcos dizisinin tanıtımı adına İstanbul Boğaz’ından geçen bir geminin üzerine “Narcos Kolombiya’dan Sevgilerle, Netflix” yazan bir pankart asılıydı. Boğaz kenarında zaman geçiren İstanbullular telefonlarına sarıldılar. Böylece fotoğraflar sosyal medyada yayıldılar.

gerilla pazarlama

Kaşınan Köpek | Frontline

Frontline firması evcil hayvanlara yönelik pire ve kenelere karşı geliştirdiği ürünün tanıtımı amacıyla hayata geçirdiği kampanya için bir alışveriş merkezinin zeminini kiraladı. Üst katlardan bakıldığında kaşınmakta olan bir köpek ve üzerinde yürüyen insanlar da böcek gibi görünürken, marka mesajını oldukça net bir şekilde iletti. Kampanya günümüzde bile en iyi gerilla pazarlama fikirleri arasında gösteriliyor.

gerilla pazarlama

Astronot | Yeşil Ay

Son yerel örnek Yeşil Ay’dan. Sigara dumanının yalnızca tüketen kişiye değil, çevresindekilere de zarar verdiği mesajını taşıyan çalışma kapsamında astronot kıyafetiyle dolaşan bir kişi İstanbul’un çeşitli yerlerinde ortaya çıktı, metrobüse bindi ve sosyal medyada dikkat çeken işlerden biri haline geldi.

gerilla pazarlama

Rekabetin yoğun olduğu pazarda; firmalar, markalar rakiplerden farklı olmak için yeni stratejilerini ve pazarlama tekniklerini geliştirmek zorundadırlar.

Bu yazımda pazarlamanın alt dalı olan Gerilla Pazarlamasından bahsettim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…

Pazarlama Departmanı Nedir, Ne İş Yapar?

Pazarlama ve Satış Farkı Nedir?

Nöropazarlama Tekniği Nedir?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu