Satranç Öğrenmenin Yararları Nelerdir ?
Satranç öğrenmek sana farklı bir bakış açısı kazandıracak. Öğrenmeye başladığın ilk anda beynin sınırlarını zorlayacak, çok fazla hata yapacaksın. Hataların arttıkça bunu nasıl göremedim diyeceksin kendi kendine ve her seferinde daha az hata yapacaksın. Olayları yorumlayış tarzın değişecek. Küçük resme değil de büyük resme odaklanacaksın. Yaptığın seçimlerin sonuçlarını kabullenmeyi öğreneceksin.
Satrancı ben hayata benzetiyorum. Her hamlemizin, bir sonucu bir karşı hamlesi oluyor. Bazen kazanamayacağını anlayacaksın beraberlik için uğraşacaksın. İster kendine bir hobi ara, ister zekanı geliştirmek iste satranç öğrenmeye başladığın zaman hayatın değişecek.
İçindekiler
Satranç Öğrenmenin Faydaları Nelerdir ?
1-) Planlı Hareket Etmeyi Öğreneceksin
Planlı hareket etmeyi öğreneceksin. Öyle ki, karşı taraftan bir atak geldiğinde atağın hangi taşa yada taşlara olduğunu ön görmen gerekecek. Senin vereceğin karşı hamleye karşı rakibinin bir karşı hamlesi de var mı? Her şeyi hesaba katman gerek. Düşündükçe karşına çıkan olasılıkları analiz edecek ve en optimum sonuca ulaşacaksın. Planlama yapacaksın, oyun stilin olacak. Rakibinin her hamlesine karşı bir strateji geliştireceksin.
2-) Kendine Güvenmeye Başlayacaksın
Satranç oynamaya başladığında, hatalar yapsan da kendine güvenmeye başlayacaksın. Çünkü o hataların sonuçlarını sen yaşadın ve buradan nasıl çıkman gerektiğini biliyorsun. Materyal kaybetmiş olabilirsin ama gün geldiğinde piyondan da vezir çıkartmayı bileceksin. Üstelik unutma satrançta kaybettiklerin kadar öğrenebilirsin.
3-) Matematiğin Gelişecek
Hiç düşündün mü? Basketbolda atış yaparken veya futbolda şut çekerken parabol denklemlerini, açıyı, ivmeyi hiç hesaba katıp hesapladın mı? Rüzgar katsayısını ya da topun ağırlığını, potaya uzaklığını? Aslında beynin bunların hepsini arka planda hesaplıyor. Her seferinde daha iyi atış yapabilmen, her seferinde daha fazla gelişmen beynin tüm bunları hesaplayıp, deneyimlemesi sayesinde gerçekleşiyor. Satranç sana öyle bir şey kazandıracak ki, matematiksel formülleri daha kolay öğreneceksin, yorumlama gücün ve analitik zekan artacak. Eskisinden daha az efor sarf edeceksin daha az vakit harcayacaksın bazı şeyleri öğrenirken. Böylece yeni bilgiler edinmeye daha çok vaktin kalacak.
4-) Satranç İnsanları Tanımanı Sağlayacak
İnsanları tanıyacaksın, onları yorumlayabileceksin. Hiç satranç turnuvasına katıldın mı? Bazı insanlar hangi hamleyi yapacağını yüzüne yansıtır. Bunun anlaşılmaması için şapka takarlar. Satranç, sana insanları tanıma yeteneği kazandırır. Yeri geldiğinde empati yapma yeteneği kazandırır. İnsanların nasıl düşündüklerini anlamanı kolaylaştırır.
5-) Bağlılıktan Kurtarır Fedakar Yapar
Bazen kazanmak için kaybetmek gerekir. Fedakarlık yapabildiğin ölçüde aslında bağımlısındır. Bağımlı olmadığın zaman olayları ve eldeki materyalleri daha iyi kullanmayı öğrenirsin. Örneğin, bir müsabakada bir hatam sonucunda vezirimi feda etmem gerekti. Satranç oynayanlar ve aktif saldırı yapmayı sevenler bilir ki veziri kaybedince maçın yarısından fazlasını kaybetmişsindir. İşte burada hatamı fark ettim, vezirle oynamaya o kadar alışmışım ki, şah hariç diğer 14 taşımı görmezden gelmişim. Bu yüzden satranç elinizde ki tüm materyalleri değerlendirme, kullanma imkanı verir size. Ne kadar az bağlılık duyarsanız bir taşa o kadar iyi bir satranç oyuncusu olursunuz. İyi bir oyuncu olmak ise bir şeyi kaybettiğinizde önünüze bakmanızı sağlar. Unutmadan, söylemek gerekirse o maçı da kaybetmiştim.
6-) Odaklanmana Yardım Eder
Satranç senin odaklanmana yardım eder. Konsantrasyonunu arttırır. Öyle ki sürekli düşünmen plan yapman gerekir. Satranç oynarken kaç farklı hamle düşündüğünüzü ya da düşüneceğinizi hiç merak ettiniz mi? Herhangi bir oyun ortası konumda aşağı yukarı 30 farklı hamle vardır? Senin hamlene karşılık rakibinin yapacağı 30 farklı hamle daha. 30×30= 900 sadece 2 hamle sonrası için bu kadar olasılığı hesap edip, yorumlamak ancak iyi bir odaklanmayla mümkün olabilir. Dikkat eksikliğin var ise satranç oynamanı şiddetle tavsiye ederim.
7-) Beynin gelişecek
Beynin nasıl çalıştığını biliyor musun? Milyonlarca nöron, saniyede milyonlarca ileti analiz, yorumlama, uygulama. Ne kadar çok data var farkında mısın ? Bir şeyi öğrenmek, diğer tüm öğrenme süreçlerini geliştiriyor. Neden bir yabancı dil öğrenen insanların ikinciyi daha kolay öğrendiğini biliyor musun ? Ya da neden bir müzik aleti öğrenen bir insanın diğer müzik aletlerini de daha kolay öğrenebildiğini hiç merak ettin mi? Sebebi nöronlar. Sen beynini zorladıkça, yeni şeyler öğrendikçe pasif olan nöronlar aktifleşir. Yeni bağlantılar hazırlar. Her öğrendiğin bilgi sana yeni bir şey öğrenmede bir kapı daha aralar. Satranç oynamak bu sürece olumlu katkı sağlıyor her maç, yeni nöronlar yeni deneyimler demek.
8 -) Satranç Sana İleri Görüşlülük Kazandıracak
Satranç sana ileri görüşlüğü kazandırır. Olayların sonrasını görmeyi kim istemez ki? İleriyi tahmin etme, rakibinin bir sonra ki hamlesini anlamak bunlar satranç oyuncusu için standartlaşmış eylemlerden ibaret. İleri görüşlülük kazanmak istiyorsan satranca başlayabilirsin.
Satranç oynamak için daha ne bekliyorsun ?
Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Kişisel Gelişim Tavsiyeleri 18 Madde