Web Programlama JavaScript Nedir?
Merhaba Değerli Okuyucularım, JavaScript web programlama dil ailesine girmeden teknolojide çok ileri gidemezsiniz. Muhtemelen tam şu anda buradasınız çünkü terimi duydunuz ve anlamanız gerektiğini biliyorsunuz. İyi haber şu ki: JavaScript göründüğü kadar korkutucu değildir, onu nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz için bir rehber hazırladım ve bu rehbere bakmanız yeterli olacaktır.
- JavaScript Nedir?
- JavaScript Ne İçin Kullanılır?
- JS Bir Sitede Nasıl Çalışır?
- Web Sitesine JS Nasıl Eklenir?
- Vanilya JS nedir?
- Gelişmiş Kütüphaneler ve Çerçeveler
- JS Nasıl Öğrenilir?
İçindekiler
1. JavaScript Nedir?
Teknoloji alanında kariyer yapmak istiyorsanız, sorunuz daha çok şöyle gelebilir: “JavaScript nedir ve buna ihtiyacım var mı?”
Web geliştirmeyle ilgileniyorsanız, yanıt büyük bir evettir. Öyleyse bunun dışında, JavaScript‘in nasıl çalıştığını biraz daha derinlemesine inceleyelim.
3’ÜN GÜCÜ: HTML, CSS VE JAVASCRIPT
Çoğu insan kodlamayı öğrendiğinde, HTML ve CSS ile başlarlar. Oradan JavaScript’e geçerler. Üç unsur birlikte web geliştirmenin omurgasını oluşturur.
Ön bilgisi olmayanlar için:
HTML, sayfanızın yapısıdır. Başlıklar, gövde metni eklemek istediğiniz tüm resimler HTML sayfasında yer alır.
CSS, söz konusu sayfanın nasıl göründüğünü kontrol eder.
JavaScript sihirli üçüncü unsurdur. Çalışmalarınızda HTML ve estetik ortamınızı (CSS) oluşturduktan sonra, JS sitenizi veya projelerinizi de dinamik hale getirir.
JAVASCRIPT OTOMATİK VE CANLANDIRMAK İÇİN KULLANILIR.
Komut dosyası dilleri, açık bir derleme adımı gerektirmeyen programlama dilleridir.
Örneğin, normal durumda bir C programını çalıştırmadan önce derlemeniz gerekir. Ancak normal durumda, bir JavaScript programını çalıştırmadan önce derlemenize gerek yoktur. Dolayısıyla JavaScript’e bazen “komut dosyası” dili denir.
Komut dosyası dilleri kullanıcıların normalde kendi başlarına adım adım yürütmeleri gereken süreçleri otomatikleştirmek için kullandıkları kodlama dilleridir. Komut dosyası yazmak için kısaca, ziyaret ettiğiniz web sayfalarındaki herhangi bir değişiklik, ya sayfanın manuel olarak yeniden yüklenmesini ya da peşinde olduğunuz içeriğe ulaşmak için bir dizi statik menüde gezinmeyi gerektirir.
JS gibi bir komut dosyası dili (JS), web siteleri veya web uygulamaları gibi bilgisayar programlarına “bir şeyler yapmalarını” söyleyerek işin zor kısmını halleder. JS söz konusu olduğunda bu, daha önce açıklanan dinamik özelliklere ne yapıyorlarsa onu yapmalarını söylemek anlamına gelir. Örneğin, resimlere kendi canlandırmalarını, fotoğrafların bir slayt gösterisinde gezinmesini veya istemlere yanıt vermek için otomatik tamamlama önerilerini söylemek gibidir. Bu şeylerin görünüşte kendi başlarına gerçekleşmesini sağlayan JavaScript’teki komut dosyasıdır.
Bu arada JavaScript, web işlevselliğinin böylesine ayrılmaz bir parçası olduğu için, tüm büyük web tarayıcıları, JavaScript oluşturabilen yerleşik motorlarla birlikte gelir. Bu JS komutlarının doğrudan bir HTML belgesine yazılabileceği ve web tarayıcılarının bunları anlayabileceği anlamına gelir. Diğer bir deyişle, JavaScript kullanmak herhangi bir ek program veya derleyici indirmeyi gerektirmez.
2. JavaScript Ne İçin Kullanılır?
Girişte bunu biraz ele aldık, ancak JavaScript’in kullanıldığı ana şeylerin hızlı bir listesi yani web sitelerine etkileşim ekleme gibi bir web sitesinin statik bir metin sayfasından daha fazlası olmasını istiyorsanız, biraz JavaScript yapmanız gerekir.
JavaScript yalnızca web siteleri için değildir. Mobil uygulamaları geliştirmede yani telefonunuzda ve tabletinizde bulunan uygulamaları oluşturmak için de kullanılır.
Web tarayıcısı tabanlı oyunlar oluşturma. Hiç doğrudan web tarayıcınızdan bir oyun oynadınız mı? JavaScript bunun gerçekleşmesine yardımcı olur.
3. JS Nasıl Çalışır?
JavaScript günümüzde en popüler programlama dillerinden biridir. Geliştiriciler olarak çoğu zaman JavaScript’in arka planda nasıl çalıştığının farkında olmayız. Bazen yazdığımız JavaScript kodu beklentimizden çok daha farklı çalışır. Yazdığımız koddan dolayı JavaScript’in çalışma yapısı farklı olduğundan farklı sonuçla karşılaşırız. Bu yüzden JavaScript’in nasıl çalıştığını anlamamız son derece önemlidir.
BİR WEB SİTESİNE NASIL JS EKLENİR?
Aslında bir web sayfasına JavaScript kodu eklemek oldukça basit bir işlemdir ve HTML ve CSS ile herhangi bir kodlama yaptıysanız tanıdık bir işlemdir. JavaScript, <script> etiketleri kullanılarak ve bunlara text / JavaScript type özelliği verilerek doğrudan bir sayfanın koduna eklenebilir. Açıkçası, JavaScript bir siteye CSS eklemeye çok benzer. Aşağıda yan yana bir karşılaştırma verilmiştir:
JS kodu, bir sayfaya js uzantısıyla ayrı bir başlık dosyası olarak da eklenebilir. Komut dosyası daha sonra her bireyin web tarayıcısına indirilir, işlenir ve ekranda gördükleri dinamik nesnelere ve efektlere dönüştürülür.
Uyarı: JS ayrı tarayıcılar tarafından işlendiğinden, bir kullanıcının uçlarında JavaScript’i devre dışı bırakmış olabilir. JS kullanan sitelerin, bu olduğunda bozulmayı önlemek için yürürlükte bir yedekleme planı olması gerekir.
4. Vanilya JS Nedir?
JavaScript‘i incelediğinizde, sonunda “vanilya JS” terimini duyacaksınız. Peki bunun anlamı nedir?
Vanilya JS, kodlama sürecini daha kolay veya daha verimli hale getirmek için herhangi bir araç kullanmadan “olduğu gibi” JS dilidir.
Vanilya JavaScript’inin neye benzediğine dair bir fikir vermek için aşağıdaki temel JS kodu örneğini düşünün. Kullanıcıların bir web sitesinde bir teklif veya hizmete kaydolduktan sonra “kaydolduğunuz için teşekkürler” onay mesajı almasını istiyorsanız, bunu doğrudan bir HTML sayfasına (<script> etiketleri arasında) şu şekilde kodlamalısınız:
Bunun gibi Vanilla JS, JS projeleri oluşturmak için kullanılabilir. Ancak JS diline aşina oldukça JS’yi daha kolay ve verimli hale getirmek için uygulayabileceğiniz farklı araçlar vardır.
Gelişmiş Çerçeveler ve Kütüphaneler
Tahmin edebileceğiniz gibi tek başına vanilya javascript kullanmak uzun zaman alır ve web geliştiricileri için vakit nakittir. Bu nedenle JavaScript çerçeveleri ve kütüphaneler yeni en iyi arkadaşlarınızdır. Karşılaşacağınız başlıca sorunların ve yaptıklarının bir dökümü buradadır.
JQUERY — THE O.G. KÜTÜPHANESİ
JS ile çalışırken birden çok web sitesinde veya web uygulamasında düzenli olarak görünen JS işlevlerini ve özelliklerini fark edeceksiniz ki menü animasyonları ve kaybolmalar, dosya yükleme formları ve resim galerileri gibi şeylerdir. Her ihtiyacınız olduğunda bu şeylerin her birini sıfırdan kodlayabilirsiniz, ancak bunun yerine jQuery gibi kodlama kütüphaneleri kullanırsanız kodlama hayatınızı kolaylaştıracaktır.
JQuery kütüphanesi, tek satırlı jQuery komutları aracılığıyla gerçekleştirilebilen JS kodlama işlevlerinden oluşur. Örneğin, yukarıdaki JSc kodu örneği bunun yerine jQuery kodu kullanılarak gerçekleştirilmişse şöyle görünür:
Gördüğünüz gibi jQuery programlama yaklaşımı çok daha özlü ve bir web sitesini veya web uygulamasını kodlarken aynı JS işlevini gerçekleştirmek istediğinizde istediğiniz zaman yeniden kullanılabilir.
5. JS Nasıl Öğrenilir
HTML ve CSS, temel bir web sayfasını kodlamanıza izin verecek beceriler olsa da, JS o sayfayı hayata geçirecek programlama dilidir. HTML ve CSS kendi başlarına sizi geliştirici çalışmalarına başlamak için bir konuma getirecek olsa da, JS öğrenmek için zaman ayırmak iş beklentilerinizin katlanarak artmasına yardımcı olacaktır.
Diğer yazılarımızı buradan okuyabilir, paylaşabilirsiniz. Görüşmek Üzere.