Genel Kültür

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Merhaba Gelişen Kariyerim okuyucuları, son yıllarda dünyayı etkisi altına alan küresel ısınmadan en fazla su kaynakları etkilendi. Hepimizin bildiği gibi ülkemizdeki su kaynakları da gittikçe tükeniyor. Ülkemiz su azlığı yaşayan ülkeler arasında yer alıyor ve nüfusun artmasıyla bu sorunun da artması mümkün görünüyor. Su tasarrufu yaparak ve su kaynaklarımızı koruyarak bunu önlemek bize düşüyor. Su tasarrufu nasıl yapılır hep birlikte göz atalım.

1.Bulaşıklarınızı Elde Yıkamayın.

Su tasarrufu

Evdeyken zamanımızın çoğu mutfakta geçiyor. Bu sebeple evde harcanan suyun yüzde 10’u mutfakta kullanılıyor. Bu nedenle mutfakta yapılan tasarruflar hem faturalarınız hem de çevremiz için büyük önem taşıyor. Pişirme, temizleme, yıkama ve içme amaçlı su kullanımında dikkatli davranarak su kullanımınızı azaltabilirsiniz. Gün içinde birden fazla bulaşıkla karşılaşıyoruz. Bulaşık makinesi kullanarak işimizi kolaylaştırırız. Ayrıca hem zamandan hem de sudan tasarruf ederiz. Bulaşıkları elde yıkamak için 126 litre suya ihtiyaç duyarız. Bulaşık makinesi ise yıkama başına ortalama 15 litre su harcar. Bulaşık makinesi kullanarak bulaşıkların elde yıkanmasına kıyasla bir yılda tasarruf edilen su miktarı 31.080 litreye eşittir. Bulaşık makinesi sınırlı bir miktarda suyu tekrar kullandığı için sürekli dışarı akan yeni su israf olmaz. Sonuç olarak bulaşıkları makinede yıkamak 10 kat tasarruf sağlar.

2. Bulaşık ve Çamaşır Makinesini Tam Dolmadan Çalıştırmayın.

Bulaşık makinesi elde yıkmaya göre daha fazla su tasarrufu sağlasa da, bulaşık makinesindeki yeri en iyi şekilde değerlendirip doldurmalısınız. Bulaşık makinesini her öğün sonrası çıkan bulaşıklar için çalıştırılmamalı, tam kapasite doldurulup çalıştırılmalıdır. Bu şekilde bulaşık makinesinin su verimliliğinden tam olarak yararlanılabilir. Aynı şekilde çamaşır makinesini de birkaç parça çamaşırınız kirlendiği için çalıştırmayın. Çamaşırlar, makineyi tam olarak dolduracak şeklide biriktiği zaman çalıştırmalısınız.

3.Duş Süresini Azaltın.

Duş sürelerinizi en aza indirmeye çalışın. Böylece hem sudan hem de zamandan tasarruf etmek mümkün. Duşta zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsanız banyonuza bir saat yerleştirebilirsiniz. Duş sırasında saçlarınızı ve vücudunuzu sabunlarken suyu kapatın. Küveti doldurduğunuz zaman normal duşun iki katı kadar fazla su harcarsınız. 5 dakikalık bir duşta akan su miktarı 90-120 litredir. 4 kişilik bir ailede her birey duş süresini bir dakika kısaltırsa yılda 120 ton su tasarrufu yapılabilir.

4. Muslukları Gerekmedikçe Açmayın.

Su tasarrufu

Su kaybına neden olan alışkanlıklardan biri de muslukları gerekmediği halde açık bırakmaktır. Diş fırçalama, el yıkama, bulaşık yıkama ve tıraş olma gibi işler sırasında musluğu kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutun. Böylece litrelerce su tasarrufu yapabilirsiniz. Bir kişinin günde iki kez bir dakika boyunca suyu kapatmadan diş fırçalaması ile yılda 8 ton su israf olur. Yine bir kişi günde bir kez ortalama üç dakika boyunca suyu kapatmadan tıraş olursa yılda 10 ton su israf olur. Duş alacağınız zaman suyun ısınmasını bekliyorsanız suyu boşa akıtmayın. Bunun için suyun altına kova yerleştirin ve su ısınana kadar suyun buraya akmasını sağlayın. Kovadaki suyu da çiçek sulamak, klozete dökmek, balkonu yıkamak gibi işler için kullanabilirsiniz.

5. Sebze ve Meyveleri Akan Suda Yıkamayın.

Sağlığınız için meyve ve sebzeleri iyi şekilde yıkamak çok önemlidir. Fakat yıkayacağınız meyve ve sebzeleri akan su altında uzun süre yıkamamalısınız. Sebze ve meyveleri bir kap içine koyup içerisine su doldurup yıkayarak suyu tasarruflu bir şekilde kullanabilirsiniz. Böylece çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemi kullanarak yılda ortalama 20 ton su tasarrufu yapabilir.

6. Sızdıran Muslukları Tamir Edin.

Musluklarınız sorunlu ve su damlatıyorsa bu durumda litrelerce su boşa akar. Dakikada 60 damla sızdıran bir musluk, ayda 800 litre, yılda ise 9.200 litre su israf eder. Bu sebeple bozuk musluklarınızı zaman geçmeden değiştirmeli ya da onarmalısınız. Eğer su borularında da herhangi bir sorun varsa tesisatınızı yenileyerek su tasarrufu yapabilirsiniz.

7. Su Tasarruflu Duş Başlığı Kullanın.

Düşük akışlı ya da su tasarruflu duş başlığı, duşta harcadığınız su miktarını önemli derecede azaltır. Duş başlığınızı su kontrolü yapabilen modellerden seçerek su tasarrufu yapabilirsiniz. Su miktarını kademeli olarak ayarlayan başlıklar akan su miktarını azaltır. 5 dakikalık bir duş 90-120 litre su harcarken tasarruflu duş başlıklarında bu miktar yarıya düşebilir.

8.Sifon Sisteminizi Değiştirin.

Eski tuvaletler sifon başına 15-25 litre su harcar. Tasarruflu, çift basmalı sifon sistemi kullanarak daha az su harcayabilirsiniz. İki kademeli sifonlar, az ve sıvı atık için az su, çok ve katı atık için bunun iki katı kadar su kullanır.

9.İkinci El Kıyafet Tercih Edin.

WWF’ye göre bir kg pamuk üretmek için 20.000 litre suya ihtiyaç vardır. 1 kot pantolon için 10.800 litre, bir tişört için 2700 litre su harcanır. Küresel ısınmanın sebebi olan sera gazı salınımlarının %7’sini tekstil ürünleri oluşturuyor. Bu yüzden kıyafet tercihlerinizde ikinci el ürünleri tercih ederseniz su tasarrufu yapabilirsiniz.

10. Gri Suyu Tekrar Kullanın.

Gri su, banyo, duş ve lavabodan gelen atık sudur. Lavabonuza ya da duşunuza bir kova koyarak fazla suyu toplayabilirsiniz. Küveti boşaltmadan küvetteki suyu da kovaya doldurabilirsiniz. Daha sonra bu suyu arabanızı yıkamak için kullanabilirsiniz. Ya da bahçenizi sulamak için kullanabilirsiniz.

REFERANS: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Evlerde ve İş Yerlerinde %35 Daha Az Su Kullanma Kılavuzu

Sitemizde yazılan diğer yazılara ulaşmak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Gezegenimiz Ne Durumda? Biz Ne Yapabiliriz?

Tasarruf Etme Yöntemleri

Karbon Ayak İzi Nedir?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu