PCB Kart Nedir? PCB Kart Yapısı ve Türleri
Değerli okuyucularım bu yazımda elektronik kartı olan PCB’nin açılımına, PCB türleri, Montaj Sistemine Göre PCB Türlerini ele alıp inceleyeceğim ve yazımın sonunda PCB kart ile ilgili kafanıza takılan birçok soruya cevap bulacaksınız.
Öncelikle elektronik kart olan PCB’nin açılımı ile başlayalım.
PCB kartı İngilizce “Printed Circuit Board” kelime grubunun baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçede “Baskı Devre Kartı” anlamına gelmektedir.
PCB elektronik bileşenleri bir arada tutan ve elektriksel olarak birbirine bağlayan bir karttır. Herhangi bir elektronik tasarımın yapı taşıdır. Bir PCB kartı, sinyallerin ve gücün fiziksel cihazlar arasında yönlendirilmesine izin verir. Lehim, PCB kartı yüzeyi ile elektronik bileşenler arasındaki elektrik bağlantılarını yapan metaldir. Lehim ayrıca güçlü bir mekanik yapıştırıcı görevi görür. PCB’ler yıllar geçtikçe geliştirilerek çok daha komplike bir bileşen haline gelmiştir.
İçindekiler
PCB Kart Nedir?
PCB kart, tüm elektrik ve elektronik bileşenlerin, PCB kart tabanına sahip tüm bileşenler için fiziksel destekle tek bir ortak kartta birbirine bağlandığı bakır lamine ve iletken olmayan bir Baskılı Devre Kartıdır. PCB kart geliştirilmediğinde, o sırada tüm bileşenler, karmaşıklığı arttıran ve devrenin güvenilirliğini azaltan bir kabloyla bağlanır. Bu şekilde anakart gibi çok büyük bir devre yapamayız. PCB’de tüm bileşenler telsiz ve dahili olarak bağlanır. Bu nedenle genel devre tasarımının karmaşıklığını azaltacaktır. PCB kart tasarlandığı şekilde çalıştığı bileşenler arasında elektrik ve bağlantı sağlamak için kullanılır. PCB’ler, kullanıcı gereksinimlerine göre herhangi bir spesifikasyona göre özelleştirilebilir. Birçok elektronik cihazda bulunabilir; TV, mobil, dijital kamera, bilgisayar gibi parçalar; ekran kartları, anakart vb. Birçok alanda da kullanılır; tıbbi cihazlar, endüstriyel makineler, otomotiv endüstrisi, aydınlatma vb.
PCB Kartı Türleri:
Devre için çeşitli PCB türleri mevcuttur. Bu PCB türlerinden uygulamamıza göre uygun PCB türünü seçmeliyiz.
- Tek katmanlı PCB Kartı
- Çift katmanlı PCB Kartı
- Çok katmanlı PCB Kartı
- Esnek PCB Kartı
- Alüminyum destekli PCB Kartı
- Flex-sert PCB Kartı
1) Tek Katmanlı PCB Kartı
Tek katmanlı bir PCB, tek taraflı PCB olarak da bilinir. Bu PCB türü basittir ve en çok kullanılan PCB’dir. Çünkü bu PCB’lerin tasarımı ve üretimi kolaydır. Bu PCB’nin bir tarafı herhangi bir iletken malzeme tabakası ile kaplanmıştır. Bakırın iletkenlik özelliği çok iyi olduğundan, PCB için iletken malzeme olarak genellikle bakır kullanılır. PCB’yi oksidasyona karşı korumak için bir katman lehim maskesi kullanılır. Ardından PCB üzerindeki tüm bileşenleri işaretlemek için ipek ekran kullanılır. Bu tip PCB’de, direnç, kondansatör, indüktör gibi farklı tipteki elektriksel veya elektronik bileşenleri bağlamak için PCB’nin sadece bir tarafı kullanılır. Bu bileşenler lehimlenmiştir. Bu PCB’ler hesap makineleri, radyo, yazıcılar ve katı hal sürücüsü gibi düşük maliyetli ve toplu üretim uygulamalarında kullanılır.
2) Çift Katmanlı PCB Kart
Çift katmanlı PCB, çift taraflı PCB olarak da bilinir. Adından da anlaşılacağı gibi, bu tip PCB’de, levhanın hem üst hem de alt taraflarına bakır gibi ince bir iletken malzeme tabakası uygulanır. PCB’de farklı levha katmanlarında, farklı katmanlar üzerinde karşılık gelen konumda iki ped bulunan yol vardır. Daha esnek, nispeten daha düşük maliyetli olan bu tip PCB kartının en önemli avantajı, devreyi kompakt hale getiren küçültülmüş boyutudur. Bu tip PCB çoğunlukla endüstriyel kontroller, dönüştürücü, UPS sistemi, HVAC uygulaması, telefon, amplifikatör ve güç izleme sistemlerinde kullanılır.
3) Çok Katmanlı PCB Kartı
Çok katmanlı PCB, ikiden fazla katmana sahiptir. Bu, bu tip PCB’nin en az üç iletken bakır katmanına sahip olduğu anlamına gelir. Levha tutkalını sabitlemek için, fazla ısının devrenin herhangi bir bileşenine zarar vermemesini sağlayan yalıtım katmanı arasına sıkıştırılır. Bu tip PCB tasarımı çok karmaşıktır ve çok dar alanda ve kompakt devrede çok karmaşık ve büyük elektrik işlerinde kullanılır. Bu tip PCB, GPS teknolojisi, uydu sistemi, tıbbi ekipman, dosya sunucusu ve veri depolama gibi geniş uygulamalarda kullanılır.
4) Esnek PCB Kartı
Esnek PCB, Flex devresi olarak da bilinir. Bu tip PCB, polimid, PEEK (Polieter eter keton) veya şeffaf iletken polyester film gibi esnek plastik malzeme kullanılır. Devre kartı genellikle katlanmış veya bükülmüş olarak yerleştirilir. Bu çok karmaşık bir PCB türüdür ve aynı zamanda tek taraflı esnek devre, çift taraflı esnek devre ve çok taraflı esnek devre gibi farklı katmanlar içerir. Esnek devre organik ışık yayan diyot, LCD üretimi, esnek güneş pili, otomotiv endüstrisi, cep telefonları, kamera ve dizüstü bilgisayarlar gibi karmaşık elektronik cihazlarda kullanılır.
5) Sert PCB Kartı
Sert PCB’ler, PCB’nin bükülmesine izin vermeyen katı malzemeden yapılmıştır. Esnek PCB ile aynı olan Sert PCB, tek katmanlı, çift katmanlı ve çok katmanlı Sert PCB gibi farklı katman konfigürasyonuna da sahiptir. Bu PCB’nin şekli kurulumdan sonra değişmez. Bu PCB tabanın şekline göre bükülemez. Bu yüzden bu PCB, RIGID PCB olarak bilinir. Bu tip PCB’nin ömrü çok yüksektir. Bu nedenle RAM, GPU ve CPU bilgisayarın birçok bölümünde kullanılır. Basit tasarım ve en çok kullanılan ve en çok üretim PCB’si tek taraflı sert PCB’dir. Çok katmanlı sert PCB, 9-10 katman içererek daha kompakt olabilir.
6) Esnek Sert PCB Kartı
Esnek devre ve rijit devrenin en önemli kartıdır. Flex-rigid kartlar, bir dizi sert PCB katmanına tutturulmuş çok sayıda esnek PCB katmanından oluşur. Flex-sert tahta şekilde gösterildiği gibidir. Cep telefonlarında, dijital fotoğraf makinelerinde ve otomobillerde vb. kullanılır.
Montaj Sistemine Göre PCB Türleri
- Geçişli PCB Kartı
- Yüzeye monte PCB Kartı
1) Geçişli PCB Kart
Bu tip PCB’de PCB üzerinde matkap kullanarak delik açmak zorundayız. Bu deliklerde, bileşenlerin uçları PCB’nin karşı tarafında bulunan pedlere monte edilir ve lehimlenir. Bu teknoloji en kullanışlı olanıdır. Çünkü elektrikli bileşenlere daha fazla mekanik destek ve bileşenlerin montajı için çok güvenilir bir teknoloji sağlar. Ancak PCB’de delme işlemi daha pahalı hale getirir. Tek katmanlı PCB’de bu montaj teknolojisinin uygulanması kolaydır, ancak çift katmanlı ve çok katmanlı PCB olması durumunda delik açmak daha zordur.
2) Yüzeye Monte PCB Kart
Bu tip PCB’de, bileşenlerin boyutu küçüktür. Çünkü bu bileşenlerin çok küçük ucu vardır veya karta montaj için hiçbir kablo gerekmez. Burada, bu teknolojide, SMD bileşenleri doğrudan kartın yüzeyine monte edilir ve kart üzerinde delik açılmasına gerek yoktur.
REFERANS :Baskılı Devre Kartı
Diğer yazılarımızı buradan okuyabilir, paylaşabilirsiniz. Görüşmek Üzere.
LPWAN Düşük Güç Geniş Alan Teknolojisi
Oldukça bilgilendirici ve güzel bir yazı. Elinize Sağlık.
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.