Kaizen (Sürekli İyileştirme) Nedir?
Eminim sizlerin de işletmenizde çözülmeyi bekleyen yüzlerce problem vardır gelin Kaizen tekniğiyle var olan problemleri ortadan kaldırmak adına nasıl çözüm bulabileceğinize bir göz atalım. Bu yazımda size Kaizen tekniği ile üretim sürecinde yapacağınız değişikliklerin şirket maliyetinize ve verimliliğine etkilerini sizler için açıklamaya çalışacağım.
İçindekiler
KAIZEN Nedir ?
Kaliteyi, üretkenliği, güvenliği ve iş yeri kültürünü geliştiren Yalın bir üretim aracıdır. Kaizen, zaman içinde büyük iyileştirmelerle sonuçlanan küçük, günlük değişiklikleri uygulamaya odaklanır. Kaizen, II.Dünya Savaşı’ndan sonra Japonya’yı yeniden inşa etme çabası sırasında ilk kez ortaya çıktı. O zamanlar, birkaç ABD iş danışmanı, üretimi iyileştirmek için Japon şirketleriyle iş birliği yaptı.
Kaizen (改善) iki Japonca kelimeden gelir: Kai (iyileştirme) ve Zen (iyi), “sürekli iyileştirme” anlamına gelir. İş dünyasında Kaizen, tüm işlevleri sürekli iyileştiren ve CEO’dan montaj hattı çalışanlarına kadar tüm çalışanları kapsayan faaliyetleri ifade eder.
Kaizen’in gücü, tüm çalışanların işlerini geliştirmek için katılmaları ve önerilerde bulunmasından gelir. Kaizen’in amacı, basit üretkenliği iyileştirmenin ötesine geçer. Doğru yapıldığında, süreç iş yerini insanlaştırır, aşırı zor işleri ortadan kaldırır ve insanlara iş süreçlerinde israfı nasıl tespit edip ortadan kaldıracaklarını öğretir.
Kaizen felsefesi, yaşam tarzımızın , ister çalışma hayatımız, ister sosyal hayatımız, ister ev hayatımız olsun sürekli iyileştirilmeyi hak ettiğini belirtir. Kaizen; sert, titiz değişiklikler yerine küçük adımlar atarak iyileştirmeler elde etmekle ilgilidir. Sürekli iyileştirme kapsamındaki iyileştirmeler küçük ve artımlı olsa da, süreç zamanla çarpıcı sonuçlar doğurur.
Ek olarak, Kaizen düşük riskli ve ucuz bir yaklaşımdır. Büyük bir sermaye yatırımı gerektirmeyen süreç iyileştirmelerini içerir. Sonuç olarak sürekli iyileştirme, çalışanları yeni fikirleri denemeye ve denemeye teşvik eder. Bir fikir işe yaramazsa, büyük maliyetler ödemeden her zaman değişiklikleri geri alabilirler.
Kaizen’in Faydaları Nelerdir ?
Süreçleri iyileştirmenin bariz faydasının ötesinde; Kaizen, ekip çalışması ve sahiplenme sağlar. Takımlar işlerinin sorumluluğunu üstlenirler ve kendi çalışma deneyimlerini geliştirmek için iyileştirmeler yapabilirler. Çoğu insan yaptıkları işten başarı duymak ve gurur duymak ister ve Kaizen, organizasyona fayda sağlarken bunu başarmalarına da yardımcı olur.
2015 yılında ABD’li işçilerle yapılan bir Gallup anketi, çalışanların yalnızca % 32’sinin işe dahil olduğunu gösterdi. Çalışanların çoğunluğu (% 50,8) “işe dahil değil”, % 17,2’si ise “aktif olarak bağlı değil” idi. Kaizen’in temel faydalarından biri, çalışanların şirkete aktif bir şekilde katılmasını sağlamaktır.
Daha bağlı çalışanlara sahip olmak, daha verimli süreçlere, daha düşük ciroya ve daha yüksek inovasyon oranlarına yol açar. Bağlı çalışanlar, şirketin performansı üzerinde bir etkiye sahip olduklarını hissederler ve yeni fikirleri deneme olasılıkları daha yüksektir. Ek olarak, daha bağlı çalışanlara sahip kuruluşlar daha yüksek rekabet gücü elde edebilir, müşteri memnuniyetini artırabilir ve ekip çalışması yoluyla sorunları çözme konusunda iyileştirme kültürüne sahip olabilir.
Kaizen Süreci Nasıl İşler!
Kaizen aktivitesinin sürekli döngüsünün altı aşaması vardır:
- Bir sorunu veya fırsatı belirleyin.
- Süreci analiz edin. Optimal bir çözüm geliştirin.
- Çözümü uygulayın.
- Sonuçları inceleyin ve ayarlayın.
- Çözümü standartlaştırın.
Kaizen bir sorunla başlar, daha doğrusu bir sorunun var olduğunun ve iyileştirme fırsatları olduğunun farkına varır. Sorunlar belirlendikten sonra, kuruluşun, bunun altında yatan nedeni anlamak için işlevler arası personeli görevlendirmesi gerekir.
Önerilen çözüm daha sonra küçük ölçekte test edilir. Ekip, verileri kullanarak çözümde ayarlamalar yapar. Son olarak, sonuçlar kuruluşa yayılır ve çözüm standartlaştırılır.
Kaizen’e Nasıl Başlanır ?
Yalın bir iş uygulaması olarak Kaizen, tüm çalışanlar iyileştirilecek alanlar aradığında ve gözlemlerine ve deneyimlerine dayalı öneriler sunduğunda başarılı olur. Bunu kolaylaştırmak için yönetimin rolü, değişim ihtiyacını iletmek, süreç iyileştirme için kişisel bir bağlılık sergilemek, Kaizen’de personeli eğitmek ve eğitmek ve iyileştirme sürecini yönetmektir. Kaizen’i ilk kullanmaya başlarken, akılda kalması gereken bazı noktalar şunlardır:
Eğitimle başlayın: Herkesin Kaizen’in ne olduğunu ve iş yeri kültürüne nasıl fayda sağlayacağını bilmesi gerekir.
Kaizen’i en baştan destekleyin: Çalışanların ihtiyaç duyduklarında destek alacaklarını bilmeleri gerekir.
Akan fikirler alın: Kaizen panolarını, kaliteli çemberleri ve öneri kutularını kullanın. Çalışanların etkili bir şekilde iletişim kurmanın ve iyileştirme için fikirlerini belgelemenin bir yoluna ihtiyacı vardır.
Fikirlerin gelmesini sağlayın: Çalışanların mümkün olduğunda kendi önerilerini uygulamasına izin verin. Bu katılımı teşvik edecektir.
Engelleri kaldırın: Kaizen panoları ve yazılımları burada özellikle yararlıdır. Çalışanların fikirlerini yayınlamalarına, ilerlemelerini takip etmelerine ve her iyileştirmenin faydalarını görmelerine olanak tanır.
Etkileri ölçün: Kaizen sürecinden elde edilen faydalı sonuçları takip ederek, şirketin buna yatırım yapmaya ve sürdürmeye devam etme olasılığı daha yüksektir.
Kaizen uzun vadeli bir stratejidir ve amaç çalışanların yeteneklerini ve güvenini geliştirmektir. Bir strateji olarak Kaizen, şirketin tüm seviyelerindeki çalışanlar proaktif olarak birlikte çalışarak düzenli, artan iyileştirmeler elde ettiğinde çalışır. Bir anlamda, iyileştirme için güçlü bir motor oluşturmak için bir şirket içindeki ortak yetenekleri birleştirir.
Yönetim, doğru sisteme sahip olarak Kaizen programlarının hız kazanmasına ve başarılı olmasına yardımcı olabilir. Çalışanlar, görevleri üzerinde sahiplik duygusu kazanacak ve işin her yönüne daha fazla dahil olacaklar. Bu, sonuçta daha iyi süreçlere, daha yüksek müşteri memnuniyetine ve daha karlı bir işletmeye yol açacaktır. Diğer yazılarımızı buradan okuyabilir, paylaşabilirsiniz. Görüşmek Üzere.