Mesai Arası Sohbetler (Akademisyen)
İçindekiler
BU HAFTAKİ KONUĞUMUZ “Doç. Dr. ÖNDER BELGİN”
Mesai arası sohbetler serimizin bu haftaki konuğu akademisyen Doç. Dr. Önder BELGİN Online olarak gerçekleştirdiğimiz röportajda bize kıymetli vakitlerini ayırdığı için öncelikle teşekkürlerimi iletmek isterim şimdiden iyi okumalar.
1-Öncelikle sizi tanımak isteriz kimdir Önder Belgin?
2004 yılında Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Aynı yıl Milli Prodüktivite Merkezi’nde uzman yardımcısı olarak göreve başladım. Yine aynı yıl lisans mezunu olduğum bölümde yüksek lisansa başladım. 2011 yılında kurumun kapatılmasıyla birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda çalışmaya devam ettim ve halen orada çalışıyorum. Bu arada 2017 yılında da Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde doktoramı tamamladım. 2017 yılından bu yanda bir yandan da akademisyen olarak Atılım Üniversitesi’nde yarı zamanlı ders veriyorum.
2-Yüksek Lisansınızı da Endüstri Mühendisliği üzerine yapmışsınız. Endüstri Mühendisliğinde Yüksek Lisans yapmak isteyen öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir? Lisans öğrenimini bitirmeden neler yapmalılar?
Endüstri mühendisliği konuları teorik ve pratik düzeyde çeşitlilik gösteriyor. Öncelikle nasıl bir alanda çalışmak istediklerine karar vermeliler. Çalışma hayatında kullanacakları güncel konulara (kalite yönetimi, yalın üretim, karar verme teknikleri, simülasyon, vb.) da yönelebilirler, akademik çalışmalar için matematiksel yönü ağır basan konulara (yöneylem araştırması teknikleri) da yönelebilirler. Tüm bunların yanında endüstri mühendisliği alanında kullanılan yazılım ve programları da öğrenmeleri onları bir adım öne çıkaracaktır. Hatta diğer alanlarda kullanılan genel amaçlı yazılımları da (C, Phyton, vb) belli düzeyde bilmelerini tavsiye ederim. Bu yazılımlara ilişkin temelleri lisans eğitimleri sırasında daha kolaylıkla oluşturabilirler.
3-Mühendislik öğrencilerinin öğrenmesi gereken programlar sizce nelerdir?
Ben bu soruyu endüstri mühendisliği özelinde yanıtlayabilirim. Öncelikle ofis programlarını çok iyi kullanıyor olmaları gerekir. Özellikle excel’de ileri düzey uygulamaları öğrenmelerinde büyük fayda var. İster özelde, ister kamuda çalışıyor olsunlar her zaman bu uygulamalara ihtiyaçları olacak. Dersleri için kullandıkları programlara ilaveten genel amaçlı bir programlama dilinin öğrenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çağımız artık bilgi çağı ve şu anki gelişmeler ileride bilgi sistemleri üzerinde yoğunlaşacak bir iş hayatının bizi beklediğini gösteriyor. Bunun için ben veri madenciliği, makine öğrenmesi, büyük veri analitiği gibi konuları da gündemlerine almalarını tavsiye ediyorum.
Excel’de ileri düzey uygulamaları öğrenmelerinde büyük fayda var. İster özelde, ister kamuda çalışıyor olsunlar her zaman bu uygulamalara ihtiyaçları olacak.
4-Mühendislik öğrencileri lisans dönemlerini nasıl geçirmeli?
Öncelikle okulda öğretilenlerle yetinmemeleri gerektiğinin anlaşılması gerekir. Çünkü okulda verilen bilgiler temel bilgiler ve o bilgileri kullanarak meslekleriyle ilgili yeni gelişmeleri de farklı kaynaklardan takip etmeliler. Arık internet sayesinde bu tür bilgilere ulaşmak kolaylaştı. Yine kendi meslek alanlarıyla ilgili kongre, konferans türü organizasyonlara da katılmalarını öneririm. Son tavsiyem sorumluluk alarak görevlerini yerine getirecekleri çeşitli organizasyonlarda ya da ekiplerde (okul toplulukları, toplantı organizasyonları, vb.) yer almaya gayret göstermeliler. Bu tür faaliyetler iş hayatında ve iş başvurularında onlara avantaj sağlayacaktır.
Bu tür faaliyetler iş hayatında ve iş başvurularında onlara avantaj sağlayacaktır.
Lisans döneminde stajlar ciddiye alınmalı ve olabildiğince kurumsal firmalarda yapılmaya çalışılmalı. Çünkü burada yapılan gözlemler kariyer hedeflerinin belirlenmesinde ve meslek adına öğrenilecekler konusunda yol gösterici olacaktır.
Son olarak değinmek istediğim konu ise Ar-Ge ve inovasyon konusunda. Dünyada ve ülkemizde gelişen bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi var ve son yıllarda bu alanda yeni meslekler ortaya çıkmakta. Bu yüzden okudukları üniversitelerin var ise teknoloji transfer ofisleri ve teknoparklarıyla da ilişki içinde olmalarını, oradaki ekosistemi gözlemlerini tavsiye ederim.
Teknoloji transfer ofisleri ve teknoparklarıyla da ilişki içinde olmalarını, oradaki ekosistemi gözlemlerini tavsiye ederim.
5-Yüksek Lisans öncesi sizce sektörde yer alınmalı mı?
Bence bu bir ön şart değil. Sektörde çalıştıktan sonra yüksek lisans yapıyor olmak, yüksek lisans çalışmaları için daha iyi yön verecektir. Daha önce de dediğim gibi en önemlisi hangi konuya yönelmek istediklerine karar vermeleri.
6-Endüstri mühendislerinin çok yönlü bir mühendislik dalı olması sizce bir avantaj mı yoksa dezavantaj mı?
Bence bu durum bir avantaj. Bu durum uzmanlaştığımız konu ile birlikte diğer konularda da belirli düzeyde bilgi sahibi olabilmeyi sağlıyor. Böylelikle farklı alanlardaki bilgileri birleştirebilme olanağı artıyor.
7-Endüstri mühendislerinin gelecekteki konumları hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Gelecekte endüstri mühendisliğinin şimdikinden biraz daha farklı bir noktaya doğru evrileceğini düşünüyorum. Çünkü Endüstri 4.0 gibi yeni çalışma biçimleri ortaya çıkmaya başladı ve bu sistemlerin problemleri şimdiki sistemlerden daha farklı olacak. Robotlar, veri analitiği gibi konular endüstri mühendisliğinin daha fazla gündeminde olan konular haline gelecek.
Endüstri 4.0 gibi yeni çalışma biçimleri ortaya çıkmaya başladı ve bu sistemlerin problemleri şimdiki sistemlerden daha farklı olacak.
8-Yurt dışında Yüksek Lisans yapmak isteyen öğrenciler ülke seçimlerinde nelere dikkat etmeliler? Sizce Avrupa yerine Asya da Yüksek Lisans yapmak mantıklı mı?
Globalleşme ve bilgi çağıyla birlikte artık bir ülke diğerindeki gelişmeleri ve teknoloji takip edebiliyor. Bu nedenle burada önemli olan hangi ülke olduğu değil, gidecekleri yüksek lisans programının onlara ne tür bir değer katacağıdır. Tabi ki Asya ülkelerindeki yaşama adapte olmak Avrupa ülkelerindeki yaşama adapte olmaktan daha zor olacaktır. Çünkü gündelik yaşam biçimi açısından Avrupa’ya daha yakınız.
9-Okuyucularımıza tavsiyeleriniz nelerdir?
Okuyucularınıza en önemli tavsiyem hiçbir konuyu öğrenirken kolaycılığa kaçmamaları gerektiğidir. İş hayatında elde edilen deneyim ve bilgiler bir öncekinin üzerine yenisini koyarak ilerliyor ve yeni şeyler öğrenmeye her zaman açık olmalılar. Endüstri mühendisliği bir sistem analizi ve tasarımı disiplini olduğu için çalıştıkları yerde daha iyisinin nasıl olabileceğini her zaman kendilerine sormalarını tavsiye ediyorum. ve bu sayede ihtiyaç duydukları konuları keyif alarak daha kolay öğrenebileceklerdir.
Hiçbir konuyu öğrenirken kolaycılığa kaçmamaları gerektiğidir.
10-Önereceğiniz kitap ismi alabilir miyim?
Felsefenin Tesellisi – Alain de Botton
Son Ada – Zülfü Livaneli
Mesai arası sohbetlerde konuğumuz akademisyen “Doç. Dr. ÖNDER BELGİN” kendisine çok teşekkür ediyorum. Umarım yararlı olmuştur.
Mesai Arası Sohbetler (Tasarım Mühendisi)