İş Planı Nedir? Nasıl Yapılır?
Merhaba Gelişen Kariyerim Okurları, tekrar birlikteyiz ve yine önemli bir konuyu ele alacağız. Bugünkü konumuz: İş planı. Öncelikle iş planı nedir, iş planına kimler ihtiyaç duyar? Bunları inceleyeceğiz.
İş Planı Nedir?
Her işin başında yazılı olarak hazırlanan rapora, iş planı denir. Biraz daha açacak olursak; gelecekte işletmenin finansal açıdan varlıklarını koruyabilmeleri ve başarılı olabilmeleri için yapılan plandır.
İş Planı Hazırlarken Neler Yapılmalıdır ?
- İşin tanımı tam, anlaşılır ve basit şekilde bulunmalıdır.
- Yönetim özeti herkesin anlayabileceği düzeyde basit sunulmalıdır.
- İşletmenizin faaliyet planını, faaliyet planlarının nasıl gerçekleştirileceği ve değerlendiricinin değerlendirme yapabilmesi için gerekli tüm diğer bilgileri vermelisiniz.
- İş planınızın içerisinde iş planının amacı, iş kurulum sürecinde neye ihtiyaç duyulduğu, hizmet sağlayacağınız sektörde yer alan müşteri gruplarına ne şekilde hitap edeceğiniz ve sizi neden tercih edecekleri, ön görülen sektör analizi ve işletmenizin nasıl bir strateji uygulayacağı bulunmalıdır.
- Bir sonraki aşama, işletme ve faaliyet durumu olmalıdır. İşletme ve Faaliyet Durumu içerisinde hali hazırda işletme kurulumu gerçekleşmiş ve sürdürülüyor ise bulunduğu faaliyet alanında yaşanan gelişmeleri takip etmeli ve işletmenin bulunduğu konumu tanımlamalıdır.
- İş planı hazırlama aşamalarından sıradaki aşamamız, ürün/ hizmet gruplarıdır. Bu aşamada iş planı yapan işletme, işletmesinin yer aldığı sektörde sunacağı ürün ve hizmet gruplarını net, basit ve anlaşılır olarak anlatmalı, sağlayacağı avantajlardan bahsetmeli ve farklılığını ortaya koyarak tercih edilme nedenlerini belirtmelidir.
- İş planı hazırlarken dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli aşama ise, pazarlama planıdır. Bu plan işletmenin sürdürülebilirliği için büyük önem taşımaktadır. Pazarlama planı hazırlığında işletmenin hedef pazar alanı, gelecekte yer almayı planladığı pazar, mevcut durumda işletmenin etkileneceği ve fırsata dönüştürebileceği unsurların yer aldığı, müşteri potansiyellerinin belirlendiği planlama olmasından dolayı işletmenin çok yönlü düşünmesi gereken noktadır.
- İş planı hazırlarken bilmemiz gereken aşamaların sonuna gelirken diğer bir aşamamız üretim veya hizmet sürecidir. Girişimci; işletmenin kapasitesini, fiziki şartlarını, kaynaklarını ve istatistiksel yapısını anlaşılır ve net bir şekilde ifade etmesi gerekmelidir ve yer aldığı faaliyet alanında rakiplerini incelemeli, işletmenin zayıf ve güçlü yönlerini belirlemeli, zayıf noktaların nasıl fırsata dönüştürebileceğini aktarmalıdır.
- Ve aşamalarımızın sonuna geldik. İş planı hazırlarken dikkat etmemiz gereken son aşama ise finansal yapıdır. Birçok iş planlamacısının en çok zorlandığı ve desteğe ihtiyaç duyduğu bölüm aslında finansal yapının belirlenme aşamasıdır. Finansal yapı aslında işletmenin finansal durumunu aktarma aşamasıdır. İşletmenin kuruluş aşamasında ihtiyaç duyduğu finansal kaynak, gelir-gider tabloları, hizmet/ürün gruplarından hedeflenen kazanç oranlarının aktarılması, yıllık net kar oranının belirlenmesi ve işletmenin ne kadar süre içerisinde başa baş noktasına ulaşacağının belirlendiği planlamadır.
Ve son olarak iş planında başarısız olma nedenlerini kısaca ve birkaç maddeyle saymak istiyorum.
İş Planında Neden Başarısız Olunur?
- Ulaşılamaz, ölçülemez hedeflerin konulması.
- İşe gösterilen özenin, katkının veya adanmışlığın az olması.
- İş fikri ile ilgili yeterli tecrübe ve birikimin bulunmaması.
- Yeterince araştırma yapılmamış olması ve dolayısıyla potansiyel tehdit ve zayıflıkların yeterince yansıtılamamasından kaynaklanan problemlerin bulunması.
- Müşteri profilinin gerçekçi olmaması.
- Hedeflenen müşterinin ve ürünün uyuşmaması.
Bugün sizlere iş planı nedir, hazırlanış aşamaları nelerdir, iş planında neden başarısız olunur? Gibi sorulara kısaca ama mümkün olduğunca açık bir şekilde anlatmaya çalıştım. Endüstri mühendisliği ve diğer mühendislik bölümleriyle birlikte, bilim, teknoloji ve kişisel gelişim ile ilgili şuan sitemizde olan ve gelecek yepyeni yazılarımız için bizimle kalın.
Endüstri mühendisliği hakkında yazılarımız okumak için buraya tıklayınız. Farklı kategoriler için aşağıdaki linklerden ulaşabilir, okuyabilir ve paylaşabilirsiniz.