Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri ve Çözüm Önerileri
Merhaba Gelişen Kariyerim Okuyucuları, Kedilerde tüy dökülmesi son derece normal ve sağlıkları için gerekli bir durumdur. Bu sevimli dostlarımız bahar aylarında olmak kaydıyla yılda iki defa tüy dökerler. Fakat kimi zaman bu tüy dökülmesi, normalin dışında olur ve bir sorunun habercisi olabilir. Eğer bir kediniz varsa onu sık sık gözlemlemeniz bu yüzden önemlidir. Kedi sahiplerinin en sık karşılaştığı sorunlardan biri olan, kedilerde tüy dökülmesinin nedenlerini ve çözüm önerilerini birlikte inceleyelim.
İçindekiler
Kedilerde Tüy Dökülmesinin Nedenleri
Kedilerin tüy dökme sorunu birçok sebepten oluşabilir. Kedinin tüy yapısına, yaşına cinsine, yaşadığı koşullara, mevsimlere, bebeklik dönemlerine göre artış veya azalış göstermektedir.
1-Beslenme
En önemli nedenlerden birisi beslenme faktörüdür. Kedilerin beslenmesi ile tüy kalitesi arasında doğrudan bir ilişki vardır. Özellikle ev yemekleri , bozuk gıdalar, bayat ve kalitesiz mamalar tüy dökümü sorununa neden olur. Yetersiz su tüketimi de tüy dökülmesine yol açar. Ayrıca sürekli mama değişimi yapmak da tüy dökümünü arttıran diğer bir sebeptir. B vitamininin eksik olması da nedenlerden biridir.
2-Stres
Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de stres unsuru vardır. Stres, psikolojik olarak bir çöküntü durumudur. Genellikle çevresel faktörlerden etkilenirler. Örneğin yaşadığı ortam değiştiğinde, ona gösterdiğiniz davranışta ani bir değişiklik sonucunda, bir şeyden korktuğunda, eve farklı bir hayvan geldiğinde ya da tıraş edildiğinde stres ve depresyona girebilir ve tüy dökülmesi görülebilir. Stres, bazı hastalıklara da sebebiyet verebilir.
3-Hormonal Değişiklik
Kedilerin tüy dökme sorunu yaşamasının en büyük nedenlerinden biri de hormonal durumlardır. Eğer kediniz kızgınlık veya hamilelik döneminde ise normalden farklı davranabilir ve tüy dökebilir. Böyle bir durumda endişelenmenize gerek yoktur çünkü bu dönemler sona erdiğinde kediniz tekrar normal haline dönecektir.
4-Hastalıklar
Kediniz anormal şekilde tüy döküyorsa, bunun nedeni bazen bir hastalıktır. Bu hastalıkların en başında deri hastalıkları ve dış parazitler gelmektedir. Bunun yanı sıra böbrek hastalıkları, alerjik durumlar, tiroit bozuklukları ve karaciğer hastalıklarından dolayı da tüy dökme sorunu oluşur.
Kedilerde Tüy Dökülmesi Sorununa Çözüm Önerileri
Bu nedenlerden dolayı yaşanan tüy dökülmeleri için neler yapabiliriz? Şimdi bahsedeceğim önerileri dikkate aldığınız zaman, can dostunuzun çok daha az tüy dökme problemiyle karşılaştığını göreceksiniz.
1-Dengeli Beslenme
Kedilerin tüy sağlığının korunması için dengeli vitamin ve mineraller içeren kaliteli bir mama ile beslenmesi gerekir. İçeriğinde protein ve biyotin oranı yüksek olmalı, Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri yer almalı, diğer yandan B vitamini bakımından da yeterli olmalıdır. Ayrıca sık sık mama değişimi yapılmamalı, mama değişimi gerekiyorsa kademeli olarak yavaş bir geçiş yapılmalıdır.
2-Taze Su Tüketimi
İnsanlarda olduğu gibi sevimli dostlarımızın da günlük su tüketimi çok önemlidir çünkü yeterli su alamadıkları zaman aşırı tüy dökülmeleri ile karşılaşırlar. Kedinizin kabında her gün taze su bulunmasına özen gösterin. Ayrıca bu suyun şebeke suyu olmamasına dikkat edin.
3-Tüy Bakımı
Kedi sağlığı için olmazsa olmazlardan bir tanesidir. Kediniz özellikle tüy dökme mevsiminde düzenli olarak taranmalıdır. Bunun için uygun bir tarak ve fırça seçmelisiniz. Genellikle kediler taranmayı pek sevmez bu yüzden sevimli dostunuza ödül vererek onu alıştırabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise tüy toplama eldiveni kullanmaktır. Bu eldiven, uçları sayesinde kedinizde masaj hissi uyandıracak ve kedinizin çok hoşuna gidecektir.
4-Malt kullanımı
Kedilerin çok fazla tüy dökmesi durumunda tüy yumakları gelişir ve bağırsak tıkanmaları oluşur. Kedi maltı kullanarak yumak oluşumunu önler ve aynı zamanda tüylerinin çok daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Malt, besin sindirilebilirliğini artırır ve bağışıklığın da güçlenmesine yardımcı olur. Kokusu ve lezzetinden dolayı kedilere çekici gelen bir üründür. Çoğu zaman severek tüketirler.
5-Sağlık Kontrolü
Kedinizin tüy dökme sorunu altındaki nedenler, bir hastalık olma olasılığı taşır. Kedinizin aşırı tüy döktüğünü farkettiyseniz ya da bahar mevsimi dışında anormal bir tüy dökme problemi yaşıyorsa, mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Tüy dökülmesi, dış parazit kaynaklı olabileceği gibi ciddi hastalıkların da işaretidir. Bu sebeple kedinizin sağlık kontrollerinin ve aşılarının yapılması önerilir.
6-Ve tabii ki Sevgi!
Sevimli dostunuzun stres yaşadığı durumlarda tüy dökmesinin arttığından bahsetmiştik . Bu yüzden stresin etkilerini en aza indirmek için kedimize yeterli ilgi ve sevgiyi göstermeli, onunla oyunlar oynamalıyız. Stresin kaynağını bulup ortadan kaldırmak da tüy dökmenin önüne geçecektir. Unutmayın sevgiyle büyüyen kedi, sağlıklı kedidir!
Bu yazımda kedi sahiplerinin aklına takılan bazı sorulara yanıt vermiş oldum. Siz de sevimli dostlarımız hakkında merak ettiklerinizi benimle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.