Bilim & Teknoloji

Hacker Nedir? Nasıl Olunur?

Merhabalar Gelişen Kariyerim Okurları! Bu yazımda arkadaşlar; Hacker Nedir ve Hacker Nasıl Olunur, Hacker Terimleri ve Hacker Sınıfları hakkında bilgilendirme yapacağım umarım işinize yarar.

Hacker Nedir?

Bilgisini sorunların altından kalkmak için kullanan yetenekli bilgisayar uzmanı. Hacker yetenekli bilgisayar uzmanı anlamına gelse de, bu terim teknik bilgisi ile bilgisayar sistemlerine girmek için hata veya istismar yöntemlerini kullanan zararlı kişi anlamındaki bilgisayar korsanı ile ilişkilendirilmiştir.

Hacker Sınıfları

MR. ROBOT

Hacktivist

Hacktivist’ler kendilerine göre kötü veya yanlış olan toplumsal veya politik sorunları dile getirmek sebebiyle belirli siteleri veya kurumları hack’leyerek mesajlarını koyarlar.

Siyah Şapka (Black Hat)

Tamamen kötü niyetli, sırf kazanç elde etmek ve karşı tarafa zarar vermek suretiyle sistemlere sızan, bilgi çalan, korsanlar için kullanılır. Bu grubun amacı bilgi çalmak veya zarar vermektir.

Beyaz Şapka (White Hat)

Bilgi bakımından siyah şapkalılardan aşağı kalmamaklar beraber; iyi niyetli, zarar vermeyen, hedefleri bilgisayar güvenliği olan kişilerden oluşur.

Gri Şapka (Gri Hat)

Yasallık çerçevesinde saldırı yapan, iyi veya kötü olabilen hacker‘lardır. Güvenlik amaçlı bile olsa girdikleri sistemin bilgilerini paylaşan gruplardır.

Phreaker

Telefon şebekeleri üzerinde çalışan, telefon sistemlerini hack’leyerek bedava görüşme yapmaya çalışan kişilerdir.

Script Kiddie

Başkalarının yazdığı programlardan yararlanan, programlama bilgisi olmayan, genelde lise zamanında ki gençlerden oluşan ve genel olarak e-posta hesaplarına saldıran kişilerdir. Genel anlamda hackerlığa özenirler.

Lamer

Hacker olma özentisi güden, bu sebep için çalışan, hacking ve güvenlik sitelerinden birkaç makale, doküman vs. öğrenen, okuyan ve bunlarla yetinen, programlama bilgisi olmayan, herkesin yaptığı sıradan işleri yapan bunlar aracılığı ile ün kazanmak, saygınlık kazanmayı hedefleyen kişilerdir.

V FOR VANDETTA

Bazı Hacker Terimleri ve Saldırıları

Sosyal Mühendislik

Sosyal Mühendislik, olayları gerçekleştirmeye veya gizli bilgileri ifşa etmeye yönelik olarak insanların psikolojik manipülasyonudur.

Bilgi toplama, dolandırıcılık veya sistem erişimi amaçlı bir çeşit güven hilesi, genellikle daha karmaşık bir dolandırıcılık planındaki birçok adımdan biri olması nedeniyle bilindik hilelerden farklıdır.

Oltalama (Phishing)

Oltalama, yasa dışı yollarla bir kişinin şifresini veya kredi kartı bilgilerini ele geçirme.

Genelde e-posta  gibi yollarla kişilere ulaşır ve onların kredi kartı bilgilerini resmi bir kurummuş gibi talep eder. 

Karşılık veren kullanıcıların da hesapları, şifreleri vb. özel bilgileri çalınmaktadır.

Kriptografi

Kriptografi ya da ‘şifreleme’ okunabilir durumdaki bir verinin içerdiği bilginin istenmeyen kişilerce karmaşık bir hale dönüştürülmesinde kullanılan yöntemlerin bütünüdür. Kriptografi bir matematiksel yöntemlerin tümüdür ve önemli bilgilerin güvenliği için gerekli gizlilik, aslıyla aynılık, kimlik denetimi ve asılsız reddi önleme gibi şartları sağlamak amaçlıdır.

Bu metotlar, bir bilginin iletimi sırasında ve saklanma süresinde karşılaşılabilecek aktif saldırı ya da pasif algılamalardan bilgiyi dolayısıyla bilginin göndericisi, alıcısı, taşıyıcısı, konu edindiği kişiler ve başka her türlü taraf olabilecek kişilerin menfaatini de koruma amacını benimserler.

Truva Atı (Trojan)

Truva atı (Trojan), bilgisayar yazılımı bağlamında Truva atı zararlı program içeren veya yükleyen programdır. (Bazen “zararlı yük” veya sadece “Truva” anlamıyla da nitelendirilmektedir.)

Terim klasik Truva Atı mitinden türemiştir. Truva atları bir şeyden haberi olmayan kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak çalıştıklarında zararlıdırlar.

DDos Saldırısı

İnternete bağlı bir hostun hizmetlerini geçici veya süresiz olarak engelleyerek, bir makinenin veya ağ kaynaklarının asıl kullanıcılar tarafından ulaşılamamasını hedefleyen bir siber saldırıdır.

DoS genellikle hedef makine veya kaynağın, gereksiz istekler ile aşırı yüklenmesi ve bazı ya da bütün meşru taleplere doluluktan kaynaklı engel olunması şeklinde gerçekleştirilir.

Nasıl Hacker Olunur?

ADIM 1

Programlamayı öğren ;

  1. C++
  2. Python

ADIM 2

Linux kullanmayı öğren;

  • Sadece Kali veya Parrot değil

ADIM 3

Gerçek bilgisayar bilimini öğren;

  1. Kriptografi
  2. Algoritma

ADIM 4

Bu becerileri uygula;

  • Etik Hacker

Bir Hacker’da Bulunması Gereken Özellikler

  1. Sabırlı olması: En önemli özellik diyebiliriz. Sebebi bazı zamanlarda belki birkaç gün, birkaç ay ve hatta birkaç yıl gibi süre beklemeniz gerekebilir.
  2. Analiz yeteneği: Olayları iyi analiz etmek, iyi yorumlamak bir hacker‘ın vazgeçilmez bir özelliğidir. Yaptığı işlerde olayları ve insanları iyi analiz etmek başarmasının önemli anahtarlarındandır.
  3. İkna kabiliyeti: Özellikle sosyal mühendislik kısmında çok önemlidir. İnsan odaklı hack işlerinde olmazsa olmaz özelliktir.

Evet arkadaşlar bir yazınında maalesef sonuna geldik. Kısaca özetlersek; Hacker nedir, Hacker sınıfları, Hacker terimleri, bazı saldırı tipleri ve bir Hacker‘da bulunması gereken özelliklerden bahsettim. Tarafınızı seçmek size kalmış. Aman dikkatli olun.

Siber güvenlik ve Yapay Zeka içerikleri paylaştığım instagram sayfama da beklerim…

Siber Güvenlik Nedir?

3D Yazıcılar ile Biyonik Mercanlar Üretildi

Veri Güvenliği Nedir?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu