Bilim & Teknoloji

Küçük Bilgisayar Raspberry Pi

Merhabalar Gelişen Kariyerim okuyucuları bugün sizlere son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz Küçük Bilgisayar Raspberry Pi aygıtı hakkında bilgi vereceğim. Yazımızda Raspberry Pi nedir, nasıl ortaya çıkmış ve herkesin merak ettiği Arduino ile arasındaki nasıl bir ilişki var kısaca bahsedeceğiz.

Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi, Birleşik Krallık merkezli Raspberry Pi Vakfı tarafından, okullarda bilgisayar yapısını öğretme amacıyla geliştirilmiş, kart büyüklüğünde bilgisayarlardır. Tek kart olarak da adlandırılan bu cihaz gerçek bir bilgisayardır.  

Küçük Bilgisayar Raspberry Pi

Raspberry Pi Nasıl Ortaya Çıktı?

Raspberry Pi Vakfı 2006’ da Birleşik Krallık’ta kurulan bir hayır kurumudur. Ana amaçları gençlerin bilgisayarları daha düşük maliyetle keşfetmelerine yardımcı olmaktır. Raspberry Pi‘nin hikayesi, 2006 yılında BBC Micro’ dan esinlenerek ilk örneklerinin oluşturulmasıyla başladı. İngiliz bir mühendis ve aynı zamanda Raspberry Pi Vakfı’nın kurucusu olan Eben UPTON tek kartlı bilgisayar projesi üzerinde çalıştı ve 6 yıl sonra ilk proje olan Raspberry Pi ortaya çıktı.

Küçük Bilgisayar Raspberry Pi
İLK Raspberry Pi EBEN UPTON Prototipi

Neden Raspberry Pi

Dikkat ettiyseniz pek çok teknoloji şirketinin ismi meyvelerden (Apple, Apricot gibi) gelir. Bu eğilimi takip etmek ve projenin doğasına bir gönderme yapmak için Raspberry ismi verilmiştir. Pi kısmı ise oluşturulan ilk cihazların Python kısmına referanstır.

Raspberry Pi Ne İşe Yaramaktadır?

RP küçük boyutu olmasına rağmen bir bilgisayarın yapabileceği birçok olayı yapabilme kapasitesine sahiptir. Küçük yaştaki çocukların programlama yapısını öğrenebilmesi amaçlanmıştır. Uygun maliyetinden dolayı sadece çocuklar tarafından kullanılmayıp yazılımcılar, makerler, eğitimciler, elektrik ve elektronik ile ilgilenenler başta olmak üzere birçok kişi tarafından kullanılıyor. RP ile yapabilecekleriniz tamamen hayal gücünüz ile sınırlıdır. Örneğin:

  • Basit bir server (sunucu) olarak kullanabilirsiniz.
  • Eski televizyonunuzu akıllı hale getirebilirsiniz.
  • EBA’ dan canlı derslerinize katılabilirsiniz.
  • SD kart sayesinde bilgisayarınızı yanınızda taşıyabilirsiniz. 
  • Açık kodlu yazılıma sahiptir, kodlarına erişebilirsiniz. Dilediğinizi değiştirebilirsiniz, aynı zamanda kodlara iyice hâkim olduktan sonra kendi işletim sisteminizi bile oluşturabilirsiniz.

Raspberry Pi’nin Kullanım Alanları

Biraz önce bahsettiğim gibi yapılabilecekler tamamen sizin hayal gücünüz ile sınırlıdır. Gelin beraber en yaygın kullanım alanlarına bakalım.

MASAÜSTÜ BİLGİSAYAR: Raspberry Pi ile bir güç kaynağı ve SD kart kullanarak masaüstü bilgisayar yapabilirsiniz.

HAVA İSTASYONU: Yeni başlayanlar için en ideal RP projelerinden biridir. Atmosferik verileri toplayan ve analiz eden hava istasyonu yaparken Raspberry Pi’nin temellerini atmış olacaksınız.    

MEDYA SUNUCUSU: RP ile video izleyebilir veya müzik dinleyebilirsiniz. Cihazınızı yüksek kaliteli medya oynatıcıya dönüştürebilirsiniz.

OYUN SUNUCULARI: Raspberry Pi bir oyun sunucusu olarak da kullanılabiliyor. İçerisinde kurulu olarak gelen MİNECARFT sürümü bulunmaktadır.  MİNECARFT sürümü, PYTHON programlama dilini kavratacak şekilde tasarlanmıştır. 

KABLOSUZ AĞ YAZICILARI: RP ile eski USB yazıcısını bulunduğunuz ortamdaki tüm cihazların kullanabileceği ağ yazıcısına dönüştürebilirsiniz. Nasıl yapılacağını öğrenmek için buraya tıklayınız.

İNTERNET AĞININ MENZİLİNİ GENİŞLETMEK: Bulunduğunuz ortamda internet menzilinin yetişmediği yerlerde RP ile çekim gücünü genişletebilirsiniz.

Dosya depolama sunucuları, Akıllı ev aletleri, Ev otomasyonları, Ağ izleme aracı, Robot teknolojisi gibi daha birçok alanda kullanabilirsiniz. 

Küçük Bilgisayar Raspberry Pi

Raspberry Pi’nin Modelleri

Model A, Model B ve Model Zero olmak üzere 3 çeşittir.

Model A; Raspberry Pi‘nin daha hafif bir modeli fakat Model B’ ye oranla daha düşük özellikleri vardır. USB ve Ethernet bağlantısı yoktur, fakat daha düşüktür. Boyutu kare şeklinde kartlardır.

Model B; Raspberry Pi’nin USB ve Ethernet bağlantısı olan versiyonudur, fakat fiyatı daha fazladır. Boyutu normal kart şeklindedir.

Model Zero; Bugüne kadar üretilen en küçük boyutlu bilgisayar modelidir. USB ve Ethernet bağlantısı yoktur. Boyutu daha ince yapıdadır.

Sadece 3 model gibi gözükse de aslında çok daha fazla alt modelleri vardır. Örneğin Raspberry Pi 3, Model B ve Model B+ olmak üzere 2 alt modele sahiptir.

En iyi Raspberry Pi modeli, Raspberry Pi Model 3 B+ tür. Çünkü 1.4 Ghz 4 çekirdekli 64 Bit ARM Cortex A53 işlemcisi, 1 GB RAM, HD video oynatma yetenekli 400 Mhz grafik bağdaştırıcı, 802.11ac Wi-Fi ve Ethernet desteği ile 4 adet USB 2.0 portuna sahiptir.

Raspberry Pi ile Arduino Farkları Nedir?

Aralarındaki farklılıklara geçmeden önce Mikroişlemci ve Mikro denetleyici nedir sorusunun cevabını verelim. Mikroişlemci, yapısında CPU (işlemci), Cache (önbellek) ve girdi/çıktı birimlerinin bulunduğu devre kartlarıdır. Mikro denetleyici ise yapısında mikroişlemci bulundurmalarına rağmen mikroişlemciler kadar yüksek çalışma kapasitelerine sahip değillerdir. Bunun nedeni içerisinde barındırdığı mikroişlemcinin yanında birçok çevre birimleri eklenmesinden dolayı mikroişlemcinin kapasitesi azalmıştır.

  • Mikro denetleyicilerde RAM, ROM, I/O, timer vb. çevre birimleri tek bir çip içerisinde bulunmaktadır. Raspberry Pi‘de mikroişlemci kullanılması, onu küçük bir bilgisayar yapıyor ancak mikroişlemciyi kullanabilmeniz için çevre birimlerini kendiniz eklemeniz gerekiyor.
  • Raspberry Pi’de bir GPU (grafik işlemci), USB, Ethernet çıkışı bulunurken Arduino’ da ise bunlar bulunmamaktadır.
  • Arduino yalnızca kendisi için derlenmiş platformlarda çalışır. Herhangi bir işletim sistemi yoktur. RP ise genellikle Linux olan bir işletim sisteminde çalışır. Yani bir küçük bilgisayardır.
  • Arduino ise kolay ulaşımı ve maliyeti nedeniyle daha uygundur.

Hangisini Seçmeliyim?

Arduino ve Raspberry Pi birbirlerine alternatif çözümler değildir. Biri (Arduino) açık kaynaklı elektronik geliştirme kartıdır, diğeri ise kredi kartı büyüklüğünde küçük bir bilgisayardır. RP, işletim sistemi uygulamalarında, gömülü sistemler teknolojisinde kullanılır. Arduino ise daha çok hobi devreleri oluşturmada veya orta düzey elektronik devre oluşturmada kullanılır. Kısaca hangisi seçmelisiniz sorusunun cevabı tamamen projenizdeki ihtiyaçlara bağlıdır.

Raspberry Pi‘ye Neden İhtiyaç Duyarız?

RP, kitlelere bilgi işlem gücü göstermek için geliştirilmiş bir sistemdir. Donanım bir yana, yazılım tabanlı eğitim kaynakları, mevcut bilgisayarlarda programlamayı öğrenmek isteyenler için iyi bir seçenektir.

Eğer ilginiz varsa işin içine girdiğiniz zaman daha da keyif alacaksınız. Çünkü hayal ettiğiniz veya ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz şeyleri çok daha uygun maliyetle ve kendi emeğiniz ile yapınca daha bir anlamlı olacaktır. Mesela, evinizdesiniz kendi güvenlik sisteminizi yapabilirsiniz veya sevdiklerinizi mutlu etmek için hareketi algıladığında fotoğraf çeken bir sistem yapabilirsiniz. Raspberry Pi’yi diğer donanımlara entegre ederek dilediğiniz her şeyi yapabilirsiniz.

Veri Bilimi için En İyi 3 Programlama Dili

Bilgisayar Mühendisliğine Giden Yol

Bilgisayar Bilimi ve Tarihsel Gelişimi

Cemil Kağan Gürkan

Bilgisayar Programcısı ve İçerik Yazarı

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu