Hakkımızda1

PDR Bölümü Nedir?

PDR bölümünün açılımı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberliktir. Yani bir üniversitenin eğitim fakültesine bağlı PDR bölümü 4 yıllık lisansını tamamlayan kişi ”Psikolojik Danışman” unvanını alır. Bu bölüm bir tıp bölümü değildir. Lisansını tamamlayan kişi psikolog veya psikiyatrist olamaz bununla beraber PDR mezunu öğretmen de olamaz.

PDR bölümü puanları nedir? Hangi üniversitelerde vardır? Kaç yıllıktır? Hangi puan türüyle tercih edilir?

PDR Bölümü

PDR bölümü puanları her yıl değişmektedir. Bu bilgiye ”Yök Atlas”dan detaylıca ulaşabilirsiniz. Yine çok fazla vakıf-devlet üniversitelerinde PDR bölümü mevcuttur. PDR bölümü 4 yıllık bir lisans bölümüdür ve TM puanıyla öğrenci kabul eder.

Neden PDR mezunu öğretmen değildir?

PDR mezunu okullarda çalıştığı zaman genelde ”öğretmen” unvanıyla çalışır fakat bu doğru bilinen yanlış bir bilgidir. Öğretmen öğrenciye sürekli ders çalışması gerektiğini söylerken Okul Psikolojik Danışmanı öğrenciye ”ders çalışmamanın altında yatan sebep nedir?” diye sorar. Kısaca bir öğretmen sonuç odaklı yaklaşırken Psikolojik Danışman sorun odaklı yaklaşım sergiler.

PDR ile Psikoloji bölümü arasındaki fark nedir?

PDR bölümü üniversitelerin Eğitim Fakültesinde yer alan bir eğitim bilimidir. Psikoloji ise üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültesinde yer alan bir sosyal bilimdir. Psikoloji bölümü daha teorik odaklıyken PDR bölümü daha sosyal odaklı bir bölümdür.

Bununla beraber psikoloji ve PDR bölümünün ortak ders sayısı oldukça fazladır. PDR bölümü eğitim biliminin alt dalı olarak ”Psikoloji” eğitimi alır bunun yanında eğitim bilimleri derslerini de alır. Formasyon alarak bir psikoloji öğrencisi PDR mezunu olabilir.

PDR mezunu kişi ne iş yapar? Nerelerde çalışabilir?

PDR nedir? PDR açılımı nedir? 2020 PDR (Psikolojik danışmanlık ve  rehberlik) taban puanları - Haber

Sanılanın aksine PDR oldukça geniş kapsamlı çalışma ortamı olan mesleklerdendir. Hepimiz aklına ilk gelen şey KPSS sınavına girip ”rehber öğretmen” olarak çalışmaktır. Veya özel okullarda yine ”rehber öğretmen” unvanıyla çalışmaktır. Bunu yapabildiği gibi bir PDR mezunu:

Akademik kariyer yapabilir.( Bunun için ALES’e girmek gerekmektedir. Birçok okul dil şartı aramaz bu şekilde yüksek lisansını yaparken psikolojik danışman enstitünün açtığı araştırma görevlisi kadrolarına başvurabilir.)

Üniversitelerin PDR biriminde psikolojik danışman olarak görev alabilir. (Burada çalışmak için yine KPSS puanıyla tercih yapmak gerekmektedir. Maaş ve özlük hakları 657 sayılı devlet memuru statüsünde yer alır.)

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilir. (Buralarda Psikolojik Danışman genel olarak özel gereksinimli çocuklarla ilgilenir.Aile görüşmeleri- seminerleri yapar, çocuğu gözlemler ve gelişimine katkıda bulunur.)

Adalet Bakanlığı’na bağlı aile ve çocuk mahkemeleri, çocuk ıslah evleri gibi kurumlarda psikolojik danışmanlık yapabilir. (Aile sorunları, ebeveyn çocuk ilişkileri konularında araştırma yapar. Velayet, evlat edinme, boşanma, evlenmeye izin, kişisel ilişki gibi davalara rapor yazarak mahkeme kararının çıkmasına yardımcı olur.)

PDR Nedir?

Adalet bakanlığı aile mahkemelerinde Denetimli Serbestlik Şubesi ve Cezaevlerinde ”Pedagog” unvanı ile çalışabilir. (Buraya başvuru yine KPSS puanı ile yapılır. Psikolojik Danışman burada aile ve çocuk mahkemelerinde uzman kişi olarak çalışır. 18 yaşından küçük çocuklar ve kadınlar için rapor hazırlayarak mahkeme kararına yardımcı olur.)

Özel psikiyatri kliniklerinde yine ”psikolojik danışman” unvanıyla çalışabilir.(Yeterliliklerine göre örneğin terapi eğitimleri almasıyla ”terapist”, klinik psikoloji yüksek lisansı yaparak ”klinik psikolog” unvanıyla çalışabilir.)

Kısacası PDR mezunu bir kişi devlette veya özel sektörde birçok alanda çalışabilir. Bununla beraber çeşitli terapi eğitimleri de alarak ”terapist” unvanıyla mesleğini icra edebilir.

PDR mezunu ne kadar maaş alır?

Ne yazık ki bugün mesleklerimizi seçerken en büyük etkenlerden birisi de yapacağımız mesleğin kazancı olmak zorunda. PDR mezunu kişi en düşük 3000 lira ile çalışır. Elbette kazancı çalıştığı kuruma, çalışma süresine ve kişinin yeterliliklerine göre değişmektedir.

PDR bölümü okunmalı mıdır? Tercih eden kişide aranan özellikler nelerdir?

PDR bölümü okunmalı mıdır?” sorusuna cevap vermek çok zordur. Kişinin yapmak istediği şeyler ve yeterlilikleri doğrultusunda bu karar verilmelidir. Her meslek gibi bu mesleğinde güzel ve kötü yanları vardır.

Bir Psikolojik Danışmanın sahip olması gereken özellikler vardır:

  • Bireylerle iletişimi iyi olmalıdır.
  • Dinlemeyi, paylaşmayı sevmelidir.
  • Teorik bilgisini pratiğe aktarabilmelidir.

Psikolojiye ilgi duymalı bununla beraber her şeyin hayatta var olduğunun bilincinde olarak danışanı ciddiye almalı ve yargılamadan, evrensel düşünerek danışana yardımcı olmalıdır.

REFERANS: dergipdr, pdr.org

Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

3 Başarılı Girişimci

Staj Yeri Nasıl Ayarlanır

CEO Nedir? Nasıl CEO Olunur?

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu