Kariyer Rehberim

Makine Mühendisliği Maaşı Ne Kadar?

Merhaba sevgili Gelişen Kariyerim okurları, bugün sizlerle beraber 2021 yılı itibari ile oldukça merak edilen bir dal olan Makine Mühendisliği’nin güncel maaşları hakkında ve bu maaşları kazanırken hangi şeylere dikkat ettikleri hakkında konuşacağız. Hiç vakit kaybetmeden “Makine mühendisliği maaş” konularına göz atalım!

Makine Mühendisliği Nedir?

Makine mühendisliği, genel olarak bakıldığında temel fizik kanunları ve diğer disiplinlerin prensipleri ile bir enerji türünü bir diğer türe çeviren makineler ve cihazlar üzerinde çalışan mühendislik dalıdır. Makine mühendisleri genellikle kendi olmak istedikleri uzmanlık alanlarına göre farklı şirketler de, özel kurumlar da, fabrika ya da kamu kurumlarında çalışabilir. Bu yazımız da sizlere “Makine mühendisliği maaş” konularında en ince püf noktalarından bahsedeceğiz.

Makine Mühendisi Ne İş Yapar?

Makine mühendisi olarak adlandırdığımız mühendisler, statik – dinamik, akışkanlar mekaniği, mukavemet, makine dinamiği, robotik ve motorlar gibi temel bilgiler ile makine tasarlayıp imal etmekle ilgilenirken, çeşitli sorumlulukları da bulunmaktadır. Bu sorumlulukları maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • En optimum maliyette yöntemler ile en kaliteli ürünü imal etmek ve ortaya sunmak,
  • İş sağlığı ve güvenliğini sürekli göz önünde tutarak taviz vermemek,
  • Mekanik – dinamik ve enerji dönüşümü üzerin de süre gelen yeni bilgileri sürekli takip etmek,
  • Temel çevirmeleri ve dönüşümleri hesaplarken dikkatli olup yanlış yapmamak,
  • Kendisi ile çalışan her bir bireyin haklarına saygı gösterip disiplinli çalışmak,
  • İş geliştirme, işi düzgün bir şekilde teslim etme ve sürekli kendini geliştirmeye çalışması

sorumlulukları arasında yer almaktadır. Genel olarak bakıldığın da da bir mühendis ünvanı almak istiyorsanız sürekli çalışır halde ve kendinizi geliştiriyor halde olmalısınız, aksi takdir de dönem ve gündem değişirken kendinizi geliştirmezseniz geri de kalırsınız.

Makine Mühendisi
Makine Mühendisi

Makine Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Üniversite’de 4 yıl boyunca tüm derslerden ve programlardan başarıyla geçtiniz ve Makine Mühendisi unvanınızı aldınız, peki ya sırada şimdi ne var evet iş ve maaş. Bilindiği üzere “Makine mühendisliği maaş” koşulları ve çalışma alanları oldukça geniştir. Bu kişinin kendi seçtiği uzmanlık alanına göre de oldukça değişkenlik gösterir ancak hem kamu içerisinde hem de özel sektörde makine mühendislerine oldukça ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yazımız da sizlere Makine Mühendislerinin yaşadığı çalışma koşulları, maaş miktarları ve diğer şartları; devlette ve özel sektörde yer alan farklılıkların her bir noktasını göstereceğiz.

Yazımıza geçmeden hemen önce şunu da belirtmek isteriz ki seçeceğiniz bölümü asla maaş miktarına göre belirlememenizdir. Elbette ki paranın bir önemi ve yaptığınız hizmetin bir bedeli olmalıdır ancak her şey para değildir. Önemli olan bu mesleği ömür boyu yapıp yapamayacağınızdır. Aile baskısı altında yazmak zorundaysanız her zaman hangi bölüm olursa olsun bir daha düşünün.

Mühendislik dallarının her birinde çok çalışmak ve başarıya ulaşmak için sürekli kendinizi güncel tutmalısınız. Sınav zamanların da değil çoğu zaman uyku olmayan geceler sizleri bekleyecektir. Bu yüzden iyi düşünün iyi karar verin, hazırsanız devam edelim!

Özel Sektör İçerisinde Makine Mühendisliği Maaşları!

Makine mühendisliği bilindiği üzere diğer meslekler arasında en geniş çalışma alanı ve koşulları olan bir mühendislik bölümüdür. Buna şöyle de bir örnek verecek olursak öncelerden olmayan Metalurji ve Malzeme, İmalat, Enerji Sistemleri, Raylı Sistemler gibi diğer dallar Makine Mühendisliği çatısı altından ayrılarak mevcut kitlelerini elde etmişlerdir.

Dolayısıyla işin bu tarafından baktığınız da özel sektör de her alan da ve uzmanlık alanınıza göre iş bulma olasılığınız oldukça yüksektir. Tabii işin bir de maaş miktarı ve çalışan alan koşulları da bulunmaktadır. Bunlar her sektöre göre tabii ki değişiklik göstermektedir. “Makine mühendisliği maaş” koşullarında dediğim kriterleri değerlendirirseniz siz de iyi bir maaş alabilirsiniz. Eğer bir yeni açılan fabrika da Makine mühendisi olarak çalışacak olursanız aldığınız fiyat ile kocaman bir otomotiv veya imalat fabrikasında aldığınız miktar aynı olmayacaktır.

Mühendislik Fakültenizden başarılı bir şekilde çıktınız ve unvanınızı aldınız ve şimdi bildiğiniz gibi sıra iş bulmakta. İşinizi buldunuz ve maaşını merak ediyorsunuz. Eğer özel sektör de bir iş bulduğunuzu varsayarsak yeni mezun makine mühendisleri yaklaşık olarak her sene değişen asgari ücretlerin 400/500 ₺ daha fazla üstünde maaş ile işe başlarlar. Bunun ana temellerinden bir tanesi de deneyimi ve bilgisi fazla olmadığını varsayan iş sahipleri direkt yüksek maaşlarla işe başlatmazlar. Özel sektör de her sene ilerlediğiniz de yer alan tecrübeniz ve bilginiz ile maaşınız gün geçtikçe artacaktır. Tabii ki yukarı da da bahsettiğimiz gibi mühendislik sürekli gelişimi ve başarıyı hedefleyen bir daldır ve bu yüzden siz de böyle olmalısınız.

Eğer 5 sene boyunca aynı yerde devam ettiğinizi varsayacak olursak tecrübe ve donanımlarıyla bir Makine mühendisi rahatlıkla “7000 ₺ – 8000 ₺ ” arasında bir ücret ile çalışabilir. Dediğimiz gibi her şeyin başı sizin kendinizi ne denli geliştirdiğiniz ile alakalıdır. Makine mühendisliği maaş koşulları gün geçtikçe değişmektedir ve bu yüzden iş verenler bu yetenekleri ve öz veriyi görmek ister ve ona göre fiyatınızı yükseltir.

Tabii ki kişi kendini önceden geliştirmiş ve öğrencilik yıllarında sadece oturmamış projeler ve takımlarda yer alarak sorumluluk bilincini geliştirmiş ise mezun olur olmaz iş verenler tarafından dikkat edilecek bir birey olarak gözükür ve daha sıfırdan “4000 ile 5000 ₺” arasında bir maaş ile de işe başlayabilir. Burada öncelik olan sizsiniz ve ona göre kendinize yatırım yapmalısınız.

Özel Sektör Makine Mühendisi Maaşları 2021
Özel Sektör Makine Mühendisi Maaşları 2021

NOT: Yukarıda yer alan tablodaki maaş değerleri şu an da piyasada çalışan ve değerlendirmeleri yapan bir grup makine mühendisinin görüleridir. Tarih ve koşullara göre illa ki değişkenlik gösterebilir, referans olarak alınmaması bilgilendirme olarak göz önünde bulundurulması rica edilir.

Devlet İçerisinde Makine Mühendisliği Maaşları!

Üniversitelerden mezun olan yeni mezun Makine mühendisleri için devlette çalışmak her zaman daha avantaj barındıran bir hamle olmuştur. Özel sektörde deneyim ve bilgi sahibi az olan Makine mühendisleri asgari ücret yakınlarında maaş alırken, devlet statüsünde işe girmiş bir Makine mühendisi neredeyse 2 katına yakın bir ücretle işe başlar. Makine mühendisliği maaş koşulları devlette daha farklıdır ve devlette bir makine mühendisinin maaşı ortalama olarak 7000 ₺’dir.

Bu maaş miktarı her sene yapılan zamlar ile artış göstermektedir. Ayrıca yine özel sektör için bahsettiğimiz maaş skalası burası için de geçerlidir. Kişi kendini nasıl geliştirirse burada da oldukça maaşını yükseltebilir. Atanılan kurum ve atanılan kadrodan tutun bildiğiniz yabancı dil sayısından aldığınız sertifika ve eş durumuna kadar her şey maaşınıza etki edebilir.

Devlet içerisinde çalışmak; her ne kadar maaşın sürekli yatması, tecrübeye bakılmaksızın iş olanaklarınızın önüne serilmesi gibi güzel yanları da olsa da tabii ki buraya atanmakta herkesin yapabileceği bir şey değildir. Buraya kadar gelebilmek ve bir kamu kurumunda Makine mühendisi ünvanı ile çalışabilmek için KPSS puanı olarak en az 90 puan alması gerekmektedir. Bu da en az 1 sene boyunca gece gündüz demeden sürekli ve düzenli çalışarak KPSS’ye hazırlanması ve girmesi demektir.

Makine Mühendisliği’nin hem devlet hem de özel sektör de genel olarak fiyatlarından bahsettik. Genel olarak özetleyecek olursak şunları demekte fayda var. Özel sektörün ilk başlarda maaş skalası elbette düşük olabilir ancak bu sinir ve stresi doğru yönetip kendinize zaman ayırıp geliştirebilirseniz kısa süre içerisinde yüksek meblağlar da kazanabilirsiniz. Ülkemiz içerisinde bu bölüm için sürekli yeni çalışma alanları ve olanakları sunuluyor. Önemli olan bu gelişmeleri sürekli takip edip, sevdiğimiz işi en iyi ve düzgün bir şekilde yapmamızdır. Bunları yaptıktan sonra elbette ki karşılığını alacaksınız!

Özel Sektörde Makine Mühendisliği İçin Çalışma Koşulları

Özel sektör içerisin de köklü, kurumsal bir firmada Makine mühendisi olarak çalışırsanız çok güzel çalışma koşullarına ve imkanlarına sahip olabilirsiniz. Tabii ki bunun tam tersi kurumsallıktan çok uzak firmalarda çalışmak da sizi iş hayatından soğutup mesleğinizden uzaklaşmanıza sebebiyet verebilir. Bu yüzden gireceğiniz iş yerlerinde maaşı kadar çalışma koşullarına ve mühendislere nasıl yaklaştıklarına kadar tüm bilgileri öğrenmeniz sizin faydanıza olacaktır.

Etrafımda onlarca çalışan ve kendim de bir Makine mühendisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki; çalışma koşulları, aldığınız maaştan oldukça daha önemlidir. Öğrenci zamanlarınızda genelde maaş olarak düşünüp geri kalan etmenleri fazla kafaya takmazsınız ancak günün oldukça çoğunu burada geçireceğinizi varsayarsak başlangıçtan bitişe kadar tüm koşullar sizi oldukça ilgilendirmektedir. İki yer olarak bunları maddeselleştirebiliriz. Eğer firma küçükse veya firma büyükse neler olur gelin beraber bakalım!

Çalışılan yer küçük bir işletme ise:

  • Sabah “08.30 – Akşam 19.00” çalışma saatleri sizi karşılayacak.
  • Pazar günü haftalık izin alabilirsiniz. ( Eğer şantiye gibi yerde çalışıyorsanız 2 hafta da 1 olarak izin alabilirsiniz. )
  • Öğle yemeği ya da öğle yemeği ücreti ayarlanarak size verilmektedir.
  • Bazı “milli ve dini bayramlarda” tatil size verilmektedir.

Çalışılan yer kurumsal bir firmaysa:

  • Sabah “08.00 – Akşam 18.00 veya 17:00 ” çalışma saatleri sizi karşılayacak.
  • Cumartesi ve pazar günleri haftalık tatil size verilecektir. Eğer iş yoğunluğu fazlaysa bazen cumartesi günü mesai olarak çalışabilirsiniz.
  • Öğle yemeği ve servis imkanı yine mühendislere sunulmaktadır.
  • Şirket doktoru / revir imkanları da yine sizler için her daim hizmetiniz de olacaktır.
  • “Milli ve dini bayramların tamamında” tatil size verilmektedir.

Devlette Makine Mühendisliği İçin Çalışma Koşulları

Devlette çalışma koşulları ve imkanlar tahmin edeceğiniz üzere özel sektörden çok daha iyidir.

  • “Sabah 09.00 – Akşam 17.00” çalışma saatleri sizi karşılayacaktır.
  • Hafta sonu cumartesi pazar tatildir.
  • Milli ve dini bayramların tamamında tatil size verilmektedir.
  • İzin alma kolaylığı da vardır. Elbette kurumdan kuruma değişse de özel sektörde izin almanız daha zordur.
  • Kurum doktoru / revir hizmetleri yine sizin için hizmetiniz de olacaktır.
  • Öğle yemeği ve servis imkanı bulunmaktadır.
  • Kurumun özel sosyal hakları bulunmaktadır.

Bu yazımız içerisinde bir Makine mühendisinin kim olduğu, nerelerde çalıştığı, hangi koşullarda bulunduğu, özel sektör de ve devlet kurumlarında ne kadar maaş aldığı ve bu maaş aldığı yerlerin çalışma koşullarını detaylıca sizlerle buluşturduk. Eğer beğendiyseniz sizin de Makine Mühendisliği bölümünü okuyacak arkadaşlarınız varsa onlar ile paylaşarak onların da bilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Bir sonraki yazı da görüşmek dileğiyle, sağlıcakla kalın!

YAZIMIZA BAKMAYI UNUTMA!

Gazetecilik Nedir?

Start Up Nedir?

Enes AYATA

Merhaba sayın Gelişen Kariyerim Okurları, Ben GK'nin kurucu ortağı ve aynı zamanda Makine Mühendisi Enes AYATA.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu