Üniversiteliler Anlatıyor

Tıp Fakültelerindeki Komite Sistemi

Komite sisteminden bahsedeceğim yazıma hoş geldiniz Sevgili Gelişen Kariyerim okuyucuları. Komite sistemi bazı tıp fakültelerinde yok onlar vize-final sistemi ile ilerliyor. Bazı diş hekimliği fakülteleri de kullanabiliyor komite sistemini.

Bu yazının hem tıp fakültesinde okumak isteyen öğrencilere hem de 1.sınıfa yeni başlamış olan öğrencilere ve komite sistemini kullanan üniversitelerde okuyan öğrencilere sistemi anlamaları için kolaylık sağlayacağını düşünüyorum. İyi okumalar dilerim 🙂

Komite Sistemi Nedir?

Komite sistemi, entegre tıp eğitiminin olduğu üniversitelerde görülür. Kurul sistemi de denir. Aynı konular bir komite altında verilir.

Mesela kemik komitesi, kas komitesi, solunum sistemi komitesi vs… Solunum sistemi komitesindeyseniz mesela 3 hafta sürüyor ve bu 3 hafta içerisinde vücutta bulunan kemiklerin anatomik yapısını(nasofarinks, larinks, trakea, bronşlar, akciğerlerin şekillerini), histolojik yapısını (katmanlarını), fizyolojisini (çalışma şeklini) aynı komite altında görüyorsunuz ve entegre dediğimiz sistemin birbirini tamamlayan derslerini birlikte alıyorsunuz.

Birbirleri ile bağlantılı bazı komiteler birleştirilip de (örneğin boşaltım sistem+ürogenital sistem) birlikte verilebiliyor. Bu üniversitenin ders programını nasıl ayarladığına bağlı olarak değişiyor. Benim okuduğum okulda bu sistem işleyişinde 1.sınıfta her komitemiz (kas-kemik-sinir) 7 hafta uzunluğunda sürüyordu. 2.sınıfta ise sistemlerin uzunluğuna bağlı olarak süre değişiklik gösteriyor.

Komite Sistemi Yararları

  • Bir sistemin birçok açıdan değerlendirmesini aynı anda yapabiliyorsunuz ve konular birbirlerini tamamlayıcı şekilde oluyor.
  • Eğer komiteniz 6 haftaysa 2+1 de çalışmaya başlasanız bile yetişiyor ki bu nöroanatomi hariç. +1’den kastım sınav haftasının olduğu hafta. Bu hafta aslında en verimli geçen hafta oluyor, bu hafta da ders işlenmediği için sadece ders çalışmaya odaklanabiliyorsunuz.
  • Birleştirilen komiteleriniz varsa uzun bir süre sınav olmadan yaşayabiliyorsunuz. 🙂

Komite Sisteminin Zararları

  • Tatiliniz olmuyor yani cuma günü sınav olup bir önceki komite bittiyse pazartesi geri komite başlıyor.
  • Birleştirilen komiteleriniz varsa sınava çalışırken çok fazla konu çalışmanız gerekiyor ve dersle orantılı soru sayısı geldiği için ayrıntıları dahi bilmeniz gerekebiliyor.
  • Sene içerisinde çok fazla sınavınız oluyor.

Laboratuvar Sınavları

Laboratuvar sınavlarını uygulayış şekli okuldan okula değişiyor. Teorik sınavın yanında her komitenin kendi laboratuvar sınavlarını ekleyen okullar da oluyor bazıları ise sene sonuna bütün laboratuvar sınavlarını toplu yapıyor. Bence her komitede yapılıp bilgiler tazeyken sınavının yapılması öğrencinin yararına oluyor. Anatomi sınavları genelde zilli sınav şeklinde oluyor.

Zil çaldıkça masa değiştiriyor ve diğer soruyu çözüyorsunuz. İlk 2 yılın korkulu rüyası olmaya aday bir sınav kesinlikle. Bazı laboratuvar derslerinin sınavı ise teorik derslere soru olarak eklenebiliyor (biyokimya gibi).

Baraj

Yine barajlar ve finalsiz sınav geçme okuldan okula değişiyor yine de bahsedelim bunlardan da. Öncelikle ders barajları oluyor (Teorik sınavda ve pratik sınavlarda oluyor). Bir dersten mesela 10 soru geldi, baraja takılmamak için gelen soru sayısının en az yarısını yani 5 soruyu doğru cevaplamanız lazım. 5 soru altında doğru cevabınız olursa eğer baraj sınırına uzaklığınız kadar netiniz de azalır. 4 soru doğru cevapladıysanız baraja yani 5’e uzaklığınız 1 olduğu için alacağınız puan 4 değil 3 olur. Baraja takılmamak için ders satmak biraz riskli.

Finalsiz Geçme, Final, Bütünleme Sınavları

Ben kendi okulumdan örnek vereceğim çünkü puanlamalar okuldan okula göre değişiyor. Benim okuduğum okulda 60 altı notunuz olmazsa, bütün komitelerinizin ortalaması 80 ve üzerinde olursa sonunda finale girmeden dönemi bitirmiş sayılıyorsunuz.

Eğer ortalamanız 80 üstü ama bir komiteniz 60 altıysa maalesef finalden muaf olamıyorsunuz (Eğer ikisini de sağlamıyorsanız sene sonunda finale girmek zorundasınız).

Finalde de baraj var. Bizim okulda final barajı 50. 10 almanız ortalamanızı sınıf geçecek seviyeye yani 60’a getirse dahi sınavdan en aşağı 50 almak zorundasınız. Böylece sizi bütün seneyi tekrar çalışmak zorunda bırakıyor okullar. Finalden de istediğiniz puanı alamazsanız işiniz çok zor. Bütünleme sınavı oluyor ve umarım onu hiç tatmazsınız. Sınıf geçmek için girdiğiniz bütün sınavların ortalamasının en aşağı 60 olması gerekiyor.

Alttan ders almak gibi bir durum söz konusu dahi olmadığı için bütünlemeden de kalırsanız maalesef sınıf tekrarına düşüyorsunuz. Bazı okullarda bu puanlar daha aşağıda ya da yukarıda olabiliyor ve gerçekten önemli bu sistemi bilmeniz. YKS öğrencilere ek olarak bunu eklemek isterim tıp fakültesi yazarken işleyişini iyice öğrenin çünkü sonradan puanlama sistemleri başınıza bela olabilir.

İşin özeti çok zor bir akademik süreç sizi bekliyor özellikle tıp fakültesindeyseniz, yani bu işi yapmak, bu okulu okumak isteyerek ve severek yapılabilecek bir iş. Zorla okunacak bir okul değil. İstiyorsanız bunlar size o kadar da zor gelmeyecektir. Akademik yaşantınızda sizlere başarılar ve kolaylıklar dilerim.

Sormak İstediğin Soruları Yorum Kısmından Yazara İletebilirsiniz !

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu