Üniversiteliler Anlatıyor

Moleküler Biyoloji Ve Genetik Bölümü

Bugün sizlere MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ‘nü anlatacağım.

Moleküler biyoloji ve genetik bölümü nedir, hangi dersleri görür, ataması var mı, maaşı ne kadar gibi genel olarak merak edilen soruları cevaplamaya çalışacağım. Hadi gelin hep birlikte cevaplara bakalım.

Moleküler biyoloji ve genetik bölümü, biyolojik açıdan canlı olarak ele aldığımız bütün canlı hücreleri ve hücre ile ilgili olayları ele alan bir TEMEL BİLİMDİR.

Canlı üzerinde meydana gelen deformasyon yani bozulmaları ve bu deformasyonun genetik tabanlı nedenlerini araştırır. Buna uygun olarak da yaptığı ve yapacağı deneyler sayesinde tedavi yöntemleri bulur. Bu yöntemleri sayesinde TIP, başta olmak üzere tüm bilim dallarına katkı sunar.

Moleküler biyologların çalışma ortamları genel olarak laboratuvarlardır. Ama spesifik olarak bazı moleküler biyologlar kendi çalışma alanına göre hastane, onkoloji merkezinde ya da AR-GE firmalarında vb. çalışabilirler. Hatta ASTROBİYOLOGLAR uzay çalışmalarına yönelik olarak NASA’DA çalışabilirler. Çalışma alanına göre tüm bunlar değişebilir.

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ DERSLERİ NELERDİR?

Genel anlamda temel bir bilim olduğundan dolayı matematik, fizik, özellikle de kimya temelinde harmanlanmış bir bölüm. Ama her bölümün olduğu gibi bu bölümün de spesifik olarak kendine ait dersleri mevcut.

Her üniversitenin müfredatının farlı olabileceği unutulmamalıdır. Bundan dolayı üniversitelerin ders programlarına bakmanızı öneririm. Burada Boğaziçi Üniversitesi moleküler biyoloji ve genetik bölümü ders programı mevcut. Bakmanız için linkini ekliyorum.

Örnek vermek gerekirse;

Biyokimya, hücre biyolojisi, biyokimya, immünoloji, genel biyoloji laboratuvarı biyoinformatik, endokrinoloji, genetik, mikrobiyoloji, viroloji, fizyoloji gibi dersler karşımıza çıkmaktadır.

Aslında genel olarak söylemek gerekirse bu bölümü okumak için gerçek manada sevmeniz ve ilgi duymanız gerekiyor. Çünkü kendine özgü bir işleyişi var. Ve itiraf etmeliyim ki severek ve isteyerek bu bölüme gelmezseniz size eziyet gibi gelecektir.

Çünkü ilginizi çekmeyen ve üstelik zor olan bu dersler sizi yeterince zorlayabilir. Hem dersleri anlama konusunda hem de ileride iş bulma açısından zorluk yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜNDEN MEZUN OLAN BİRİ NE YAPAR?

Bu soru aslında ucu açık bir soru. Çünkü canlıyı temel alan bir bilim dalı olduğu için canlının olduğu her yerde karşımıza çıkabilmekte. Yani hayatın olduğu her yerde moleküler biyoloji ve genetik de var.

Örnek vermek gerekirse; onkoloji merkezlerinde, tüp bebek merkezlerinde, genetik tanı merkezlerinde, hastanelerin laboratuvarlarında, su firmalarında, ilaç ve kozmetik sektöründe, ziraat tabanlı araştırma firmalarında hatta beyin ve onunla ilgili hastalıkları temel alan nörobilim ve biyofizik olarak da karşımıza çıkabilmekte.

Burada tam manasıyla vurgulamak istediğim aslında moleküler biyoloji ve genetik bölümü, fonksiyonel olarak birçok kola ayrılabiliyor. Tek odak noktası, bu bölümü araştırıp bilgi sahibi olarak tercih etmektir. EVET, ben ne istediğimi biliyorum ve bu bölümü gerçekten istiyorum, diyebilmek gerekiyor. Bununla birlikte yoğun bir emek dönemine de hazırlık yapmış olmanız gerekiyor.

Dört yıllık lisans hayatından sonra kişi eğer isterse yüksek lisans ve doktora gibi programlara başvuru yapabilir. Genel olarak MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ mezunları bu yolu tercih ederek akademik hayatta yana devam ediyorlar. En az bir tane yabancı dil bilmek gerekiyor ki bu da tahmin ettiğiniz gibi İNGİLİZCE. Bölümle ilgili kaynaklar genel anlamda ingilizce olduğundan dolayı İngilizce’yi bilmek zorunlu oluyor.

Staj yapmak ve bu yaptığınız stajlardan en az birini yurt dışında yapmanız gerekiyor. Aslında yurt dışında staj yapmak zorunlu değil ama ne kadar yurt dışı deneyimi olursa mesleki hayatınızda da o kadar faydanıza olur.

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜNÜ OKUMAK ZOR MU?

Emek harcamanız gereken bir bölüm olduğu için bazı fedakarlıkları göze almalısınız. Çünkü bazen bazı deneyleri günlerce ve hatta haftalarca yeniden tekrarlamanız gerekebilir. Bazen deney yöntemi yanlış bazen de küçük bir hata olmuş olabilir. Sabırla ve yılmadan tekrar en baştan başlamanız gerekecektir.

Bir yerlere gelip iyi bir maaş alabilmek için yıllarınızı bu uğurda gözden çıkarabilmelisiniz. Tabiri caizse bir bebeği büyütür gibi moleküler biyoloji bölümünü de emek vererek bir yerlere getirebilmeniz gerekiyor. Ondan dolayı son yıllarda özellikle de pandemi döneminde gözde meslekler grubuna girebilmeyi başarabildiyse de havasına kapılmamak gerekiyor.

Gerçekten araştırma yapmayı seven sabırla ve uzun saatler deney yapmaktan hoşlanan kişiler bu mesleği düşünmeli. Araştırma yapmayı sevmeyen ve bu araştırmalar üzerine düşünecek zamanım yok diyorsanız moleküler biyoloji ve genetik bölümü size göre değil demektir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Puanları için buraya tıklayabilirsiniz.

François de La Rochefaucauld

Eğer araştırmacı, gözlem üzerine fikir yürütemiyorsa ve fikirlerini detay ile irdelemiyorsa boşuna uğraşmaktadır.

SONUÇ OLARAK

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ ülkemizde henüz hak ettiği değeri alamasa bile yeni dönemle birlikte bu durum değişmek zorundadır. Çünkü ülkeler arasında meydana gelen savaşlar bile artık biyolojik savaşlara dönmüş durumda. Hayatta kalabilmek için çağa ayak uydurmamız gerekmektedir. Ülkemizde bilime yapılan yatırımlar arttıkça buna paralel olarak gelişme eğrisi ve refah seviyesi de artacaktır. Temel bilimlere gerekli yatırımı ve önemi vermeyen milletler günümüzde küreselleşen dünyadan geri kalmaya ve tarihe karışmaya mahkûm olacaktır. İstenmeyen sonları yaşamamak için bilime, eğitime, tarihe ve bununla birlikte araştırmaya olan önem artmak zorundadır. Beyin göçlerini önlemenin tek ve zorunlu yolu, yukarda anlattığım yollardan geçmektedir. Unutmayalım ki BUGÜNÜMÜZÜN, DÜNDEN FARKLI OLMASI GEREKİYOR. Aksi durumda geriye gitmek zaruri olacaktır.

Son söz olarak ATAMIZIN yıllar öncesinden söylediği bir sözü alıntılıyorum. Ve herkese bilimli ve sağlıklı günler diliyorum.

“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir”

 MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu