Markalaşma Nedir?
Markalaşma Nedir, Markalaşma neden bu kadar önemli ? Markalaşmanın ne olduğunu ve avantajlarından en etkili şekilde nasıl yararlanılabileceğini keşfedeceğiz. Keyifli okumalar.
İçindekiler
Merkezde Yatan Temel Soru: Marka Nedir?
Amerikan Pazarlama Birimi tanımına göre marka, bir isim, terim, işaret, sembol ya da diğer göstergelerin bir satıcının ürününün diğerlerinden ayırt edici nitelikte olmasıdır. Bu tanım marka yaratmanın anahtarının isim, sembol, işaret vb. olduğunu belirtse de günümüzde marka kavramını böyle nitelendirmek mümkün değildir.
Çünkü artık marka, üretici ve tüketici arasındaki iletişimin anlamı konumundadır. Bu sebeple, markanın üreticiden çok tüketici için bir anlam ifade ettiğini söylemek mümkündür.
Özetle marka, bir ürünü, şirketi veya bireyi deneyimleyenler tarafından algılanma şeklidir. Bir isim veya logodan çok daha fazlası olan marka tanınabilir duygudur.
Markalaşma’nın Kökeni
1500’ler: Markalaşmanın başlangıcı
Bir İskandinav dili olan Ancient Norse’de “brandr” kelimesi “yakmak” anlamına gelir. Başlangıçta marka yanan bir odun parçasıydı ve daha sonra bir meşale tanımlandı. 1500’lere gelindiğinde, çiftlik sahiplerinin sığırları yakarak mülkiyeti belirtmek için işaret anlamına geliyordu.
En başından beri markalaşma hem kelimenin tam anlamıyla hem de mecazi olarak iz bırakmakla ilgiliydi. Her marka işareti, sığır çiftliğinin kendisine özgüydü. Basit, ayırt edici ve anında tanımlanabilirlerdi ve bu herhangi bir büyük markanın denenmiş ve gerçek dayanaklarıdır. Bu simgeleri ilk ürün logoları gibi düşünebiliriz.
Markalaşma Nedir?
Markalaşma nedir? Sorusuna aradığımız cevabı şu tanımla vermemiz mümkündür; Markalaşma, tüketicinin zihninde bir marka yaratarak ve şekillendirerek belirli bir organizasyon, şirket, ürün veya hizmetlere anlam verme sürecidir.
Organizasyonlar tarafından, insanların markalarını hızlı bir şekilde tanımlamalarına ve deneyimlemelerine yardımcı olmak ve bu markanın ne olduğunu ve ne olmadığını açıklığa kavuşturarak ürünlerini rakipler yerine seçmeleri için bir neden vermek üzere tasarlanmış bir stratejidir. Amaç, markanın vaat ettikleriyle her zaman uyumlu bir ürün sunarak sadık müşterileri ve diğer paydaşları çekmek ve elde tutmaktır.
Kimi etkiler?
Tüketiciler: Yukarıda açıklandığı gibi bir marka, tüketicilere farklı şirketlerden aynı ürün hakkında kararsız hissettiklerinde karar verme kısa yolu sağlar.
Çalışanlar / Hissedarlar / Üçüncü Şahıslar: Tüketicilerin benzer ürünleri ayırt etmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, başarılı markalama stratejileri de bir şirketin itibarına katkıda bulunmaktadır. Bu varlık, tüketicilerden çalışanlara, yatırımcılara, hissedarlara, sağlayıcılara ve distribütörlere kadar bir dizi insanı etkilemektedir.
Örnek olarak, bir markayı sevmiyorsanız veya ona bağlı hissetmiyorsanız, muhtemelen onun için çalışmak istemezsiniz. Bununla birlikte, markanın sizi anladığını ve size ilham veren ürünler sunduğunu düşünüyorsanız, muhtemelen onun için çalışmayı ve dünyasının bir parçası olmayı arzu edersiniz.
Markalaşma Neden Bu Kadar Önemli?
Marka bilinci oluşturma önemlidir çünkü:
- Rekabette öne çıkmanıza yardımcı olur; Ne tür bir şirkete sahip olmanız, hangi sektörde olduğunuz veya ne tür bir müşteri peşinde olursanız olun eğer iş dünyasındaysanız, ciddi bir rekabetiniz var. Marka bilinci oluşturma, farklı, özel ve benzersiz olduğunuz yolları belirlemenize yardımcı olur ve müşterilerinize neden rakipleriniz yerine sizinle çalışmaları gerektiğini gösterir.
- Marka tanınırlığı oluşturur; Başarılı bir marka oluşturmak istiyorsanız, tanınır olmanız gerekir. Doğru markalama (etkili bir logo, web sitesi ve diğer marka varlıkları tasarlamak dahil), farklı bir stil oluşturmanıza yardımcı olur ve pazardaki marka bilinirliğinizi artırır.
- Müşterileriniz için tutarlı bir marka deneyimi yaratır; İşletmenizin başarılı olması için, müşterilerinize tutarlı bir deneyim sunmanız gerekir. Markalaşma, insanların markanızı nasıl algıladığını ve deneyimlediğini kontrol etmenize olanak tanır ve algı ve deneyimin tüm marka mihenk taşlarınızda tutarlı kalmasını sağlayabilirsiniz.
- Hedef kitlenizle bir bağlantı kurar ve bu kitleyi sadık müşterilere dönüştürür; En başarılı işletmeler, müşterileriyle duygusal bir bağ kuran işletmelerdir. Bu duygusal bağlantı, bir potansiyel müşteriyi bir müşteriye ve bir müşteriyi bir marka tutkununa dönüştüren şeydir. Bu bağlantıyı yaratma ve kurmanın yolu markalaşmadır.
Daha iyi bir marka, daha iyi pazarlama demektir. Genel bir kural olarak, ürünlerin yaşam döngüleri sınırlıdır, ancak markalar iyi yönetilirse sonsuza kadar dayanır.
Bir marka olarak tam olarak kim olduğunuz belirlendikten sonra, onu pazarlamak çok daha kolay hale gelir. Devam eden pazar araştırması ve analizi ile marka yönergeleri, ürünlerinizi pazarlamanın en iyi yolunu belirlemede size taktiksel bir avantaj sağlamalıdır.
Radyo ve reklam panosu gibi geleneksel pazarlamaya mı odaklanıyorsunuz, yoksa potansiyel müşteriniz viral Youtube videoları ve Snapchat filtreleri tarafından daha mı etkilendi? Pazarlama, taktiklerin bir karışımı olabilir, ancak kendinizi fazla zayıflatmaya dikkat edin. Sürekli olarak marka rehberinize danışarak, çabalarınızı gerçekten önemli olan taktiklere odaklayabilmelisiniz.
Günün sonunda, pazarlama size potansiyel müşterileri ve satışları getiren süreçtir, ancak unutmayınız ki markalaşma, itibarı ve müşteri sadakatini inşa eden temeldir.
Markalaşmanın İşletmelere Sağladığı Faydalar Nelerdir?
Markalaşma işletmelerin itibar kazanması ve bulunduğu sektörde konumunu sağlama almasında önemli bir etkendir. Markalaşma müşteriye güven sağladığı gibi firmalara da hem firmaya hem de müşteri nezdinde sağladığı faydalar vardır. Aşağıda markalaşmanın birkaç faydası bulunmaktadır:
- Ürünlerin pazarlama ne tanıtımında etkin rol oynaması
- Müşteriyle duygusal bağ oluşturulması
- Ürüne ve hizmete duyulan güven ve sadakati artırması
- Kalıcı müşterileri artırması
- Rakiplerin arasından öne çıkmayı ve dikkat çekmeyi sağlaması
- Şirketlere itibar kazandırması
- Müşteriye güven ve sadakat vermesi
Markalaşma Oluştururken Dikkat Edilecek Unsurlar Nelerdir?
Markalaşma şirketlerin uzun vadede itibar ve sektör kalıcılığı kazanması için bir zorunluluk halini almış durumdadır. Uzun bir zamana yayılan başarılı markalaşma örnekleri şirketlerin doğuşuyla birlikte başlamaktadır.
Markalaşma sürecinde şirketlerin dikkate alması gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlardan bazıları:
- Markanın konumlandırması
- Markanın hedef kitlesi
- Hedef kitlenin markadan beklentileri
- Markanın hikayesi
- Markanın yüzü
- Markanın hedefleri ve amaçları
- Markanın misyon ve vizyonu
- Markanın öne çıkan özellikleri
- Markanın işlevleri
- Rakiplerden farklı dikkat çeken değerler