Hakkımızda1

Mentorluk Nedir?

Merhaba Sevgili Gelişen Kariyerim Okuyucuları, son zamanlarda koçluk, mentorluk, danışmanlık kelimelerini sıkça duyar olduk. Çoğu alanda karşımıza çıkan bu kelimelerden biri olan mentorluk hakkında akıllarda pek çok soru işareti bulunmakta. Mentorluk Nedir, Mentor Ne Yapar? Haydi birlikte bu soruları cevaplayıp, mentorluğa yakından göz atalım!

Son Zamanların Gözde Kelimesi Mentorluk

Mentorluk Nedir

Mentorluk; kişinin kendisine görece daha az bilgiye sahip kişiye rehberlik etmesi diyebiliriz. Bir diğer taraftan bakacak olursak kendimizden daha kıdemli, daha bilgili, daha tecrübeli bireylerden destek almak olarak özetleyebiliriz.
Halihazırda mentorluk kelime anlamı olarak yol gösteren, danışman anlamlarına geliyor.

Hedefimizi belirleyemediğimizde, o hedefe nasıl ulaşacağımızı bilmediğimizde veya bir konu hakkında kendimizden daha bilgili birinden akıl almak istediğimizde bir danışmana ihtiyaç duyabiliriz, işte bu danışmana mentor denir.

Mentorluk Nedir

Türk Dil Kurumu ‘Mentorluk Nedir?’ Sorusunu Nasıl Yanıtlıyor?

Türk Dil Kurumu bu sorunun cevabını ”yönder” olarak yanıtlamış ve şöyle açıklamıştır; Bir iş yerinde farklı görevlerde çalışarak deneyim kazanmış olan danışan kişinin hedefine ulaşmasını sağlayacak yolu bulmasına yardımcı kimse.

Mentor Ne Yapar?

Mentor kılavuzluk eder, yol yöntem gösterir, motive eder. Bir hedefi olan kişi veya kuruma yol gösterebilir. Eğer bir hedefiniz yoksa mentor desteği almak bir gelişim sağlamayacaktır. Öncelikli istenen, hedef belirlenmesidir.

Mentorluk: Mentor ve mentee(danışan) arasındaki etkileşime denir. Bu profesyonel bir ilişkidir.
Hayatın her alanında insanların veya şirketlerin bir kılavuza, yön göstericiye ihtiyacı olabilir. Tam da bu noktada değişik ihtiyaçlara yönelik farklı mentorluk alanları ortaya çıkıyor. Örneğin iş hayatı, okul hayatı gibi pek çok alanda kendimizi eksik veya yetersiz hissedebiliriz tam da bu zamanda mentorluk desteği alınabilir.

Mentorde Olması Gereken Özellikler – Mentor Neler Yapmalıdır?

  • Mentor sahip olduğu deneyimi ve bilgi birikimini menteeye aktarabilmelidir.
  • En önemli özelliklerden biri de düzen ve disiplindir.
  • Etkin dinleme yapmalı ve menteenin kişisel gelişimine destek olmalıdır.
  • Mentorluk ilişkisinin profesyonel bir ilişki olduğunu unutmamalıdır.
  • Mentor motivasyon kaynağı olmalı, danışanına seanslardan sonra geri bildirim vermelidir.
  • Bir mentorde olması gereken en önemli özelliklerden biri de süreç yönetimidir.

Gündelik Hayat ve Mentorluk

Aslında hayatımızda farkında olmadan amatör bir mentor veya mentee olduğumuz durumlar da olabilir. Örneğin ailemizin kendi deneyimlerini, ilgili alandaki bilgi birikimlerini bize aktarırken aynı zamanda o konuda bizi motive ettiği durumlar olmuştur. Bu da bir nevi yol gösterimi, akıl hocalığı sayılır. Her birimizin diğerlerinden daha iyi olduğu bir konuda çevresine yol gösteren konumuna geldiği durumlar olmuştur fakat mentorluk daha profesyonel ve daha planlı bir ilişkidir.

Tersine Mentorluk Nedir? Tersine Mentorluk Nasıl Yapılır?

Mentorluk Nedir?” sorusuna sonsuz bir öğrenme de denilebilir çünkü her ne kadar menteeden daha deneyimli, daha bilgili olsa da mentor her menteesinden yeni şeyler öğrenir. Esasen mentor ve mentee karşılıklı bilgi aktarımı yaparlar.
Bazen öyle durumlar olur ki mentorluk tersine döner ve bu durumda mentee mentor, mentor ise mentee konumuna gelir. Bu duruma ise tersine mentorluk adı verilir.
Tersine mentorluk yaşça büyük ve deneyimli kişinin, o alanda yeni, genç, deneyimi kendine görece daha az olan kişiden yardım, tavsiye almasıdır.
Bu alanda teknolojiyi örnek vermek doğru olur. Örneğin 50 yaşlarındaki deneyimli bir yöneticinin kariyerinin başında 20’li yaşlarındaki kişiden mentorluk alması tersine mentorluk olarak adlandırılır. Kurumlarda kuşaklar arası çatışmayı en aza indirgemek için mentorluk ve tersine mentorluk tercih edilen alanlardandır.

Hem mentorluk hem de tersine mentorluk sonucunda hedeflere, beklentilere ne kadar ulaşılabildiğine dair bir süreç raporu hazırlanıp iki tarafın da kendini ifade etmesine olanak sağlanmalıdır. Süreç sonunda mentor ve danışan bu profesyonel ilişkiden fayda sağladı mı? Daha iyi olabilecek hususlar mevcut muydu? gibi sorular yanıtlanmalı. Sürece artı olarak bu sonuç raporu da gelişime katkı sağlayacaktır.

Size değer katacak mentorler ile buluşmanız, çalışmanız dileğiyle.

Diğer yazılarımızı aşağıdaki bağlantılardan okuyabilirsiniz.

3 Boyutlu Yazıcıyla Sıkıştırılabilir Batarya Üretildi

Renklerin Özellikleri ve Etkileri

Öğrenme Stilleri | Siz Nasıl Öğrenirsiniz ?

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Emeğinize sağlık Merve hanım,çok güzel anlaşılır ve faydalı bir paylaşım olmuş♥️Sevgiler ♥️

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu