Kimya Öğretmenliği Nedir?
Merhaba, Gelişen Kariyerim okuyucuları, bugün sizlere her dönem önemli olan, ülkelerin her anlamda gelişmelerini sağlayan öğretmenliğin fen bilimleri bölümünde olan Kimya Öğretmenliği nedir, bir kimya öğretmeninde olması gereken özellikler ve nasıl Kimya Öğretmeni olunur konularından bahsetmek istiyorum. Öncelikle Kimya Öğretmenliğinin ne demek olduğuna bakalım.
İçindekiler
Kimya Öğretmeni Nedir?
Kimya Öğretmeni, kimya bilimi ile ilgili kavramları, alınan pedagojik eğitimlerde öğrenilen yöntem ve teknikleri kullanarak, öğrencilerin yaşlarına bilgi düzeylerine göre öğrenmelerini sağlayan bireylerdir. Aynı zamanda farklı yöntem ve teknikleri öğreterek öğrencilerin bilgi edinmelerinde yol gösterenlerdir.
Kimya Öğretmenlerinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Öğretmenlik mesleği sosyal aktifliğin çok fazla olmuş olduğu bir meslektir. Bütün öğretmenlerde olması gerektiği gibi kimya öğretmenlerinde de öğrencileriyle seviyeli ama bir o kadarda öğrencilerin anlayabileceği seviyede iletişim kurma yetenekleri olmalıdır hatta sadece öğrencileriyle değil, veliler ve yöneticilerle de seviyeli ve anlaşılır iletişime sahip olmalıdırlar. Bunun yanında kimyasal maddeleri kullanma, bu kimyasal maddelerin ne işe yaradıklarını bilme, deneyleri tasarlayabilmek, laboratuvarda oluşabilecek herhangi bir olası aksilikte soğukkanlılığını sağlayarak durumu kontrol altına alabilme gibi laboratuvar yeteneklerinin kuvvetli olması gerekmektedir. İkna ve öğretme kabiliyeti, insanları özellikle çocukları sevmek gibi özelliklerinin de yüksek olması gerekmektedir.
Kimler Kimya Öğretmeni Olabilir?
Üniversitelerin eğitim fakültelerinden Kimya Öğretmenliği alanından mezun olanlar, Bakanlık ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan veya açılacak olan ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programını başarı ile tamamlayan Kimya Mühendisliği mezunları ve kimya bölümü mezunları olabilmektedir.
Kimya Öğretmenlerinin Çalışma Alanları Nelerdir?
Kimya Öğretmenliği mezunu bireyler, milli eğitim bakanlığına bağlı kurumlarda, özel okullarda ve yüksek lisans yaparak devamını getirdikleri takdirde üniversitelerde çalışabilmektedirler.
Milli eğitim bakanlığında 2020 yılı Haziran atamalarında kimya/ kimya teknolojisi alanından 154 öğretmen atanmıştır. KPSS taban puanı 75,64861 ve sözlü taban puanıysa 76’dır.
Özel okullarda çalışmak isteyen öğretmen adayları, okulların öğretmen alma kriterlerine göre değerlendirilirler. Örneğin Demo dersler, soru çözümü gibi değerlendirmeye tabi tutulurlar. Öğrencilerini sadece sınava yönelik hazırlamayan bir kurumsa öğretmen adaylarından proje istenmektedir.
Yüksek lisans yapmak isteyen Kimya Öğretmenliği mezunu bireyler, üniversitelerin belirlemiş oldukları kriterleri sağladıktan sonra başvurularını yaparlar ve yüksek lisans öğrenimlerine başlarlar. Aranan kriterler genellikle Ales ve Yök dil puanlarıdır. Üniversiteler arası değişmekte olmasıyla birlikte Kimya Öğretmenliği okumuş bireyler kendi alanlarında yüksek lisans yapabilecekleri gibi eğitim bilimleri alanında ve kimya bölümünde de yüksek lisans yapabilmektedirler. Hatta farklı alanlarda da yüksek lisans yapılabilmektedir. Bu olay tamamen üniversitelerin kriterlerine bağlıdır.
Türkiye’de Hangi Üniversitelerde Kimya Öğretmenliği Bulunmaktadır?
Türkiye’de toplam 209 üniversite bulunmaktadır. Bunlardan 93’ünde eğitim ve eğitim bilimleri fakültesi bulunmasına rağmen sadece 9 eğitim ve eğitim bilimleri fakültesinde kimya eğitimi ana bilim dalı bulunmaktadır. Türkiye’de kimya eğitimi ana bilim dalı bulunan bütün üniversiteler devlet üniversitesidir. Bu üniversiteler şu şekildedir:
- BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
- ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
- HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
- MARMARA ÜNİVERSİTESİ
- GAZİ ÜNİVERSİTESİ
- DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
- ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
- BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
- NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
Bu kontenjanlara ek olarak Boğaziçi üniversitesinde KKTC Uyruklu bireyler için ayrı bir kontenjan bulunmaktadır. Her üniversitenin kontenjanı 21 kişiliktir. 2020 yılında Balıkesir Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi haricinde bütün üniversitelerin 21 kişilik kontenjanları dolmuştur.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinde eğitim dili olarak İngilizce kullanılmasına rağmen diğer üniversitelerde eğitim dili Türkçedir.
Üniversite Sınavında Ne Kadar Net Yaparak Kimya Öğretmenliği Kazanılır?
2020 yılında en yüksek puan ve en yüksek başarı sıralamasıyla öğrenciyi Boğaziçi Üniversitesi almıştır. Boğaziçi üniversitesine yerleşen son öğrencinin üniversite sınavında yani TYT ve AYT’de yapmış olduğu netler şu şekildedir:
- TYT Türkçe 26,75
- TYT Sosyal 9,75
- TYT Mat 22,00
- TYT Fen 15,00
- AYT Mat 32,25
- AYT Fizik 11,50
- AYT Kimya 12,00
- AYT Biyoloji 7,25
Kimya Öğretmenliği Lisans Programı Ders İçerikleri Nelerdir?
Bir kimya eğitimi ana bilim dalı öğrencisinin lisans eğitimini tamamlayabilmek ve öğretmenlik mesleğine başlayabilmesi için 8 yarıyıl dönemde 240 AKTS’lik ders almış olması gerekmektedir. Bu derslerin AKTS dağılımıysa şu şekildedir:
- Meslek Bilgisi(MB)= 90 AKTS
- Genel Kültür(GK)= 42 AKTS
- Alan Eğitimi(AE)= 108 AKTS
Meslek Bilgisi ve Genel Kültür dersleri zorunlu ve seçmeli olarak ikiye ayrılmaktadır. Bütün eğitim fakültesi öğrencilerinin zorunlu olarak aldıkları dersler hemen hemen aynı şekildedir fakat açılan seçmeli derslerin neler olacağı üniversitelerin seçimine bırakılmış durumdadır. Bu noktada eğitim fakültesi öğrencilerini birbirlerinden ayıran en önemli dersler alan eğitimi dersleri olmaktadır.
Kimya Öğretmenliği alan eğitimi dersleri: Genel Kimya, Laboratuvar Güvenliği, Genel Matematik, Genel Kimya 2, Genel Kimya Laboratuvarı, Genel Biyoloji, Genel Matematik 2, Genel Fizik, Kimya Öğrenme ve Öğretim Yaklaşımları, Analitik Kimya, Analitik Kimya Laboratuvarı, Anorganik Kimya, Kimya Öğretim Programları, Analitik Kimya 2, Analitik Kimya Laboratuvarı 2, Anorganik Kimya 2, Kimya Öğretimi , Organik Kimya, Organik Kimya Laboratuvarı, Fizikokimya, Kimya Öğretimi 2, Organik Kimya 2, Organik Kimya Laboratuvarı 2, Biyokimya ve her üniversitenin kendi bünyesinde kararlaştırıp açmış olduğu 4 tane seçmeli alan eğitimi dersi olmak üzere 28 ders bulunmaktadır.
Gazetecilik Nedir? Nasıl Gazeteci Olabilirim?