Hakkımızda1

Türkiye Uzay Ajansı Nedir?

Merhaba Sevgili Gelişen Kariyerim okuyucuları, Uzay denildiğinde akıllara birçok soru geliyor. Bilim insanlarının bile çok az bilgiye sahip olduğu uzayla ilgili her konu ilgi çekici ve gizem dolu. Bunlardan biri de 3 Aralık 2018 tarihinde Türkiye vatandaşlarının umutlarını yeşertmek, hayallerini bir adım daha yaklaşmayı sağlamak için kurulan Türkiye Uzay Ajansıdır. Türkiye Uzay Ajansı nedir, niçin kuruldu, Türkiye’yi yeşertecek olan amaçları nelerdir?

Gelin bugünkü yazımızda aklınızdaki soruları cevaplayalım…

“ Milli çıkarlarımızı uzayda da gözetiyoruz…”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı VARANK

Türkiye Uzay Ajansı Nedir ?

3 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanın kararnamesi ile kuruldu. Devlet kurumudur ve özel bütçeye sahiptir. Bu ajans Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlıdır. Ajansın merkezi başkentimiz Ankara’dadır.

“Milli Uzay Programı’nın” gereksinimlerini yerine getirmek için Türkiye Uzay Ajansı kuruldu.

Yönetim kurulu, Cumhurbaşkanı tarafından atanan yedi üyeden oluşmaktadır. Yönetim kurulunun başkanı İTÜ’nün Uzay Mühendisliği kurucularından Serdar Hüseyin Yıldırım’dır. Başkan hariç yönetim kurulundaki üyelerin görev süresi üç yıldır. Yönetim kurulu ajansın en üst karar verme seviyesine sahiptir.

Türkiye Uzay Ajansına, uzay ve havacılıkla ilgili hukuki düzenlemeler yapabilme yetkileri verildi. Yapılacak olan her işin kayıt altına alınmasına öncelik verildi. Ajansın üyelerle birlikte ilk toplantısı 2019 yılı Eylül ayında olmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 20 senelik düşü gerçek oldu.

Türkiye Uzay Ajansı Neden Kuruldu ?

  • Türkiye Uzay Ajansı‘nın Milli Uzay Programı’nı politikalar doğrultusunda hayata geçirmek ilk amacıdır.
  • Günümüzdeki uzay ve havacılık rekabetine katılmak, milli menfaatleri öne çıkararak toplumda gelişen dünyaya ayak uydurmak.
  • Uzay ve havacılıkta teknolojiyi geliştirmek. Uzay hakkında kapsamlı araştırmalar yapmak.
  • İnsanların uzay hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlamak, uzay ve havacılık teknolojisinde yatkınlığını artırmak.
  • Uzay ve havacılıkta belirli devlet ve özel kurumlarla AR-GE çalışmaları yapmak ve desteklemek.
  • Milletimizin adına uzaya gönderilen insanlı veya insansız araçların koordinesini sağlamak. Uzay keşiflerinin programlamasını yapmak.
  • Uzayla ilgili bütün araçların (uydu, fırlatma sistemleri, simülatörler, uzay platformları vb.) tasarımı, üretimi ve testlerini yapmak.
  • Özel firmaların uzay araçları fırlatmasını, yörüngeye yerleşmesini ve yörüngeden dönüşlerinin izinlerini vermek, koordine etmek ve bu bilgileri kayıt altında tutmak.
  • Türkiye genelinde uzay ve havacılık alanındaki merakı arttırmak, çeşitli etkinlikler, seminerler, sunumlar, eğitimler vermek ve veren kurumları desteklemek.

Türkiye Uzay Ajansı’nın Uzay ve Havacılıktan farklı amaçları ise;

  • Tarımsal verimliliği artırmak için çeşitli araştırmalar yapmak ve yürürlüğe sokmak,
  • Doğal afetler olmadan önce tespitini sağlamak, önlemler almak ve afetler olduktan sonraki hasarı gidermek için çalışmalar yürütmek,
  • Savunma sanayisinde yapılan teknolojiyle dışa bağımlılığı azaltmak,
  • Milli güvenliği sağlamak ve kamusal kalkınmalar yapmak da Türkiye Uzay Ajansı’nın görevleri arasındadır.

Türkiye Uzay Ajansı günümüzde de birçok kurumla beraber çalışmalar yürütmektedir ve farklı projeler üzerinde çalışmaktadır. Bu çalışmalardan bir kaçı da TÜBİTAK ile koordine halinde olduğu TÜRKSAT 6A projesi ve ilk yerli metre altı çözünürlüklü uydu olan İMECE projesi.

Yerli ve milli, Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A ile Aralık 2014’te sözleşmeleri imzalanmıştır. Türkiye’nin ilk yerli uydusu TÜRKSAT 6A’nın 2022 yılında uzaya fırlatılıp yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor.

İlk milli ve yerli metre altı çözünürlükteki İMECE projesi ise çeşitli testleri geçti ve hala testlere devam ediliyor. Projedeki teknolojinin geliştirilmesinde, sayı ve teknik bakımdan yükseltilmesinde, hukuki düzenlemelerinde ve kayıtlarında Türkiye Uzay Ajansı ile TÜBİTAK sıkı çalışma içindedir.

Türkiye Uzay Ajansı ile Türkiye, uzay teknolojilerini geliştirebilen seçili ülkeler arasına giriyor.

Dünyada sadece 80 ülkede uzay ajansı var ve Türkiye de bu ülkeler arasında yükselişe geçti. Ajans Milli Uzay Programına uygun, düşük maliyet ve yüksek performans ile Türkiye’yi yüksek noktalara çekecek.

Eğer sizin de uzaya karşı büyük merak ve hayranlık duygunuz varsa her zaman hayallerinizin peşinden koşun ve asla unutmayın göklerde bir gelecek sizi bekliyor…

Yazımı Ulu Önder Atatürk’ün sözüyle sonlandırmak istiyorum;

” İstikbal göklerdedir…”

-Mustafa Kemal ATATÜRK

Referanslar: TÜRKSAT, WİKİPEDİA

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu