Güvenilir Makale Araştırma Siteleri
Üniversite hayatınızda , güvenilir akademik araştırma yapmak için faydalandabileceğiniz 5 web sitesini listeledik. Bu web sitelerini makale araştırma siteleri olarak da kullanabilirsiniz.
İçindekiler
Akademik Araştırma Siteleri
1 – ScienceDirect
Elsevier’in lider hakem denetimli akademik literatür platformudur. Üniversite kütüphaneleri ve enstitüler araştırmacı topluluklarına ScienceDirect erişimi sağlamaktadır. Araştırmacılar, öğretmenler, öğrenciler, sağlık ve bilgi profesyonelleri ScienceDirect’i akademik araştırmaları aramak, keşfetmek, okumak, anlamak ve paylaşma yöntemlerini geliştirmek için kullanır.
ScienceDirect’in İçerdikleri
Tam metin dergi makalelerinden güvenilir kitaplara kadar milyonlarca yayın. Elsevier’in titiz yayıncılık standartları sayesinde kaliteli yayınlar garantidir.
Dergiler saygın editörlük kurulları tarafından yönetilir ve makaleler titizlikle hakem denetiminde geçer. ScienceDirect‘teki kitaplar biyokimya, genetik ve moleküler biyoloji, kimya, klinik tıp, mühendislik ve veterinerlik gibi disiplinlere yayılmış 24 konu koleksiyonunu kapsar. Binlerce Elsevier dergisi, makalesi ve kitap bölümü ScienceDirect’te açık erişimli olarak yer almaktadır.
ScienceDirect’e Nasıl Kaydolurum?
ScienceDirect‘in web sitesine girdiğiniz de sizi sağ üstte Register ve Login başlıkları karşılayacaktır. Bu linklerden Register kısmına tıklayarak kayıt olabilirsiniz. Login kısmı ile de kayıt olduğunuz bilgileri girerek sisteme giriş yapabilirsiniz.
Burada önemli olan araştırma siteleri arasında ScienceDirect‘in diğerlerinden birkaç nokta da farklı olmasıdır. ScienceDirect‘e okul mailiniz ile kayıt olabilir ve sınırsız bilgilere erişebilirsiniz. Bu konu hakkındaki görseli aşağıda görmektesiniz.
ScienceDirect’te Nasıl Arama Yaparım?
ScienceDirect‘te arama yapmak için ilk etapta Anasayfa’ya girmelisiniz. Anasayfa’da bizi 6 bilginin yer aldığı bir arama bölgesi karşılamaktadır. Burada en soldan en sağa sıralayacak olursak, “Anahtar Kelime”, “Yazar Adı”, “Kitap Başlığı”, “Cilt Sayısı”, “Konusu”, “Sayfa Sayısı” yer almaktadır.
En sağ da bulunan arama imgesine bastığımız da istediğimiz bilgilerin yer aldığı sonuçlar önümüze çıkacaktır.
Örnek Arama : Turbojet Motorları
Gelin sizinle beraber araştırma siteleri içinde ilk sitemiz olan ScienceDirect‘te bir arama yapalım ve sürecin nasıl işlediğini inceleyelim.
İlk Adım :
İlk olarak aratmak istediğimiz bilgileri aşağıda görüldüğü üzere, gerekli boşluklara girerek sağ da yer alan arama butonuna basıyoruz ve sayfanın yüklenmesini bekliyoruz. Burada önemli olan eğer belgeyi indirmek istiyorsak önceden giriş yapmamızdır. Aksi takdir de belgelere ulaşmanız çok zordur, bu bilgiyi de vermeden geçmeyelim.
İkinci Adım:
Örnekte de bahsettiğimiz üzere “Turbojet Makineleri (Turbojet Engines)” olarak keywordümüzü girdik ve arama ikonuna bastığımızda aşağıdaki görsel bizleri karşılayacaktır. Bundan sonra yapmamız gereken isteklerimize doğru aramamızı şekillendirmektir.
Üçüncü Adım:
Araştırma temellerinden önemli bir faktör de aramamızı şekillendirmektir. Bu şekillendirmeyi de araştırma sitelerinin öncülerinden ScienceDirect’te filtreler arayıcılığıyla yapıyoruz. Sol tarafta görülen kara kutular bizim filtreleme bölgemizdir.
Burada “Turbojet Engines” hakkında yaptığımız bir taramayı daha da daraltmak istiyorsak, “yıl / makale tipi / yayın başlığı / konu alanları” gibi önemli başlıklar da daraltarak sonucumuzu filtreleyebiliyoruz. Tabii ki bu işlemler sonucunda ne kadarlık bir daraltma yaptığımızı filtremizin üst kısmında görüntüleyebiliyoruz. Aşağıdaki görselden de görebileceğiniz üzere, filtreleme işlemi sonucunda “13” sonucun karşımıza çıktığını görüyoruz.
Dördüncü Adım:
Artık geldik son bölümlere… Yukarıda yer alan sonuçlarımızın bir tanesinin üzerine tıklıyoruz ve karşımıza çıkan bu sayfaya giriyoruz. Burası tıkladığımız makalenin hakkında özet bilgilerinin yer aldığı bir ön sayfadır.
Burada özetten görsellere ve daha birçok önemli noktalara sadece bir ön değinmenin bulunduğu bilgilendirme sayfasıdır. İşte burada önemli olan yazımın başında söylediğim gibi bu belgelere erişmek, indirmek istiyorsak, arama yapmadan ilk başta kayıt olmak veya giriş yapmamız gerekmektedir. Aksi takdir de erişim yerimiz kısıtlıdır.
ScienceDirect Videolu Anlatım !
ScienceDirect’ten Belge Nasıl İndirebilirim?
Örneğimiz de yaptığımız adımları yaptığınızı varsayarsak, son kısma geldiğinizde yapmanız gereken tek nokta makale başlığının üstünde yer alan “View Pdf” olan kısımdan pdf’i görüntülemenizdir. Bu kısım, sizi belge içerisine atacak ve indirmenizi sağlayacaktır.
Web Sitesi: ScienceDirect
Şimdiden iyi çalışmalar dilerim!
2- JCR (Journal Citation Reports)
Dergi arama sitesi JCR, kapsamındaki dergilerde çıkan yayınlar, 2008 yılında 30,991,827 atıf almıştır. O yıl bu dergilerde 1,485,235 yayın çıkmıştır. JCR, 60 ülkeden 227 disiplinde 3300 yayın evinin yayınladığı dergileri kapsamaktadır. Dergi aramak istiyorsanız doğru adres olabilir.
Bu dergi arama sitesin de bilgilere ulaşmak istiyorsanız öncelikle kayıt olmanız gerekiyor. Aşağıda giriş sekmesini görmektesiniz. Öncesinden kayıt olmak istiyorsanız belirttiğimiz link arayıcılığıyla dökümanları inceleyip, kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kayıt için dökümanlar: Web Sitesi
3 – Google Scholar (Google Akademik)
Bilimsel dergilerin sıralaması araştırmacı,enstitüler, bölümler ve dergiler için önemlidir. Atıflar, bilimsel çalışmanın etkisini değerlendirmek açısından önemli bir kriterdir. Atıflarla ilgili analiz verebilen veritabanları/kuruluşlar arasında Google Scholar da sayılabilmektedir.
Google Scholar’ın İçerdikleri
Google Scholar, sizlere sadece makalelerle boğmuyor adeta bölümler dergilerle süsleyerek zengin bilgi ağına sizleri davet ediyor. Eğer araştırmak istediğiniz bir kelime varsa ve bunu Türkçe ya da farklı diller de aratmak istiyorsanız Google Scholar sizin için biçilmiş kaftan!
Google Scholar’a Kayıt Olmalı mıyım?
Google Scholar‘da kayıt olmanız gerekmiyor. Mevcut Google hesabınızla giriş yaptığınız müddetçe herhangi bir kayıt prosedürünü uygulamıyorsunuz. Tek yapmanız gereken araştırmak istediğiniz kelimeyi ilgili çubuğa girmektir.
Google Scholar’da Nasıl Arama Yaparım?
Google Scholar diğer adıyla Google Akademik‘te araştırma yapmak diğer araştırma sitelerinden oldukça basit. Merak ettiğiniz anahtar kelimeyi ilgili çubuğa girip arama butonuna basıyorsunuz. Gelin sizinle bir örnek yapalım ve pekiştirelim!
Örnek: Turbojet Motorları (Turbojet Engines)
İlk Adım:
Örneğimize başlamamız için bir keyword’e yani anahtar kelimemize ihtiyacımzı bulunuyor. Bu kelime olarakta “Turbojet Engines” olarak seçiyoruz ve ilgili çubuğa girişimizi yapıp arama butonuna tıklıyoruz.
İkinci Adım:
Google Scholar’da aramımızı yaptıktan sonra aşağıda gördüğünüz gibi bir ekran bizi karşılıyor. Bu ekran üzerinde makaleler ve diğer bilgiler yer alıyor. Burada önemli nokta tam olarak bizim ne aradığımızdır. Eğer bu sonuçlar bizi tatmin ediyorsa ilgili sitenin üstüne tıklayabiliriz. Hayır sonuçlar bizi tatmin etmedi, bilgileri daha da daraltmak istiyorum diyorsanız sol tarafta yer alan filtreler seçeneğini kullanalım!
Üçüncü Adım:
Bir önceki adım da bahsettiğim gibi geniş bilgi haznesini daha daraltmak istiyorsanız, Google Scholar‘ın filtreleme bölümünü kullanabiliriz. Filtreleme bizlere, yıllara, alakaya, dillere, ve türlere göre farklı arama sonuçları çıkartabilir. Aşağıda denemek için Google Scholar‘dan bana, sadece 2022 yılına ait makale ve sonuçları getirmesini istedim. Sonucu aşağıda görebilirsiniz.
Dördüncü Adım:
Gerekli filtreleme işlemlerini yaptığımız da istediğimiz sonuca ulaştığımızı varsayarsak, o web sitenin üzerinde tıklıyoruz. Bura da Google Scholar‘ın en iyi yaptığı şey, o bilgiyi kendi haznesin de değil de, hangi web sitesindeyse direkt sizi oraya yönlendiriyor. Böylelikle birden fazla web sitesiyle de kontrolünü sağlayabiliyorsunuz. Dezavantajı şöyle olabilir, Google Scholar sizlere her içeriği ücretsiz olarak bir vaadde bulunmuyor. Aşağıdaki görselde olduğu gibi tıkladığınız web sitesi belgeyi para karşılığında satabilir. Bu yüzden farklı alternatifleri denemeniz de de fayda olacaktır!
Google Akademik Videolu Anlatım !
Google Scholar’dan Belge Nasıl İndirebilirim?
Yukarıda anlatmış olduğum arama stilini birebir uyguladığımızı varsayacak olursak, yapmanız gereken tek nokta makale başlığının üstünde yer alan “View Pdf” olan kısımdan pdf’i görüntülemenizdir. Bu kısım, sizi belge içerisine atacak ve indirmenizi sağlayacaktır.
Web Sitesi: Google Scholar
4 – Sci-Hub
Sci-Hub, çevrimiçi bir depo ve olağan ödeme duvarlarını aşarak bilimsel makalelere erişim sağlayan bir ağ servisidir. Akademik yayımcı Elsevier tarafından bilimsel makalelere “korsan” erişim sağladığı iddia edilmiştir.
Sci-Hub’ın İçerdikleri
Site 47,000,000’un üzerinde araştırma bildirisi ve makaleye ücretsiz erişim sağlar. Yeni makaleler günlük olarak .edu-vekillerine dayanan bir sistem üzerinden yüklenir. Motor, olağan ödeme duvarlarını atlar ve normalde 30 dolara mal olacak makalelere ücretsiz erişim sağlar.
Sci-Hub projesi 5 Eylül 2011’de başladı. Kazakistan’dan Alexandra Elbakyan tarafından daha çok kişinin ödeme duvarları arkasındaki içeriğe erişerek bilginin yayılmasını artırmak amacıyla kurulmuştur. Projenin özgün alan adı Sci-Hub.org, Kasım 2015’te mahkeme kararıyla askıya alınmıştır. Proje .io uzantısıyla aynı ay tekrar ortaya çıktı.
Site Hindistan ve Endonezya gibi az gelişmiş ülkelerin yanı sıra İran, Çin, Rusya ve Brezilya gibi ülkelerde çok popüler hale geldi. Daha az ayrıcalıklı kurum ve ülkelerin araştırmalara erişim sağlayabilmesi Elbakyan’ın siteyi oluştururken en öncelikli amacı olmuştur.
Sci-Hub, ödeme duvarı arkasındaki büyük ölçekte akademik makaleye otomatik ve ücretsiz erişim sağlayan bilinen ilk internet sitesidir.
Sci-Hub’dan önce insanlar araştırma forumları veya sosyal ağlar aracılığıyla makale isteklerinde ve paylaşımlarında bulunuyordu (örneğin Ekşi Sözlük’teki makale aranıyor duyuruları başlığı ve Twitter’daki #ICanHazPDF etiketi). Bu şekilde paylaşım yavaş, zahmetli ve sınırlı oluyordu. Sci-Hub internet sitesi günlük olarak yüzbinlerce isteğe cevap vermektedir.
Sci-Hub’a Kayıt Olmak Gerekli mi?
Hayır. Sci-Hub, yukarı da da bahsedildiği üzere sadece gerekli bilgilerin bulunması için ücretsiz bir şekilde kullanılan bir çeşit araçtır. Herhangi bir kayıt olma prosedürü bulunmamaktadır.
Sci-Hub Videolu Anlatım !
Sci-Hub’da Nasıl Arama Yapılır ve Sci-Hub’da Belge Nasıl İndirilir?
Sci-Hub‘ta arama yapmak oldukça basittir. Aradığınız belgenin bulunduğu URL linkini ya da DOI eşsiz numarasını ilgili kutucuğa girmeniz yeterlidir. Bu DOI numarası her belge için eşsizdir, birbirine benzemezdir. Bu numaraya girdiğiniz de Sci-Hub envanterinde bulunuyorsa, karşınıza o döküman çıkacaktır.
*Bilgilendirme: Sci-Hub, sürekli olarak site değiştirdiği için aradığınız belgeyi bulamayabilirsiniz.
Web Sitesi: Sci-Hub
5- Google Advanced Search
Google Gelişmiş Arama sayesinde, karmaşık aramalarda Gelişmiş Arama sayfasını kullanarak arama sonuçlarını daraltabilirsiniz. Örneğin, son 24 saat içinde güncellenmiş siteleri veya siyah beyaz görselleri bulabilirsiniz.
Bilgileri giren kullanıcıya vermiş olduğu geniş seçme imkanları, istediğiniz makaleyi kelimenin konumuna göre ”pdf” veya farklı formatlar da bulma şansı tanıyor. Bu da araştırma yaparken eğlenceli ve çabuk bulmanın farklı yolu. Girip bakmanızı kesinlikle tavsiye ederim…
Google Gelişmiş Arama Videolu Anlatım !
6 – ResearchGate
ResearchGate, bilimsel araştırmaların bulunduğu bir yayıncılık platformudur. Bilim insanları ve araştırmacılarının yer aldığı bu platform da sürekli yenilenen makaleler, araştırmalar paylaşılmaktadır.
ResearchGate’in İçerdikleri
ResearchGate, bizlere makaleler ve araştırmalar sunan bir yayıncılık platformu olarak karşımıza çıkıyor. Güvenilir araştırma sitelerinin başına gelen bu platform, bilim insanları ile bizlere bilginin temelini öğretiyor.
ResearchGate’e Nasıl Kaydolurum?
ResearchGate‘e kayıt olmak oldukça basit. ResearchGate’in anasayfasına geldikten sonra, “Join for Free” tuşuna basarak gerekli süreci tamamlıyorsunuz. Burada Üniversite öğrencisi olmanız oldukça faydalı olacaktır.
Çünkü üniversiteler genellikle bu tarz yayıncılık platformlarıyla sözleşmeler yapıyor. Bu da okumuş olduğunuz üniversite sayesinde genellikle çoğu yayına ücretsiz bir şekilde erişmenizi sağlıyor. Tabii ki her zaman ücretsiz olduğunu söyleyemeyiz. Bu tip durumlar da ilk başlarda bahsettiğimiz, “Sci-Hub” sitesini kullanarak erişebilirsiniz.
Yukarıdaki adımları tamamlayın ve ResearchGate’in sınırsız bilgi ağına erişim kazanın!
ResearchGate’de Nasıl Arama Yaparım?
ResearchGate‘de araştırma yapmak için yapmanız gereken tek şey, aşağıdaki görselde gördüğünüz gibi üst kısımda yer alan kısma merak ettiğiniz kelimeyi girmek ve ardından enter’a basmaktır. ResearchGate sizlere olabildiğince basit bir şekilde arama imkanı sunmaktadır. Aklınızda daha iyi yer edinebilmesi için gelin sizinle bir örnek yapalım…
ResearchGate’de Üyelik Ücretli mi?
Hayır. ResearchGate‘de üyelik ücretsizdir. Üye olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Örnek : Turbojet Engines (Turbojet Motorları)
İlk Adım:
İlk olarak yukarıdaki görselde anlattığımız gibi, kelimemizi ilgili yere yazıp, ara diyoruz. Ardından gelen sayfa aşağıdaki gibi görülmektedir. Burada ResearchGate, bizlere belirli kısımlar sunuyor. Bunları sıralayacak olursak, “Araştırmacılar”, “Projeler”, “Yayınlar”, “Sorular”, “İşler”, “Kurumlar”, “Departmanlar” olarak yer alır. Burada ilgilendiğimiz bölgeye basıp sonuçları görüntüleyebiliriz. Biz, yayın aradığımız için yayına basıyoruz ve ilgili sonuç aşağıda beliriyor.
İkinci Adım:
İstediğimiz sonuca ulaştığımızı düşünüyorsak, üstünüze tıklıyoruz ve ResearchGate bizi o sayfaya yönlendiriyor. Burası aradığımız yayının, belirli bilgilerinin yer aldığı sayfadır. Bu sayfa da, “Ön Bakış”, “İstatistikler”, “Yorumlar”, “Alıntılar”, “Referanslar” yer alır. Üst kısımda da belge hakkında resmi bilgiler yer alır. Bu örneğimiz de indirme iznimiz bulunuyor ancak her yayın da indirme imkanımız olmayabilir. Bu tarz durumlar da ne yapacağız diyebilirsiniz. Gelin onu da açıklayalım!
Üçüncü Adım:
Arattığımız ve ulaştığımız yayın, indirilmeye açık olmayabilir. Bu yayına ulaşmamızın birden fazla yolu var. İlk yolu yayın sahibiyle iletişime geçerek bilgileri edinmenizdir. İkinci yolu da önermediğimiz ancak yayın fiyatlarından dolayı çoğu kişinin başvurduğu web site olan “Sci-Hub” arayıcılığıyla ulaşmanızdır.
Sci-Hub arayıcığıyla aradığınız yayının DOI bilgisini ilgili çubuğa yazarak dökümana ulaşabilirsiniz. Bu örneğimiz de ulaşabiliyoruz, ancak ulaşamadığımızı varsayalım. Yapmamız gereken şey belgenin DOI numarasını öğrenmektir. Bu sayı üst kısımda, yayın adının altın da yer alır ve harf / sayılarla oluşur. Örnek olarak aşağıda bırakıyorum. Gizlilik hakları dolayısıyla yayın DOI adresini blurluyorum.
Bu DOI adresini, “Sci-Hub” adresine girerek belgeye ulaşabilirsiniz. Eğer hata alıyorsanız, sisteme yüklenmemiş olabilir. Diğer “Sci-Hub” sitelerine buradan ulaşabilirsiniz.
Bugün sizlere birbirinden farklı amaçlarla kullanılan bilimsel makale ve dergileri barındıran 6 tane siteyi olabildiğince anlattım. Sizin de bilgilenmesini istediğiniz arkadaşlarınız varsa paylaşarak destek olabilirsiniz. Ayrıca sitemizde bunun gibi kişisel gelişim yazılarımızda bulunmakta, okumayı unutmayın !
ResearchGate Videolu Anlatım !
Unutmayın ki; ”Araştırma yapmak, geleceğe bir kapı açar.”