Kaliteli Yaşam İçin 15 Alışkanlık
Merhaba Gelişen Kariyerim okuyucuları, bu yazımda sizlere kaliteli yaşam hakkında bilgi vermek, yaşamınızı yaşanabilir ve güzel kılmak için bazı tavsiyelerde bulunacağım. Kaliteli yaşam şüphesiz hepimizin hakkı ve bize verilmiş en büyük hediye olan yaşamımızı olabildiğince anlamlı geçirmeliyiz. Ara Güler’in de dediği gibi: “Yaşam size verilmiş boş bir film. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın”. Hadi şimdi bunun için edinmemiz gereken 15 alışkanlıktan bahsedelim.
İçindekiler
1- Sağlıklı Beslen
Kaliteli yaşamın ilk yolu tabii ki sağlıklı beslenmeden geçiyor. Sağlıklı beslenme vücut sistemimizin doğru düzgün çalışması için gerekli olan besin maddelerini yeterince ve dengeli bir şekilde almaktır. Eğer bunları aksatırsak gündelik yaşamımızda bozulmalara yol açarız ve sıkıntılar peşi sıra gelir. Gerekli miktarda su içmek, öğün atlamamak, protein alımını aksatmamak, şeker tüketimini azaltmak, doymuş yağ ve türevlerinden uzak durmak, gereğinden fazla yiyecek tüketimden kaçınmak dikkate almanız gereken en önemli maddelerden. Fiziksel açıdan sağlıklı olmak güzel bir ömür sürdürmenin en önemli anahtarı bunu unutmayalım.
2 – Spor Yap
Spor yapmanın gerekliliğini artık bilmeyen yok. Bizlere uzun, sağlıklı ve zinde bir hayatın kapılarını açar. Spor yapmanın faydaları saymakla bitmese de en bilinenlerden bahsetmek isterim. Hastalıklara karşı direncimizi artırır, kaslarımızı çalıştırır, kalp sağlımızı korur, kilo vermemize yardımcı olur. Spor yapmak omurgayı güçlü ve esnek tutar, ruh sağlığımıza iyi gelir, akciğerlerimizdeki oksijen miktarını artırır. Uzmanlar her gün 30-35 dakika kadar egzersiz ya da spor yapılmasını öneriyor. Günlük rutininize mutlaka ekleyiniz.
3- Düzenli Uyu
Uyku yaşam kalitemizi etkileyen ve göz ardı edilmeyecek kadar önemli bir madde. İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi ve ABD Milli Uyku Vakfı yetişkin bir insanın günde 8 saat uyuması gerektiğini tavsiye ediyor. Özellikle az uyuduğumuzda biyolojik pek çok sorun oluşabiliyor. Bunlar: Obezite riskini artırıyor, kalp hastalıkları riskini artırıyor. Zihinsel aktiviteyi düşürüp bunama ve alzheimer gibi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor, diyabeti tetikleyip, bağışıklığı düşürüyor. Peki verimli bir uyku için neler yapmalıyız? Aynı saatlerde yatağa girip aynı saatlerde geri uyanmaya dikkat etmelisiniz. Yatmadan birkaç saat önce sigara, alkol, kafein gibi şeylerden kesinlikle uzak durmalısınız. Karanlık bir odada uyumayı tercih etmelisiniz, yatakta dakikalarca telefonunuza bakıp mavi ışık almaktan uzak durmalısınız. Son olarak zihinsel olarak sizi yorabilecek düşüncelerden kaçınmalı bunları yatmadan önceki bir zamana saklamalısınız.
4 – Kendini Sev
Fiziksel ve psikolojik olarak ne kadar sağlıklı olursak kaliteli yaşam sürme olanağımız o derecede artar. Başta kendi varlığımızın önemini bilip değer vermeli yani kendimizi sevmeliyiz. Bu şekilde mutluluğu yakalayabilir her gün kendimize acaba ne katabilirim diye düşünürüz. Hiç kimse tam ve kusursuz değildir kendinizi eksiklerinizle kabul edin ve yaşamı anlamlı kılmaya başlayın. Osho’nun dediği gibi: Kendini sevmek diğer tüm sevgilerin başlangıcıdır.
5 – Toksik İlişkilerden Kaçın
İşe toksik’in tanımını yapmakla başlayalım toxic İngilizce’de zehirli demek. Toksik ilişki ise kendinizi kötü hissettiğiniz, mutlu olmadığınız, sağlıksız bir ilişki anlamına geliyor. Bu ilişkilerde kendinizi değersiz, depresif ve yorgun hissedersiniz. Eleştiri ve hatta tartışmaların olduğu, saygı sınırının zaman zaman aşıldığı negatif bir ilişki türüdür. Sevgili, eş, dost, aile , arkadaş, akraba vb. sizi aşağıya çeken kim varsa aranıza mesafe koyun. Unutmayın ki kimse sizden daha kıymetli değil.
6- Kişisel Bakım
Günlük rutinimizin parçası ve sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarındandır kişisel bakım. İnsanın kendine olan öz saygısıyla alakalı olmasıyla beraber insanın sosyal bir canlı olmasından ötürü de asla atlanmaması gereken bir adımdır. Hafta sonu evdeyken maskeler yapıp, bakımlar yapıp, duşa girip çıkmak bile bizlere ne kadar iyi gelebiliyorken hastalıkları önleme açısından da çok önemlidir kişisel bakım. Covid-19 ilk çıktığında uzmanlar sık sık kendimizi temiz tutmamızın öneminden, ellerimizi 20 saniye boyunca yıkamamızın gerekliliğinden, yaşam alanlarımızı sürekli temizlememiz gerektiğinden bahsetti. Virüs hâlâ kol geziyor aman dikkat!
7- Belleğini Güçlü Tut
Akıl sağlığımız yaşamımızı sürdürmemiz için hayati önem taşıyor. Hafıza zayıflıklarını önlemek, depresyon gibi psikolojik, alzheimer gibi nörolojik ve daha pek çok hastalıklara karşı kendimizi korumalıyız. Uzun ve güzel bir ömür geçirmek için belleğimizi güçlü tutmalıyız. Bunun için fiziksel aktiviteleri ihmal etmemekle birlikte her gün en az 30 dakika kadar kitap okumalı, bulmaca çözmeli, satranç puzzle jenga gibi oyunlar oynamalı, sinema, edebiyat vb. sanat dallarıyla ilgilenmeli ve vücudumuzu yeni davranışlara alıştırmalıyız. Mesela farklı elle diş fırçalamak, yazı yazmak gibi. Nasıl ki bir araba aküsü çalıştırılmaya çalıştırılmaya şarj tutmaz ve zamanla biterse beynimizin de performansı giderek düşer.
8- Hedef Koy
Monteigne’nin çok sevdiğim bir sözü var der ki: “Amacı olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez”. Tek bir hayatımız var ve bunu boş ve mânâsız geçirmek istemeyiz elbette. Bunun için önümüze hedefler koyup ilerlemeliyiz. Böylece hayatın daha yaşanabilir olacağına inanlardanım. Hedeflerimiz bizi geliştirir, enerji verir, motivasyon verir başardığımızda ise bize büyük mutluluklar verir. Kariyerinizle ilgili, ilişkilerinizle ilgili, meslek yaşantınız ile ilgili uzun ya da kısa vadede hedefler koyup o doğrultuda ilerlemek size çok iyi gelecektir.
9- Paylaşımcı Ol
İnsanların kalplerine dokunabilmek, maddi ve manevi bir şeyler verebilmek hem bizi hem de karşı tarafı ne kadar mutlu eder öyle değil mi? Acılar paylaştıkça azalır, sevinçler paylaştıkça çoğalır sözünü de bilmeyeniniz yoktur. Bencilleşmekten kaçınıp toplumsal hayata katkıda bulunmalı, yardımseverliğimizi diğer insanlardan eksik etmemeliyiz.
“Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.”
Mevlana
10- Bağımlılıklardan Kurtul
Kırın zincirlerinizi! Bağımlı olduğunuzu hissettiğiniz neler varsa kurtulun onlardan. Bağımlı olduğunuz şeyler bir süre sonra sizi kölesi haline getirir ve yaşamınızı zorlaştırır. İlerleyen süreçlerde psikolojik ve fiziksel bazı rahatsızlıklara yol açmakla birlikte çevremizdeki insanları da olumsuz anlamda etkilemeye başlarız. Atalarımız her şeyin azı karar, çoğu zarar diye boşuna söylememiş.
11- Doğada Vakit Geçir
İş koşuşturması, günlük telaşımız, evde teknoloji ile olan sıkı bağımız, 2020’nin getirdiği virüs sonrasında evlere kapanma durumu, bazı şirketlerin home-office çalışma düzenine dönmesi derken doğayla aramıza epey mesafe girdi maalesef. Halbuki doğa kaliteli yaşamın kaynağı niteliğinde. Yapılan araştırmalara göre yeşil insan sağlığına çok iyi geliyor. Ağaçlık alanlar, orman yürüyüşleri, su kenarları, parklar her fırsatta ziyaret edilmesi gereken yerler. Doğa sizi çağırıyor…
12- Seyahat Et
Seyahat etmek kişinin ufkunu acayip derecede genişleten, keşfedilmeye değer bambaşka dünyaların olduğunu öğreten bir eylemdir. Hatta çoğu insana göre hayatın bir tutkusu haline dönüşen bir durum. Gezmeye alışan çoğu insandan duymuşsunuzdur ‘bir kere alıştın mı bir daha duramazsın’ diye. Çünkü farklı medeniyetler görmek için, farklı kültürler tanımak için, yepyeni bakış açıları kazanmak ve daha pek çoğu için seyahat edin. Şimdiye kadar Türkiye’de onlarca şehir ve 20 ülke görmüş biri olarak söylüyorum ki; Yol açık, yola çık.
13- Bitki Yetiştir
Evde bitki yetiştirmenin kanıtlanmış pek çok faydası var. Ben de kaliteli yaşam geçirmek için edinilmesi gereken alışkanlıklar arasına eklemek istedim. Az önce yukarıda da dediğim gibi yeşil insana huzur verir. Bitki yetiştirmek ve büyütmek üretkenliğimize katkı sağlar, sorumluluğumuzu artırır, ruhen iyi hissetmemize yardımcı olur. Bitkiler ortamdaki oksijen kaynağıdır, iç mekânlarımızın havasını değiştirir. Aşağıya bitki yetiştirmeye yeni başlayacaklar için bir tavsiye videosu koyuyorum.
14- Hobi edin
İş ve meslek hayatınızda kalan zamanınızı seveceğiniz bir uğraşla geçirmeye dersiniz? Rutin hayatınızın stresinden kurtulmak ve mutlu olacak etkinliklerle oyalanmak kişisel gelişiminize katkı sağlayıp, sizlere çok iyi gelecektir. Gastronomiden, spor dallarına, spordan sanata, sanattan teknolojiye kadar onlarca alan var hadi kendinizi keşfedin!
15- Gülümse
Ve son olarak size vereceğim en basit ve en güzel tavsiye ‘gülümsemeyi asla unutmayın’. Pozitif olmak, mutlu kalmak yüzümüzden gülümsemeyi eksik etmemek hayatın tüm zorluklarına karşı pasif bir direniştir aslında. Hepimiz biliyoruz ki doktorlar çoğu hastalığın ilacı moraldir der. Kaliteli yaşam için ve hayatımızın her anlamda değişip iyileşmesi için daima gülümsemeliyiz.
Gülmesini bilen insanlar; dünya meselelerine sağduyu, sakin kafa, sağlam düşünce ve kültürlü bir gözle bakabilmelerine imkân veren, sihirli anahtarı ellerine geçirmiş olurlar.
Referanslar: .gazeteduvar, milliyet, ef, kigem, iyihisset, sagligabiradim